Open source-aktivist får præinstalleret Windows-licens refunderet - på en måde

3. marts 2014 kl. 06:29193
Open source-aktivist får præinstalleret Windows-licens refunderet - på en måde
Illustration: Hans Schou.
Open source-aktivisten Ole Tange har fået et beløb fra Acer svarende til prisen på den Windows-licens, han gerne ville have refunderet. Det er dog ikke licensen, men besværet, han bliver kompenseret for, lyder det fra Acer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der følger ofte en præinstalleret Windows med i forbindelse med købet af en computer. Det er blevet betegnet som en Microsoft-skat, fordi ikke alle ønsker at bruge det kommercielle program, men alligevel ender de indirekte med at betale for det, da det er svært at købe en computer uden. Nu er det lykkedes Open Source-aktivist Ole Tange at få Acer til at refundere nogenlunde, hvad der svarer til licensen for styresystemet.

Alligevel er han dog ikke helt tilfreds med udfaldet af sagen, som startede i begyndelsen af oktober 2013.

»Jeg er ked af, det ikke er en afgørelse, alle kan bruge,« siger Ole Tange til Version2.

Ganske vist har han fået de 692 kroner fra Acer, som open source-aktivisten havde fundet frem til ville være en rimelig pris at få refunderet for den ubenyttede Windows-licens. Men Acer betragter det imidlertid ikke som en refusion, men en godtgørelse for lang sagsbehandlingstid. Det læses ud af en mailkorrespondance, Ole Tange har lagt ud på IT-Politisk Forenings hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af mailudvekslingen mellem Acers support og Ole Tange fremgår det i første omgang, at Acer-computeren skal sendes til Acers serviceafdeling i Tyskland, og at brugeren skal betale forsendelsesomkostningerne. Her vil styresystemet så blive fjernet, ligesom klistermærket med Certificate of Authenticity også vil blive fjernet fra computeren.

Ole Tange finder det dog ikke rimeligt at skulle sende computeren til Tyskland, hvor han vel at mærke selv skal betale forsendelsesomkostningerne.

Øjensynligt går Acer så med til at refundere 40 euro, svarende til 298,5 kroner, uden at få computeren tilsendt. Acer henviser til, at det er det, virksomheden betaler for Windows-licenserne. Ole Tange er villig til at acceptere beløbet, såfremt Acer vil dokumentere, at virksomheden betaler 40 euro for Windows.

Den dokumentation får han dog ikke. Efter lidt skriven frem og tilbage henviser Ole Tange i en mail til en fransk dom, hvor Acer har tabt en tilsvarende sag. Og i den forbindelse lægger han op til et sagsanlæg mod virksomheden.

Fire dage efter, 26. februar, modtager han en mail, hvor Acer tilsyneladende har ændret fuldstændig kurs. Af mailen fremgår det, at han godt kan få de 692 kroner fra virksomheden, han bad om i første omgang, uden at sende maskinen til Tyskland. Acer kalder det dog ikke refundering for licensen, men for kompensation for den lange sagsbehandlingstid.

Afsenderen på den sidste mail, Robin, henviser til, at supportmedarbejderne ikke har været opdateret på Acers procedurer på området, og det tager han det fulde ansvar for. Ifølge mailen er virksomhedens regelsæt på området, at maskinen skal returneres til Acer 30 dage efter købet, såfremt kunden ønsker at få refunderet Windows-licensen. Og forsendelsen skal ske for kundens regning.

Og den model giver Ole Tange ikke meget for.

»Jeg tror ikke, der er mange, der vil gøre det - det giver ingen økonomisk mening at gøre det,« siger han med tanke på forsendelsesomkostningerne til Tyskland, hvor support oprindeligt ville have ham til at sende computeren til.

Sagen leder tankerne hen mod Version2-blogger Poul-Henning Kamps kamp for at få refunderet en Windows-licens på en Lenovo-maskine. Dommeren i retten i Lyngby endte med at vurdere, at Poul-Henning Kamp ikke havde krav på at få pengene refunderet.

Dommeren, Søren Holm Seerup, henviste blandt andet til, at ‘sagsøger er for klog’, og at den beskyttelse, almindelige forbrugere er dækket af, derfor ikke gør sig gældende.

Selvom Ole Tange ifølge Acer endte med at få de 692 kroner som kompensation og ikke som refusion, så er han ikke utilfreds.

»Det er et skridt i den rigtige retning, hvor Poul-Henning Kamps sag var et skridt i den forkerte retning,« siger Tange og fortsætter:

»Jeg kan ikke være ked af det, jeg har jo fået det beløb, jeg bad om. Så kan jeg ikke være utilfreds. men jeg ville gerne have haft, at sagen var mere principiel.«

Version2 har rettet henvendelse til Acer blandt andet for at få svar på, hvordan det kan være, at computeren skal sendes til Tyskland. Virksomheden er ikke vendt tilbage inden deadline. Vi vender tilbage med en eventuel opfølgning.

193 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
206
12. marts 2014 kl. 16:46

Drop nu den der mærkelige bagstræberiske snak om at forbyde præinstallering af Windows.

Vi har for længe siden i debatten fastslået at den smarteste løsning der tilgodeser alles interesser er at licensnøglen til aktivering af den præinstallerede Windows skal købes særskilt hos forhandleren i forbindelse med købet af maskinen.

I en tidsalder hvor alle Microsoft-produkter kan købes, downloades og aktiveres over nettet er der er ingen legitim undskyldning for at kæde betaling for en bærbar computer sammen med betaling for operativsystemet.

208
12. marts 2014 kl. 16:54

den smarteste løsning der tilgodeser alles interesser er at licensnøglen til aktivering af den præinstallerede Windows skal købes særskilt hos forhandleren

Jeg er på ingen måde enig. Det er blevet god markedsføringsskik at den samlede pris på et produkt er den der skiltes med. Det giver ikke mening, at skulle tilkøbe noget for at få den primære ydelse til at fungere.

I øvrigt er det også super dårligt, hvis den meget store gruppe af ikke it-vante brugere - eller for at være mere tydelig - it-analfabeter (og please tage det nu på den pæne måde jeg mener det her) - skulle til at tilkøbe og evt. også aktivere over nettet eller endnu værre købe over nettet for at kunne få lov til at bruge deres nye computer.

205
12. marts 2014 kl. 15:44

Har I overvejet, at nogle PC-producenter fremstiller modeller specielt med henblik på salg med Windows. Dvs. de tilpasser hardware konfigurationen præcis til den version af Windows de gerne vil sælge til deres kunder. De modificerer Windows og lægger ekstra software på. Lenovo gør der fx fortrinligt efter min smag. Jeg antager at en PC-producent IKKE fremstiller driver osv. til ethvert operativsystem i ovennævnte tilfælde. Bl.a. ville det fordyre maskinen betragteligt i fremstillingsfasen og også i support fasen.

Mener I virkeligt, at det skal forbydes, at en PC-producent kan få lov til, at fremstille en computer til et specifikt marked blot fordi nogle har en holdning om, at hardware og software (Linux/Windows) kan/skal kunne skilles ad og at computeren ikke er at betragte som ÉN hel samlet enhed.

186
8. marts 2014 kl. 12:57

Der er tilsyneladende en lille håndfuld af debattører her der harmes over at nogen mennesker ønsker at kunne vælge.

For 9 ud af 10 forbrugerkøb er forskellen om der står 1 linie mere eller mindre på fakturaen - slutprisen bliver den samme.

Er der i øvrigt nogen her på sitet der kender til bare 1 eksempel på at nogen har købt licens til noget af den demo/crap/spamware som var medinstalleret med windows OEM installation?

187
9. marts 2014 kl. 21:02

Er der i øvrigt nogen her på sitet der kender til bare 1 eksempel på at nogen har købt licens til noget af den demo/crap/spamware som var medinstalleret med windows OEM installation?

Ikke personligt, men der må være ret mange der gør det. Talte engang med en gut fra HP, der mente at vide, at de modtog alt mellem 25 cent og en dollar pr. crapware installation. For hver af disse som fører til abonnement, får producenten vel en 30-40$ per år. Hvis folk betaler blindt i computerens levetid, er vi så oppe på (højt sat) $200. Med andre ord skal et sted omkring 0,2 og 1% af installationerne føre til salg, bare for at hente "reklameprisen" hjem. Og for at det hele kan løbe rundt, vel noget der ligner 0,5 - 2%. Som minimum. Så der må være en del der falder for det. Forstå det, hvem der kan.

183
8. marts 2014 kl. 11:12

er at det er et de facto monopol. Man kan ikke fravælge OS fra microsoft. Det er problemet. Det burde teknisk set OVERHOVEDET ikke være et problem at fjerne OS fra HD på et splitsekund, hvis man rent faktisk ønskede at implementere en sådan funktion, hvorefter man indberetter det til computer producenten vha. en kode fra computeren efter fuldendt af-installation, som så giver dette videre til microsoft, som inaktivere den licenskode, som lå på computeren.

Men som monopol er man ikke interesseret i at give brugerne sådan en mulighed. Og måske kan nogen huske, hvordan Microsoft klarede sig i kampen mod 3rd party browsere? Det her er en forlængelse af samme sag i min optik.

178
7. marts 2014 kl. 12:41

I bør overveje at slappe lidt af og spise nogle pomfritter til - det handler trods alt bare om styresystemer. Det er selvfølgelig irriterende, at være nødt til at købe en hel menu når man bare vil have en Big Mac for sig selv, men der er ingen grund til at blive sur på de andre kunder i butikken.

165
6. marts 2014 kl. 12:47

På burgermarkedet accepterer man i større grad at produkterne er fastlåste. Hvis man gerne bare vil have en bøf uden bolle, må man antage at prisen er helt anderledes end når den er bundlet med salat, en skive ost og dressing. Det kan være, det skyldes at en enkelt fejlkøbt burger påvirker slutburgeren i mindre grad end når man køber hardware.

Forventningen om at kunne købe en computer uden Windows er ligeledes stadig styret af markedet hvor Microsoft desværre er i bukserne på leverandørerne i et gensidigt gavnligt forhold. Jeg synes, det ville være meget invasivt at kræve ved lov at en computer skal kunne sælges uden det styresystem som leverandøren inddrager som en del af produktet. Men med for meget modvilje, kan det jo blive nødvendigt, ligesom browser-monopolet blev åbnet med magt.

At Acer ikke vil kalde det refusion er vel fordi de ikke ønsker at en mediedækket efterspørgsel skal danne præcedens, da det involverer unødigt manuelt arbejde fra deres side.

I øvrigt er analogien mellem burgere og computere forvirrende, da alle delene i en burger er bløde varer.

166
6. marts 2014 kl. 12:50

På burgermarkedet accepterer man i større grad at produkterne er fastlåste. Hvis man gerne bare vil have en bøf uden bolle, må man antage at prisen er helt anderledes end når den er bundlet med salat, en skive ost og dressing. Det kan være, det skyldes at en enkelt fejlkøbt burger påvirker slutburgeren i mindre grad end når man køber hardware.

Er du ikke vegetar? Kan du så overhovedet forholde dig til denne problemstilling? Vi beder jo (forhåbentligt) heller ikke it-analfabetiske jurister og dommere udforme de licensaftaler og domme, som dikterer hvorvidt og hvornår man kan få refunderet det styresystem der følger med ens burger.

142
6. marts 2014 kl. 09:32

Men dit indlæg er jo beviseligt forkert.

Og hvis du var interesseret i at debatere, ville du have startet med at påpege hvilke dele af mit indlæg er forkert, og hvorfor du mener at det er det.

"En løgn bliver ikke..." er bare en lidt finere måde at skrive "næj-hæy".

135
5. marts 2014 kl. 14:31

...er jo sur fordi dækket (pun not intended) er stacket imod ham/hende. Det er MS, der har arbejdet hårdt - igennem hele deres eksistens - at få Windows til at være noget der hang fast på PC'erne. De lavede en aftale med IBM dengang, de har kreeret afsindige licensvilkår og vrider armen om på alle producenter, mellemhandlere, osv. for at få deres vilje. (Cf. hele browser-misæren).

Hvis Ole Tange kunne videresælge det han ikke skulle bruge i pakken han købte, så havde argumentet om den trælse forbruger der laver bøvl for det stakkels firma komme fra jorden. Lige nu falder det fladt.

Acer er gået med på MS' vogn, i deres krig mod forbrugere der ikke gør som MS synes. Så må de også betale omkostningerne. (Som intet har at gøre med fragt, det kræver ikke et værksted ikke at tage en produktnøgle i brug).

Bil-analogien virker for en gangs skyld; man skal bare huske at forestille sig at Michellin har brugt millioner på at gøre det ulovligt for andre end dem selv at sælge deres dæk. Og tvunget Renault til at sælge deres - nu med vilje gjort usælgelige - dæk med alle deres biler.

Man må gerne sælge biler med dæk. Og vil kunden ikke have dem, må kunden selv sælge dem videre eller indgå en aftale. Men hvis Michellin har krævet at Renault ikke gør sidstnævnte, og selv har gjort det umuligt at gøre førstnævnte, så må det også være dem der løser det problem de selv har skabt for forbrugeren, for egen vindings skyld.

125
4. marts 2014 kl. 16:17

Det er helt utroligt, at man i en tråd med 124 kommentarer, endnu ikke har kunne få svar på det første spørgsmål, så nu prøver jeg igen.

Hvorfor skal Acer betale for at Ole Tange kan fragte sin bærbar til Tyskland, for at fjerne en licens han udmærket var klar over var med i første omgang?

127
4. marts 2014 kl. 16:35

Det er der vist ingen, som har bedt Acer om at betale for. Og hverken Acer eller Ole har sendt maskinen nogen steder. Så dit spørgsmål giver ikke mening.

Det ville klæde dig at have læst artiklen.

Af mailudvekslingen mellem Acers support og Ole Tange fremgår det i første omgang, at Acer-computeren skal sendes til Acers serviceafdeling i Tyskland, og at brugeren skal betale forsendelsesomkostningerne. Her vil styresystemet så blive fjernet, ligesom klistermærket med Certificate of Authenticity også vil blive fjernet fra computeren.</p>
<p>Ole Tange finder det dog ikke rimeligt at skulle sende computeren til Tyskland, hvor han vel at mærke selv skal betale forsendelsesomkostningerne.

128
4. marts 2014 kl. 16:44

Det ville klæde dig at have læst artiklen.

Jotak, jeg har skam læst artiklen, samt korrespondancen. Ole kræver ingen steder, at Acer skal betale forsendelsesomkostningerne. Han kræver, at Acer opgiver sit krav om forsendelse, hvilket er noget ganske andet.

Forsendelsen er et krav, som Acer stiller i første omgang, indtil de ombestemmer sig, da Ole påpeger, at han har dokumenteret, at han ikke har taget licensen i brug, og at deres krav om forsendelse derfor kan ses som "artificial obstruction".

124
4. marts 2014 kl. 15:18

En OEM licens er ca 300kr, men han får næsten 700kr tilbage? Kunne det i virkeligheden ikke betale sig at returnere alle delene i maskinen enkeltvis, og så få fuld pris for alle delene?

110
4. marts 2014 kl. 09:20

Sådan skal det dælme være. Næste gang jeg tager på McDonalds vil jeg også insistere på at min Big Mac skal være med Heinz, og jeg vil forlange at mine pommes fritter bliver friturestegt i rapsolie (ikke solsikkeolie!).

Endnu bedre bliver det når jeg skal ned og købe juice i Rema, hvor jeg vil insistere på at få min juice leveret i anden indpakning end Tetra Pak. Det er for ringe at jeg ikke kan få den juice jeg vil have i den indpakning jeg vil have. Hvorfor skal indhold og indpakning hænge sammen? Og hvorfor skal jeg tvinges til at betale til de svenske patent-milliardærer bare fordi jeg tilfældigvis vil have en bestemt slags juice?

Jeg glæder mig simpelthen også bare til at kræve pengene tilbage fra Waoo, fordi de tillader sig at bestemme hvilket mærke router jeg skal have når jeg bestiller fibernet hos dem. Hvorfor skal jeg have en Cisco tvunget ned i halsen når jeg bestiller 50/50 fibernet? Fanme nej! Jeg vil insistere på at få en D-link eller forlange pengene tilbage for det Cisco routeren koster.

Det er fedt at Ole Tange har vist os vejen til fuld frihed, så vi fremover selv kan vælge hvordan vi vil have vores produkter leveret. Det bliver simpelthen bare en bedre verden fremover!

132
5. marts 2014 kl. 11:33

Sådan skal det dælme være. Næste gang jeg tager på McDonalds vil jeg også insistere på at min Big Mac skal være med Heinz, og jeg vil forlange at mine pommes fritter bliver friturestegt i rapsolie (ikke solsikkeolie!).

Jeg plejer som regel at bede om at få min MacFeast uden tomat. Det er aldrig noget problem og sikrer endda at jeg får en frisklavet burger. Andre brancher har ikke noget problem med at levere deres produkter på kundernes præmisser. Hvorfor skulle pc-branchen være en helt særlig og magisk undtagelse?

Endnu bedre bliver det når jeg skal ned og købe juice i Rema, hvor jeg vil insistere på at få min juice leveret i anden indpakning end Tetra Pak.

Det er ikke noget problem. I Rema kan man nemlig købe juice emballeret i kartoner fra Elopak, Tetrapak og SIG.

I øvrigt er jeg lidt nysgerrig over om emballagen udgør 10 procent af prisen på den juice du normalt køber? For så må det være noget meget billig juice og en meget dyr emballage...

Alternativt kunne man også tænke at du ikke ved ret meget om hvordan dagligvaremarkedet er skruet sammen om at imødekomme forbrugernes præferencer og ikke omvendt.

143
6. marts 2014 kl. 10:17

Jeg plejer som regel at bede om at få min MacFeast uden tomat. Det er aldrig noget problem og sikrer endda at jeg får en frisklavet burger. Andre brancher har ikke noget problem med at levere deres produkter på kundernes præmisser. Hvorfor skulle pc-branchen være en helt særlig og magisk undtagelse?

Men altså, tomat svarer jo ikke til et operativsystem - en burger er stadigvæk yderst funktionsdygtig uden grøntsager i (det er jo ikke fordi du kan downloade din egen tomat og putte den i), hvorimod en datamat altid skal have et styresystem før eller siden. Det svarer mere til at du bestiller en burger uden brød, fordi du siger at du alligevel har nogle grahamsboller liggende derhjemme.

156
6. marts 2014 kl. 12:08

Har vi måske fået bedre burgere af konkurrencen mellem McDonalds og Burger King? (Og bemærk at det altså er med frit tomatvalg, som nævnt i et tidligere indlæg.)

Vi har fået bedre restauranter, fordi der er frit valg. Vi har også fået større valgfrihed, så vi kan gå efter noget der ligger tæt op ad vores personlige præferencer (hvad de så end måtte være), uden at være udsat for formynderi.

Personligt henregner jeg burgere fra McD og BK til kategorien "slik, snacks og bolsjer". I den kategori er de faktisk et af de bedre valg.

I stedet for at begive sig ud i smagsdommeri, synes jeg man skulle erkende at ens metrik for "bedre" ikke er universel - og netop derfor er der behov for frit valg.

147
6. marts 2014 kl. 11:06

Har vi måske fået bedre burgere af konkurrencen mellem McDonalds og Burger King? (Og bemærk at det altså er med frit tomatvalg, som nævnt i et tidligere indlæg.)

Du har fået mulighed for selv at vælge om du vil gå på bk eller McDonalds. Hvis du vil holde dig til fastfood analogien så er vi nogle der ønsker muligheden for at vælge hvilken kæde vi ønsker at besøge.

Som det er i dag så er jeg tvunget til at betale til bk selvom jeg måske hellere vil på McDonalds

154
6. marts 2014 kl. 11:57

Hvorfor vil du hellere på McDonalds? Burger King har da væsentligt bedre burgere. Især bøfferne, da de er flammegrillede, men jeg synes også deres salat er mere sprød.

Hvis jeg endeligt skal have fastfood har vi væsentlig bedre alternativer som jeg hellere vil have her i byen. Med salat der ikke har været vacumpakket og hvad har vi. Men det er vel for sin vis irrelevant i en debat om hvorvidt det er ok at prakke folk noget på ved hjælp af bundling.

112
4. marts 2014 kl. 09:42

Sådan skal det dælme være. Næste gang jeg tager på McDonalds vil jeg også insistere på at min Big Mac skal være med Heinz, og jeg vil forlange at mine pommes fritter bliver friturestegt i rapsolie (ikke solsikkeolie!) og med havsalt.

Du har vist ikke forstået det. På McMicrosoft kan du få en McWindows. Ingen fritter, ingen Cola, ingen McFeast, ingen McFlurry.

Kun McWindows - ellers ville der jo være frit valg.

Endnu bedre bliver det når jeg skal ned og købe juice i Rema, hvor jeg vil insistere på at få min juice leveret i anden indpakning end Tetra Pak. Det er for ringe at jeg ikke kan få den juice jeg vil have i den indpakning jeg vil have. Hvorfor skal indhold og indpakning hænge sammen???

Du har ikke forstået det, vel?

Gå ned i Netto og køb noget Granini appelsinjuice - det fås i glas. Men du kan vist også få det i små brikker. Eller du kan købe de andre mærker - og juice fra andre frugter.

I Microsoft-Netto kan du kun få Windowsjuice i 1-liters plasticdunke. Og kun det. "Drik det og elsk os så! Nu!" er deres salgsslogan.

Jeg glæder mig simpelthen også bare til at kræve pengene tilbage fra Waoo, fordi de tillader sig at bestemme hvilket mærke router jeg skal have når jeg bestiller fibernet hos dem.

Så vidt jeg kan læse, er din router din egen sag hos Waoo: "Hvordan opsætter man sin router til en fast ip adresseVi yder ikke support på routere, men kan oplyse at hvis man har en fast ip adresse, så skal routeren stå til Dynamic/Dynamisk tildelt ip adresse. Den skal have tildelt en ip adresse fra DHCP serveren. Vær opmærksom på at den IKKE skal stå til Static ip adresse."

Måske har du abonnement hos FiberMicrosoft, som kun giver dig 1 mulighed for router?

Det er fedt at Ole Tange har vist os vejen til fuld frihed, så vi fremover selv kan vælge hvordan vi vil have vores produkter leveret. Det bliver simpelthen bare en bedre verden fremover!

Trenden går hen mod konfigurerbarhed og frit valg mht hvilke komponenter man anvender - jvf hele app-tankegangen, for eksempel. Se ogsåhttp://www.extremetech.com/extreme/177708-googles-modular-smartphone-project-ara-could-go-on-sale-next-year-for-50http://www.version2.dk/artikel/indisk-producent-er-paa-vej-med-dual-os-smartphones-56563

3D-printere vil også hjælpe til mht individuelle produkter i stedet for one size fits all.

Kig på kalenderen. Min siger 2014 - hvad siger din?

117
4. marts 2014 kl. 10:02

Du har vist ikke forstået det.
På McMicrosoft kan du få en McWindows. Ingen fritter, ingen Cola, ingen McFeast, ingen McFlurry.</p>
<p>Kun McWindows - ellers ville der jo være frit valg.</p>
<pre><code>Endnu bedre bliver det når jeg skal ned og købe juice i Rema, hvor jeg vil insistere på at få min juice leveret i anden indpakning end Tetra Pak. Det er for ringe at jeg ikke kan få den juice jeg vil have i den indpakning jeg vil have. Hvorfor skal indhold og indpakning hænge sammen???
</code></pre>
<p>Du har ikke forstået det, vel?

Jo tak, jeg forstår det udmærket. Du vil gerne vælge et produkt, men du vil samtidig have mulighed for at kunne pille ting ud af produktet som du ikke kan lide. Det er ret enkelt at forstå. Det er vel egentlig bare det samme jeg siger næste gang jeg kommer ned til McDonalds?

Gå ned i Netto og køb noget Granini appelsinjuice - det fås i glas. Men du kan vist også få det i små brikker. Eller du kan købe de andre mærker - og juice fra andre frugter.</p>
<p>I Microsoft-Netto kan du kun få Windowsjuice i 1-liters plasticdunke. Og kun det. "Drik det og elsk os så! Nu!" er deres salgsslogan.

Jamen der er ingen Netto hvor jeg bor, og den juice jeg vil have kan kun fås i en Tetrapak indpakning, og det er da uretfærdigt. Hvorfor kan jeg ikke få den uden at skulle betale skat til Tetrapak???

Så vidt jeg kan læse, er din router din egen sag hos Waoo:
"Hvordan opsætter man sin router til en fast ip adresse
Vi yder ikke support på routere, men kan oplyse at hvis man har en fast ip adresse, så skal routeren stå til Dynamic/Dynamisk tildelt ip adresse. Den skal have tildelt en ip adresse fra DHCP serveren. Vær opmærksom på at den IKKE skal stå til Static ip adresse."</p>
<p>Måske har du abonnement hos FiberMicrosoft, som kun giver dig 1 mulighed for router?

Så er jeg jo for alvor blevet snydt, for da jeg bestilte fiber hos Waoo fik jeg leveret en router med i pakken uden at blive spurgt! Lad retssagerne begynde!!!

122
4. marts 2014 kl. 13:48

Hvorfor kan jeg ikke få den uden at skulle betale skat til Tetrapak???

Hold nu op. Monopoler er noget skidt, hvis de misbruges. Uanset om firmaet hedder Microsoft, Tetrapak, Apple, Lauritz Knudsen eller Arla.

Hvis jeg har brug for stikkontakter til mit hus, så er det selvfølgelig fint, hvis en lille butik i Osted som de eneste i Danmark fører produkter, der ikke kommer fra LK. Men det er stadig dårligt for konkurrencen generelt, hvis alle danske byggemarkeder kun har produkter fra LK hængende. Især hvis byggemarkederne bliver presset til kun at føre ét mærke (via bundling, trusler om højere engros-priser, nægtet salg eller hvad monopol-selskaber nu kan finde på).

119
4. marts 2014 kl. 13:29

Jamen der er ingen Netto hvor jeg bor, og den juice jeg vil have kan kun fås i en Tetrapak indpakning, og det er da uretfærdigt. Hvorfor kan jeg ikke få den uden at skulle betale skat til Tetrapak???

Ja du har ret. Det er alt for nemt bare at have en hylde med juice i Tetrapak. De burde have mange hylder med forskellige former for indpakning. Hvad nu hvis man kun skal bruge en tom solbestandig Tetrapak med skruelåg til hjemmelavet hyldeblomst? Hvorfor kan man ikke få det i Lidl? Kan man evt bare købe en med juice, og så få butikken til at købe den unødvendige juice tilbage?

106
3. marts 2014 kl. 19:11

Vi har i Danmark en stolt tradition for at søge at løse alle problemer gennem told og skat.

Vi kunne derfor indføre en afgift på OEM licenser, hvor det afgiftspligtige beløb var hele PCens pris hvis man ikke kunne få refunderet en i øvrigt ubrugt og ikke-aktiveret licens.

Det vil også gavne erhvervslivet, idet de altid betaler en ekstra licens, fordi de IKKE bruger den pre-installerede OEM-Windows men installerer en ny

103
3. marts 2014 kl. 18:15

<strong>Pilu Kasper Bech skrev:</strong>
Grunden til at vi har så mange solgte bærbar med windows er netop at forbrugerne ikke gad gider brug 1-2 timer på at installer nyt OS når de køber den de vil have et produkt der virker "out of the box" og ja så skal der altså et OS på en computer... Og de fleste vil (ville) havde Windows XP/7/8... så det få de.

Det måtte bare komme O_o

Medmindre du kommer med dokumentation for disse påstande, siger jeg stråmandsargument af værste skuffe... Der blev i øvrigt debateret riiigelig på V2, så prøv lige at søge før du kommer med den slags vrøvl.

Faktisk prøv lige blot at scrolle op og læse hele den debat du deltager i...

104
3. marts 2014 kl. 18:43

Det måtte bare komme O_o</p>
<p>Medmindre du kommer med dokumentation for disse påstande, siger jeg stråmandsargument af værste skuffe... Der blev i øvrigt debateret riiigelig på V2, så prøv lige at søge før du kommer med den slags vrøvl.</p>
<p>Faktisk prøv lige blot at scrolle op og læse hele den debat du deltager i...

-1. Jeg har læst oven ståenden og deltaget i flere indlæg Jarle så måske du skulle følge dit eget råd så du ikke laver sådanne noget vrøvl?

-2. Hvad er der stråmand i det udsagn Jarle? Hvor mange brokker sig over at få en Windows PC stukket i hånden ned i Aldi eller El giganten? Hvor mange er godt tilfredse? Og nu er Ver. 2 jo ikke lige frem et "bredt udsnit" af den gennemsnits lige danske befolkning vel? Eller tager jeg fejl?

Nu har jeg ikke marketings undersøgelser da de er dyre at lave. Men vi kan godt blive enig om at 95 pct. af alle PC'er og omkring 80 pct. af alle bærbar computer har en eller anden form for Windows når de bliver langet over disken i Danmark? Og vi har ikke store overskrifter på EB eller BT om det vel? Så det betyder vil at der ikke er den helt store folklige opbakning. (Håber selvfølge jeg tager fejl men tvivler)

-3. Nu er det ikke sådan at jeg er uenig med dig i at Window udnytter deres monopol groft. På peger bare at der er en hel del du og jeg kan gøre udover at side her og græde snot på et debat forum over de "onde" PC producenter og Microsoft.

114
4. marts 2014 kl. 09:52

Præcis, start dog en hjemmeside hvor man kan købe pc'ere og laptops uden OS. Evt en hu-zeroOS butik på Fisketorvet. Intet forhindre jer.

Tjoeh.. produktionsfaciliteter... har du bemærket at laptops i høj grad ikke er baseret på standardkomponenter? Og at de få der faktisk sælger laptops uden OS faktisk lancerer egne modeller og ikke kendte mærker? Der skal altså en seriøs investor i ryggen for overhovedet at have en chance for at komme i gang...

115
4. marts 2014 kl. 09:55

Tjoeh.. produktionsfaciliteter... har du bemærket at laptops i høj grad ikke er baseret på standardkomponenter? Og at de få der faktisk sælger laptops uden OS faktisk lancerer egne modeller og ikke kendte mærker? Der skal altså en seriøs investor i ryggen for overhovedet at have en chance for at komme i gang...

I skal da naturligvis ikke lave jeres egne laptops, det vil der heller ikke være salg i, da folk ikke kender kvaliteten. Der skal nogle aftaler i stand med de store producenter. De fleste producere jo allerede Android og/eller ChromeOS. Så opgaven er altså ikke så stor.

94
3. marts 2014 kl. 16:15

lige præcis den (som i øvrigt koster på den gode side af 10.000) var et af de 4 resultater på EDB-priser der ikke havde windows... hvis jeg vil have en bærbar computer med en skærm på min 15" uden windows, hvor skal jeg så gå hen? med windows kan jeg sagtens få en til under 2.500, men uden skal jeg umiddelbart over 10.000 i alt hvad jeg har kunnet finde på danske sider... der er en del der gør noget i USA, f.eks. Think Penguin og Emperor Linux, men så er der alt told-bøvlet... der findes også en enkelt britisk forhandler med nogle få modeller... men et reelt marked med valgfrihed vil jeg på ingen måde kalde det...

Bemærk at min ønskesituation ikke er at jeg kan få en tilfældig laptop med linux/BSD/whatever på... jeg vil have at alt leveret software er mulig at vælge fra på købstidspunktet for dem der ikke ønsker det... eller endnu bedre at al software reelt er et tilvalg for den enkelte forbruger (windows f.eks. må gerne være markeret som standard med note om at andet OS skal installeres for at maskinen kan bruges hvis det fravælges)

85
3. marts 2014 kl. 14:48

Sjovt, som den her diskussion er præcist den samme, som når folk diskuterer om Licensen.

På den ene side, er der nogle få ihærdige folk, som ikke ønsker at betale for noget, de ikke bruger og ikke vil have.

På den anden side, er der det store brede flertal, der bare bruger det (licensen eller Windows) og slet ikke kan se, at de få ikke vil betale for det (de nasser på os andre!).

Jeg har opgivet diskussionen! Ken Christensen i den her tråd er et fremragende eksempel på, hvor mange krumspring og underlige analogier, man kan finde på, for at omgå sagens kerne: "Hvorfor man ikke må tvinge brugere til at købe et produkt ved at lægge pres på leverandørerne til at bundle alle varer med produktet."

And for the record: Selvfølgelig skal Windows være et tilvalg! ;)

84
3. marts 2014 kl. 14:23

Folkens jeg fatter ikke vi stadig har MS og deres sindsyge licens politik. Jo de lever et produkt der kan bruges af hr. og fru. Danmark. Men helt ærligt tror de fleste dansker ville blive dybt forarget når du fortæller dem at de skal købe ny windows licens med hver ny computer så de skal købe samme produkt en gang til.

Samtidigt er vi ved at nå så langt med Open source styresystemer at vi kan tage et valg uden horrible omkostninger for bruger venlighed. På langt sigt vil vi alle sammen blive glad for at lade Microsoft gå i glemme bogen. Og tror selv mange inkarnerede windows bruger vil forstå grund til at vi skal skifte.

Så indformer dine venner og bekendte før de køber Acer eller Medion i det lokale super market.

88
3. marts 2014 kl. 15:42

ja, da! her er alle de muligheder edb-priser kommer med uden windows (fratrukket 3 chrome books og 1 android laptop, da de ikke er så gode til at arbejde uden net, og macbooks fordi vi snakker om "almindelige" bærbare)... 4 stk, heraf 3 til over 10.000, og kun 2 af dem sælges faktisk fra Danmark... og kun 2 af dem er i øvrigt over 13"...

Pricerunner har faktisk lidt flere kan jeg se desværre er alle ikke-netbooks fra acer, og dem har jeg mildt sagt ikke gode erfaringer med som hardwareproducent... og lidt hurtig googling viser at det er 2 år gamle modeller på nær et par enkelte stykker der kun forhandles af B2B forhandlere som i øvrigt ikke har dem på lager...

Såh... det der valg der... hvor var det nu lige jeg fik det henne?

Ser man på færdigsamlede stationære har EDB-priser 128 uden OS eller med mulighed for tilvalg

Og det er i øvrigt sjovt at man sagtens kan have et marked for små barebone PC'er, der slet ikke har et OS (isæt selv disk og installer OS efter eget valg)...

Det er med andre ord udelukkende på bærbar-markedet vi ser den her skævvridning over mange år hvor man bliver tvunget til at købe OS fra en bestemt udbyder stort set uanset hvad du køber af hardware...

99
3. marts 2014 kl. 16:59

er i øvrigt sjovt at man sagtens kan have et marked for små barebone PC'er, der slet ikke har et OS (isæt selv disk og installer OS efter eget valg)...</p>
<p>Det er med andre ord udelukkende på bærbar-markedet vi ser den her skævvridning over mange år hvor man bliver tvunget til at købe OS fra en bestemt udbyder stort set uanset hvad du køber af hardware...

Helt korrekt men hvorfor tror du det er sådan? Hvis producenter ikke kan sælge bærbar med pre-windows ja så stopper de nok ik?

Grunden til at vi har så mange solgte bærbar med windows er netop at forbrugerne ikke gad gider brug 1-2 timer på at installer nyt OS når de køber den de vil have et produkt der virker "out of the box" og ja så skal der altså et OS på en computer... Og de fleste vil (ville) havde Windows XP/7/8... så det få de.

Ja det er død irreterne hvis ikke det er lige hvad du vil havde men så må du sku' stemme med tegnedrengen og straffe producenter der gør det. Dertil kommer at jeg ved at folk her inde igennem snit nok råder 1-2 venner om året på hvad de skal købe af ny PC... Så hvis ikke vi gider producenter der lever med preinstalleret ja så kan det sku' komme til at gøre ondt. F.eks. yder jeg INGEN support til PC/laptops fra producenter jeg ikke har kan stå indefor men de får selvfølge også hjælp til venne pris. Sjovt nok har af mine venner og famile i stor udtrækning mærker jeg kan stå indefor...

Kan du se min pointe?

86
3. marts 2014 kl. 15:27

Tage et valg uden horrible omkostninger? Fordi enhver ung dansker i gymnasiet kan jo sagtens finde ud af det der IT halløj?

Jeg modtager stadigt screenshots udført ved at bruge mobilen til at tage et billede af computerskærmen når jeg yder lektiehjælp...

78
3. marts 2014 kl. 12:57

Hvad med en Mac ude iOS?

82
3. marts 2014 kl. 13:32

Du mener naturligvis OS X, da iOS er til telefoner og tablets... OS X ser jeg ikke som et (forbrugermæssigt) problem, da det netop er et gratis operativsystem, uanset om det er bundlet eller ej: https://www.apple.com/osx/ (og før det var gratis, ja, så så jeg det faktisk som et problem for dem der f.eks. godt kunne lide at køre linux på deres mac - og ja, dem kender jeg et par stykker af...)... der er så stadig lidt issues med at få fat på det hvis ikke man i forvejen har en mac, men det er en helt anden historie

Operativsystemet er jo så også begrænset til at køre på apple hardware, men den givne hardware kan også fint køre windows og linux, som man kan installere som tilvalg.

Problemet består i at der bliver tvangsbundlet et produkt der under normale markedsvilkår har en høj værdi (relativt til den samlede pris). Det er nemlig udnyttelse af (de-facto) monopol til skævvridning af markedet for at holde andre spillere ude.

79
3. marts 2014 kl. 13:07

Butikkerne gider ikke have modeller liggende uden windows, som de i 99% af tilfældende aldrig vil få solgt.

Det gør Microsoft allerede med sin Office som man "får" i 30 (eller 90) dage prøvetid ellers skal man frem med sit Visa. De kunne sagtens levere Windows på samme måde. Tying i BIOS har kun et formål, nettop at gøre det så besværlig som muligt at fjerne.

Hvad med en Mac ude iOS?

Mac kommer faktisk helt uden iOS. :O)

77
3. marts 2014 kl. 12:55

Licenserne virker kun til den specifikke maskine. De har ikke betalt samme pris for de licenser, som hvis vi selv skal købe et licens.

Butikkerne gider ikke have modeller liggende uden windows, som de i 99% af tilfældende aldrig vil få solgt.

Skal licenserne være noget man køber ved siden af? Det er for 99.99% af kunderne en tvungen ekstraudgift, da de uden licensen, ikke har en funktionel computer.

Butikkerne gider da ikke bruge resourcer på at holde styr på licenser.

Det ville bare ende med at computerne blev dyrere, isteddet for billigere, hvis de skulle rode med den slags.

75
3. marts 2014 kl. 12:44

Hvad f.eks. med harddisken? Skal jeg kunne kræve at få en bærbar uden harddisk, fordi jeg har en SSD liggende, som jeg hellere vil bruge?

En bærbar sælges som en pakke, helt som rigtig mange andre produkter også gør. Der er ofte ting i pakken, som man ikke er interesseret i, og det er op til en selv, om man vil købe den alligevel. Det er som regel den billigeste løsning, på trods af at det inkluderer ting man ikke vil bruge.

Producenterne kan ikke lave tusinde versioner af hvert produkt, og laver derfor hvad der passer til de fleste, og selvfølgelig bruger de ingrediencer som de får rabat på, eller måske enda bliver betalt for at bruge.

Jeg tvivler på at bærbare ville blive billigere, af at blive solgt uden windows licens.

87
3. marts 2014 kl. 15:31

Hvad f.eks. med harddisken? Skal jeg kunne kræve at få en bærbar uden harddisk, fordi jeg har en SSD liggende, som jeg hellere vil bruge?

Nu troller du. Harddisken kan jeg pille ud og sælge på DBA, hvis jeg ikke vil bruge den. Det må jeg ikke med Windows-licensen, selv om jeg gerne ville.

Analogier eller ej, så er sagens kerne jo, at Microsoft misbruger sin dominerende stilling til at gøre det uhyre svært for mig som forbruger at købe en laptop uden deres software. Der er ingen teknisk begrundelse for, at det skal være umuligt i det mindste at købe licensnøglen separat, ligesom jeg kan købe en ekstra mus eller totalforsikring til min laptop.

81
3. marts 2014 kl. 13:20

Hvad f.eks. med harddisken? Skal jeg kunne kræve at få en bærbar uden harddisk, fordi jeg har en SSD liggende, som jeg hellere vil bruge?

Hvor mange gange skal det gentages? Der ingen der forbyder dig pille ud og sælge den HD din maskin kommer med. Men der er ulovligt at sælge den ubrugt Windows-licens!

Kunne man det ville det slet ikke være et problem og markedet ville være oversvømmet med billige "second-hand" Windows-licenser. Hvad er galt i det?


PS. Jens, læs dog hvad andre skriver! Jeg kan godt forstå at du ikke gider at læse de andre kilometerlange "OEM Windows"-diskussioner, men i det mindste du burde sætte dig i den topic du deltager i.

83
3. marts 2014 kl. 14:00

Hvor mange gange skal det gentages? Der ingen der forbyder dig pille ud og sælge den HD din maskin kommer med. Men der er ulovligt at sælge den ubrugt Windows-licens!</p>
<p>Kunne man det ville det slet ikke være et problem og markedet ville være oversvømmet med billige "second-hand" Windows-licenser. Hvad er galt i det?

Ifølge EU er det sådan set lovligt... man må endda videresælge efter det er taget i brug så længe man sørger for at slette alle kopier af både licens og SW selv... det er bare teknisk stort set umuligt at gøre det i praksis (det ER faktisk muligt at flytte en OEM-licens til en ny maskine, men det kræver bl.a. opkald til microsofts support og en masse bøvl)...

80
3. marts 2014 kl. 13:10

Hvad f.eks. med harddisken? Skal jeg kunne kræve at få en bærbar uden harddisk, fordi jeg har en SSD liggende, som jeg hellere vil bruge?</p>
<p>En bærbar sælges som en pakke, helt som rigtig mange andre produkter også gør. Der er ofte ting i pakken, som man ikke er interesseret i, og det er op til en selv, om man vil købe den alligevel. Det er som regel den billigeste løsning, på trods af at det inkluderer ting man ikke vil bruge.</p>
<p>Producenterne kan ikke lave tusinde versioner af hvert produkt, og laver derfor hvad der passer til de fleste, og selvfølgelig bruger de ingrediencer som de får rabat på, eller måske enda bliver betalt for at bruge.

Optimalt set, ja... dengang bærbare vandt frem var der desvære nogle producenter der var smarte og indså at man kunne tjene flere penge på ikke alt lade især bundkort være i nogen standard formfaktor så man reelt tvang folk til at skifte alt ud i stedet for at opgradere som man så det med stationære...

jeg kunne f.eks. godt tænke mig at sætte ny indmad i min lækre thinkpad t41p, med defekt bundkort. Skærm og kabinet er awesome, i god stand og kan holde til noget... Desværre kan man kun få "samme" bundkort da intet andet passer til, og det fåes kun brugt til langt mere end en moderne pc koster (og er i øvrigt langt langsommere, mere strømslugende, ram er dyrere og langsommere osv)... (jeg prøvede at skaffe et nyt i 2008 og der stod det i næsten 8000)... jeg har SLIDT to kabinetter op siden da...

64
3. marts 2014 kl. 12:11

Nu har jeg ikke læst alt igennem. Nu ved jeg heller ikke om enhver computer uden videre kan køre ethvert styresystem. Personligt ville jeg altid foretrække Windows, Men jeg kunne måske godt tænke mig en hvis bruger valg frihed - lidt i stil med at vælge at få computeren leveret med flere ram, end den egentligt står med. Men det kræver vel også lidt en holdningsændring hos forhandlerne, fordi de computere de har liggende på lager er oftest færdige pakker, der ikke kan ændres på. Men jeg synes det kunne være fint hvis der var en option, hvor man kunne vælge at få computeren med f.eks. Windows 7 i stedet for Windows 8, mod 1 dags længere leveringstid, eller med Linux, mod 3 dages længere leveringstid - uden at prisen på computeren nødvendigvis bliver en anden.

71
3. marts 2014 kl. 12:37

Men jeg synes det kunne være fint hvis der var en option, hvor man kunne vælge at få computeren med f.eks. Windows 7 i stedet for Windows 8, mod 1 dags længere leveringstid, eller med Linux, mod 3 dages længere leveringstid - uden at prisen på computeren nødvendigvis bliver en anden.

Problemet for forhandlerne er naturligvis at det øjeblik de leverer et operativsystem forpligtiger de sig også til at supporte givne OS på denne maskine hvis det giver problemer... jeg har det derfor fint med at producenter ikke leverer med linux (nogle gør alligevel) når nu markedet er så begrænset... specielt også fordi jeg endnu mangler at se en linux der er sat fornuftigt op af en pc-producent (de der acer netbooks var skræmmeeksemplet der var rootet fra start og fyldt med sikkerhedshuller i gammelt software der ikke blev opdateret)... alt hvad jeg beder om er derfor muligheden for en maskine uden et OS der har kostet penge (om de vil smide et gratis på eller lade det være blankt er jeg ligeglad med).

Jeg ville faktisk elske hvis der fandtes flere store kommercielle PC-operativsystemer, for så ville alle de her issues nemlig være irrelevante, da konkurrencemyndighederne aldrig ville tillade at en producent blev udelukket på denne måde...

50
3. marts 2014 kl. 11:09

Følgende praksis anbefales Acer frem over...

Når en kunde køber en Acer-pc i feks Bilka til eksempelvis 4000 kr: Skal kunden være forberedt på, at pcen efter køb, inden 30 dage, skal sendes til Tyskland. Der vil den få installeret operativsystem fra Microsoft og få tillagt et tvunget servicegebyr på 692,00 Kr.

Hvilken kunde ville være tilfreds med det? Eller - måske kunne man ved første opstart få en menu, ala det browservalg, som ses på mange nye ms maskiner. Efter valg downloades og installeres ønsket OS. Evt betaling sker i samme proces.

59
3. marts 2014 kl. 11:53

Eller - måske kunne man ved første opstart få en menu, ala det browservalg, som ses på mange nye ms maskiner. Efter valg downloades og installeres ønsket OS. Evt betaling sker i samme proces.

Det er en rigtig fin idé, men hvorledes vil du udføre dette i praksis? Skal der være preinstalleret 3 forskellige operativsystemer på maskinen og ved første boot slettes de 2 andre, eller alle 3, partitioner og operativsystem XY(Z) kan ikke længere bruges?

Skal bærbaren leveres med en blank harddisk men en ny type BIOS giver adgang til at logge på netværket og vælge et operativsystem som så downloades og installeres? Så vil jeg nødigt sidde i et af yderområderne i Danmark og vente 8 timer på at få downloadet mit OS. (8 timer var cirka hvad det i "gamle" dage på første ADSL linie tog at hente Debian).

Hvad gør vi for at hjælpe alle de ikke it-kyndige? Når min mor har købt en bærbar og får valgt et andet OS og hun ender med en kommandolinie hvad gør vi så?

Hvordan vil du sikre dig, at der er drivere?

Hvordan hjælper vi lille Frederik der for sine konfirmationspenge har købt en bærbar, men så ikke kan købe en licens til sit OS fordi han ikke har et Visa kort?

Jeg er PRO tanken, men venter stadig på den perfekte løsning :)

66
3. marts 2014 kl. 12:15

Det er en rigtig fin idé, men hvorledes vil du udføre dette i praksis?
Skal der være preinstalleret 3 forskellige operativsystemer på maskinen og ved første boot slettes de 2 andre, eller alle 3, partitioner og operativsystem XY(Z) kan ikke længere bruges?

Jeg ville være fint tilfreds med "vil du bruge det medfølgende operativsystem (anbefales)? ja/nej" og så selv stå med aben for at erstatte det medfølgende som jeg ikke vil have...

om det medfølgende så skal aktiveres ved hjælp af noget der ligger på maskinen, online eller med et eller andet der følger med (medie/nøgle på papir) er jeg egentlig lidt ligeglad med... jeg kan også godt acceptere hvis valg-menuen ved et "nej" giver mig en eller anden kode jeg skal bruge for at få evt. refusion eller sådan noget (selvom jeg vil foretrække en løsning hvor al SW altid er tilvalg - også selvom det er gratis)...

69
3. marts 2014 kl. 12:28

Jeg ville være fint tilfreds med "vil du bruge det medfølgende operativsystem (anbefales)? ja/nej" og så selv stå med aben for at erstatte det medfølgende som jeg ikke vil have...</p>
<p>om det medfølgende så skal aktiveres ved hjælp af noget der ligger på maskinen, online eller med et eller andet der følger med (medie/nøgle på papir) er jeg egentlig lidt ligeglad med... jeg kan også godt acceptere hvis valg-menuen ved et "nej" giver mig en eller anden kode jeg skal bruge for at få evt. refusion eller sådan noget (selvom jeg vil foretrække en løsning hvor al SW altid er tilvalg - også selvom det er gratis)...

Men så pålægger du producenterne af din bærbar at lægge noget ind på maskinen, de reelt ikke "får en kr for". Altså merarbejde for producenterne, uden der nødvendigvis er en gevinst ved dette plus at du fratager producenterne en merindtægt i form af div. bundles af andet software snask.

(Jeg er absolut ikke fan af alt det ekstra crap-ware der installeres og installerer som regel et rent eller customized image. Men det er en indtægskilde.)

76
3. marts 2014 kl. 12:48

Men så pålægger du producenterne af din bærbar at lægge noget ind på maskinen, de reelt ikke "får en kr for". Altså merarbejde for producenterne, uden der nødvendigvis er en gevinst ved dette plus at du fratager producenterne en merindtægt i form af div. bundles af andet software snask.</p>
<p>(Jeg er absolut ikke fan af alt det ekstra crap-ware der installeres og installerer som regel et rent eller customized image. Men det er en indtægskilde.)

... og i den frie konkurrences hellige navn, så synes jeg faktisk også at den slags skulle være tilvalg: "vil du have en prøveversion af Norton som sløver din maskine og som du næsten ikke kan slippe af med? - SPAR 37,18 kr! (kræver Windows)")... eller som minimum burde producenterne tvinges til at angive værdien af alt medfølgende så man som forbruger bliver gjort opmærksom på at producenterne tjener penge på det... hvis det faktisk viser sig at producenterne direkte tjener penge på det i forhold til hvad windows koster dem, mon så ikke forbrugerne (og markedet i det hele taget) begynder at reagere? markedet virker kun ordentligt hvis alle spiller med åbne kort :)

65
3. marts 2014 kl. 12:12

Det er en rigtig fin idé, men hvorledes vil du udføre dette i praksis?

Jeg ved ikke hvordan det er nu, men tidligere skulle man aktivere sin præinstallerede Windows før den fungerede ordentligt. Hvis jeg kan få lov at købe maskine for sig og licensnøgle for sig i butikken, så kan jeg vælge at købe licensnøglen sammen med maskinen og indtaste licensnøglen når Windows starter første gang, eller jeg kan vælge at købe maskinen uden licensnøgle og har dermed en ubrugelig Windows, som jeg kan overskrive som jeg har lyst. På den måde skal der ikke laves nogen customization på fabrikken, og jeg kan spare udgiften til licensnøgle, hvis jer allerede har en ubrugt licensnøgle liggende.

Nu har Microsoft vist valgt at lægge licensnøglen i BIOS, gad vide hvorfor...

72
3. marts 2014 kl. 12:38

Jeg ved ikke hvordan det er nu, men tidligere skulle man aktivere sin præinstallerede Windows før den fungerede ordentligt. Hvis jeg kan få lov at købe maskine for sig og licensnøgle for sig i butikken, så kan jeg vælge at købe licensnøglen sammen med maskinen og indtaste licensnøglen når Windows starter første gang, eller jeg kan vælge at købe maskinen uden licensnøgle og har dermed en ubrugelig Windows, som jeg kan overskrive som jeg har lyst. På den måde skal der ikke laves nogen customization på fabrikken, og jeg kan spare udgiften til licensnøgle, hvis jer allerede har en ubrugt licensnøgle liggende.</p>
<p>Nu har Microsoft vist valgt at lægge licensnøglen i BIOS, gad vide hvorfor...

Men da Acer, for nu at tage et eksempel, får penge for at vedlægge div. ekstra software med din Windows licens, eks. et Antivirus produkt, så går de nu glip af x kr. pr installation.

Skal vi have en model hvor du køber maskinen ren og tilkøber et OS, vil din basispris for varen stige. Derudover får du så, som almindelig forbruger der gerne vil købe den samlede pakke, problemerne med at skulle installere alting, med mindre du selvfølgelig mod endnu et gebyr, lader din PC shop gøre det for dig.

Reelt set, har du nu gjort det endnu dyrere for Hr og Fru Jensen at købe sig en computer, fordi du ikke vil besværes med at skulle igennem en proces for at få pengene retur for din Windows licens. Er det virkelig rimeligt at alle andre forbrugere skal straffes, fordi et umiddelbart mindretal også vil kunne købe deres bærbar i Fona?

62
3. marts 2014 kl. 12:03

Hvordan hjælper vi lille Frederik der for sine konfirmationspenge har købt en bærbar, men så ikke kan købe en licens til sit OS fordi han ikke har et Visa kort?</p>
<p>Jeg er PRO tanken, men venter stadig på den perfekte løsning :)

Saa er vi jo enige :) Loesningen er et andet problem. Hvad med en tidsbegraenset udgave, fx 30 dage, saa skal der indtastes en licensnoegle, som Frederik kan erhverve sig paa forskellige maader uafhaengigt af maskinen, fx. paa nettet, et skrabelod eller via sms.

En anden loesning ville vaere at OEM-producenter betalte den normale pris for windows (dvs. ingen maengderabat), saa skulle der nok komme flere valg paa hylderne.

En tredje, at Frederik tilkoeber en licens hos producenten naar han ogsaa koeber sin computer (her evt. med rabat), og han saa modtager computeren med et skrabelod i aesken.

67
3. marts 2014 kl. 12:20

Gider dem, der nogensinde har brugt Microsoft support lige raekke haanden op?

  • Rækker hånden op *

Derudover vil jeg ikke antage, at V2's brugere er den målgruppe der normalt opretter supportsager, vi kan, såfremt det er problemer vi selv kan løse, godt finde en løsning og udføre den. Men det ændrer dog ikke på, at der er supportere til rådighed hvis og såfremt at du som forbruger løber ind i et problem med din Windows licens.

Jeg har yderst sjældent haft behov for support med min internet linie, udover når den reelt har været død pga nogen har gravet kabler over eller lign, men det ændrer ikke ved at jeg betaler for det som en del af den samlede pris på mit produkt.

49
3. marts 2014 kl. 11:04

En af de store forbruger trends i de senere år er såkaldt customization, altså at hver enkel kunde selv sammensætter sin helt egen version af et produkt. Derfor er der noget helt galt med de producenter af computer-hardware, der så hårdnakket insisterer på kun at sælge deres produkter i een eneste version med hensyn til det software, der er lagt på deres hardware. Jeg forstår ikke, hvad det er, der forhindrer disse firmaer i at yde det, der burde være en helt normal service.

55
3. marts 2014 kl. 11:39

Fint, men nu handler det her mere om man virkelig kan faa refusion.</p>
<p>Desuden kan du ikke helt sammenligne maengderabat paa software og bananer da prisen paa software ikke staar i forhold til antallet af solgte enheder. Du kan ikke lave bananer ud af den blaa luft.

Men omvendt sidder der heller ikke nogen og supporterer de ekstra bananer du har solgt når der kommer problemer med dem.

Hvis jeg fortsat benytter licensen efter at have returneret den er det selvfølgelig et brud på retighederne. Her bliver det bare brugt som en undskyldning for at gøre det tilpas besværligt og dyrt at returnere en ubrugt licens til at de fleste gider bøvle med det. Der er jo f.eks ikke Acers ansvar hvis jeg har købt en pc uden licens og så aligevel instalere en ulovlig kopi.

Nu ved jeg ikke hvilken Windows licens der har været forsøgt afleveret "retur". Men eksempelvis min Lenovo X1, der ligger licensen som en integreret del af BIOSen. Hvorledes vil du lige sikre, at hr og fru Jensen får fjernet denne licens, uden det har været forbi en dertil egnet teknisk person? Nej det er ikke Acers ansvar at du bruger piratkopier, men de er forpligtet overfor deres leverandører, i det her tilfælde Microsoft, at sikre at du ikke tager deres produkt i brug når nu det reelt ikke er solgt.

En af de store forbruger trends i de senere år er såkaldt customization, altså at hver enkel kunde selv sammensætter sin helt egen version af et produkt. Derfor er der noget helt galt med de producenter af computer-hardware, der så hårdnakket insisterer på kun at sælge deres produkter i een eneste version med hensyn til det software, der er lagt på deres hardware. Jeg forstår ikke, hvad det er, der forhindrer disse firmaer i at yde det, der burde være en helt normal service.

Det er helt korrekt at du kan vælge at customize nogle ting, men hvis vi igen tager udgangspunkt i Lenovo, så findes der, mig bekendt, et type nr for hver udgave du kan få spyttet ud af fabrikken. Så når du customizer, står der ikke en taiwaneser klar til at lave lige præcis DIN bærbar efter dine krav. Næ, de snupper bare en på hylden med type nummeret der passer til lige præcis din bærbar.

Lenovo, Dell mv. kan tilbyde denne service fordi det foregår i stor skala - altså der er tilpas mange der vil have model x, model y og model z.

Forestil dig følgende scenarie, der skal nu være "frit valg" på ikke kun CPU, mængden af RAM og HDD plads, men også tilbydes endnu et operativ system.

Du har nu model X, Y og Z. At de 3 modeller, skal du tilbyde yderligere udgaver for at have et nyt operativsystem. Ergo skal du altså have versionerne:

Xa, Xb, Ya, Yb, Za, Zb, hvor a og b er forskellige operativsystemer.

Derved har du nu fordoblet antallet af produktionslinier du skal have kørende for at tilbyde denne service. Det er der i og for sig intet galt i, så længe salget er stort nok til at det kan betale sig. Udvider vi den så yderligere, så der skal være frit valg mellem Ubuntu, Debian og Mandrake, så griber det pludseligt om sig.

52
3. marts 2014 kl. 11:10

Det har du for sådan set ret i men der er mennesker der ikke har forstand på hardwaren og bare skal have en " dims " der virker.

Måske burde der være mulighed for begge dele.

48
3. marts 2014 kl. 11:03

Ole,

kan du ikke takke dem pænt for at have kompenseret dig for besværet, og så bede dem refundere Windows-licensen?

38
3. marts 2014 kl. 10:31

I PHK-sagen gik det vist paa at der i licensbetingelserne staar at man kan faa refusions for windows-licensen, hvis man oensker det. Et mal var altsaa at finde ud af om det passer. Et andet maal var vist at finde ud af hvad OEM-producenter betaler for Windows (om det saelges billigere end til forbrugere) for at se om det er konkurrenceforvridning.

43
3. marts 2014 kl. 10:37

I PHK-sagen gik det vist paa at der i licensbetingelserne staar at man kan faa refusions for windows-licensen, hvis man oensker det. Et mal var altsaa at finde ud af om det passer.

Han spurgte inden, fik et nej, købte produktet alligevel og tog det i brug og ville have windows-licensen refunderet. - Det blev tolket som ond tro. Du kan læse version2s dækning her, hvor der er links til yderligere information:http://www.version2.dk/artikel/poul-henning-kamp-tabte-til-lenovo-han-var-klog-16586

41
3. marts 2014 kl. 10:34

I PHK-sagen gik det vist paa at der i licensbetingelserne staar at man kan faa refusions for windows-licensen, hvis man oensker det. Et mal var altsaa at finde ud af om det passer.
Et andet af maalene var vist at finde ud af hvad producenter betaler for Windows (om det saelges billigere end til forbrugere) for at se om det er konkurrenceforvridning.

Ved du hvad Jens? Jeg er helt sikker på, at hvis du stod og skulle indkøbe en million Windows licenser, så kunne du nok godt lave en "sweet deal" med kontoret i enten Hellerup eller Redmond.

Mængderabat er altså en helt almindelig faktor i et samfund. Der er sjot nok en grund til at der er tilbud på 10 bananer og ikke på stk prisen på de første 9.

46
3. marts 2014 kl. 10:42

Fint, men nu handler det her mere om man virkelig kan faa refusion.

Desuden kan du ikke helt sammenligne maengderabat paa software og bananer da prisen paa software ikke staar i forhold til antallet af solgte enheder. Du kan ikke lave bananer ud af den blaa luft.

20
3. marts 2014 kl. 09:27

Der er desværre kun 1 indlæg i denne debat, der bidrager med noget. Dette indlæg er her bare for at gøre opmærksom på, at tråden ikke er 100% spild af tid; se indlæg 3. mar. 2014 - 09.00.

Tak til Martin

Asbjørn

18
3. marts 2014 kl. 09:16

Det svarer til at købe en ny bil uden hjul for jeg har nogle derhjemme.

Man må da købe et produkt der er fuldt funktionsdygtigt uanset hvad det måtte være for et apparat.

1
3. marts 2014 kl. 08:00

At fjerne en Windows licens er blevet mere kompliceret, specielt med Windows 8 hvor licensen ligger som en del af brugerens BIOS. At bruger skal betale for transporten er fair, da det er bruger der synes vedkommende skal være besværlig. Kan man ikke købe sin drømmebærbar uden Windows, ja så er det nok ikke ens drømmebærbar alligevel!

Siden hvornår har forbrugerne lov til at købe et produkt og så blive refunderet fordi man ikke vil bruge hele produktet?

det er omtrent lige så tåbeligt som at købe et SmartTV og så få penge retur fordi jeg ikke bruger streamingtjenester direkte på TV'et.

"Jamen så kan jeg ikke bruge Linux", jo.. Og det er ikke umuligt at købe en bærbar med. Men som Dell tidligere har bevist er der ikke tilstrækkeligt med penge i at sælge bærbare med Linux.. Hvis de kære linux brugere som er så fortørnede over at Microsoft får en sjat penge ved køb af deres bærbare, må i sgu oprette jeres eget firma der laver bærbare der sælges uden OS eller med Linux/unix varianter.. Der må tydeligvis være penge i skidtet siden det er så vigtigt at spilde vores retssystems ressourcer..

13
3. marts 2014 kl. 09:00

Ken og Søren:

Fænomenet hedder bundling (altså at man putter flere produkter i samme pakke).

Historisk var PC'en noget der blev leveret uden OS - OS var et tilvalg. Dette til forskel fra tablets og smartphones og smart-TV, som fra starten kom med et OS installeret.

I kan jo også spørge jer selv om hvorfor man kan købe Windows i løssalg. Og dæk. Men ikke smart-TV OS'er.

Basalt set er der ikke noget i vejen for bundling - problemet opsår når der er en komponent i bundlet som man ikke kan slippe for, og som måske oven i købet kommer fra en monopol-virksomhed. Fra Wikipedia-linket: "In oligopolistic and monopolistic industries, product bundling can be seen as an unfair use of market power because it limits the choices available to the consumer. In these cases it is typically called product tying. Some forms of product bundling have been subject to litigation regarding abuses of market share."

Dette har flere debattører forklaret andre debattører her på Version2 rigtig mange gange. Så hvis I lige laver jeres lektier først, og læser op på monopoler, bundling, Microsofts retssags-historik (f.eks. browser-menukort i Windows), vil I forstå hvorfor folk reagerer negativt på jeres spørgsmål; de skal atter engang forklare etablerede fakta, for nogen som ikke har sat sig ind i problemets kerne, før de danner en (uinformeret) holdning.

21
3. marts 2014 kl. 09:37

Dette har flere debattører forklaret andre debattører her på Version2 rigtig mange gange. Så hvis I lige laver jeres lektier først, og læser op på monopoler, bundling, Microsofts retssags-historik (f.eks. browser-menukort i Windows), vil I forstå hvorfor folk reagerer negativt på jeres spørgsmål; de skal atter engang forklare etablerede fakta, for nogen som ikke har sat sig ind i problemets kerne, før de danner en (uinformeret) holdning.

Jeg kender udmærket til de mange debatter samt retssager og synes i øvrigt at nogle af dem er langt ude af trit med virkeligheden.

Eksempelvis fik man indført specielle udgaver af Windows, uden IE og Media Player. Jeg har endnu til dato ikke set en eneste forbruger købe eller anvende denne licenstype.

Det eneste jeg har oplevet at "browser-ballot" har medvirket til, er at en masse brugere bliver irriterede over et virkeligt irriterende fænomen med program der viser sig og beder forbrugeren vælge noget de ikke kender til. Samtidigt fjerner det i øvrigt lige genvejene til Internet Explorer.

Der hvor kæden fuldstændigt hopper af, er at forbrugere mener de har krav på, uden omkostninger, at ændre på et produkt.

Hvis jeg har en fabrik der har ét samlebånd hvorpå der laves ét samlet produkt, lad os kalde det A. Det produkt sælger jeg til 1.000.000 kunder.

Dertil kommer 100 kunder og vil have ændret produkt A, til at være produkt B. De kræver i øvrigt at produkt B koster mindre end A, men vil ikke betale for at jeg skal investere i et nyt samlebånd til B, inkl. hyre medarbejdere til at samle det.

60
3. marts 2014 kl. 11:54

Hvis jeg har en fabrik der har ét samlebånd hvorpå der laves ét samlet produkt, lad os kalde det A. Det produkt sælger jeg til 1.000.000 kunder.</p>
<p>Dertil kommer 100 kunder og vil have ændret produkt A, til at være produkt B. De kræver i øvrigt at produkt B koster mindre end A, men vil ikke betale for at jeg skal investere i et nyt samlebånd til B, inkl. hyre medarbejdere til at samle det.

I dette tilfælde er customization så simpel at du skal undlade at sætte et enkelt klistermærke på (eller kan pille det af mod et mindre gebyr). Den windows der ligger på harddisken er alligevel ubrugelig uden det tåbelige klistermærke... alternativt kunne man lægge licens-koden i en forseglet kuvert der kan returneres... men nej... man vælger som virksomhed BEVIDST at gøre procedurerne så besværlige for kunden at 99% bare giver op... sandsynligvis på grund af hemmelige betingelser fra MS eller fordi man reelt får mere ud af alt det bundlede crapware end licensen egentlig koster...

jeg har personligt en 3-5 windows licenser jeg har betalt for (bundlet) men aldrig brugt, nogle af de ældste fordi vi i familien dengang havde en bedre windows (en pro som måtte bruges på alle de maskiner vi havde i husstanden vs bundlet ikke-pro fyldt med crapware) og de nyere fordi jeg simpelthen ikke kan holde ud at arbejde i windows og derfor smider linux/BSD på som det første når jeg får en ny maskine...

Hvis en virksomhed gav mig valget at jeg for 0 kr kunne fravælge "MS+crapware-bundle" (som har en samlet værdi af 0 kr), så ville jeg gøre det næste gang jeg skal have mig en bærbar...

36
3. marts 2014 kl. 10:27

Rigtigt.

17
3. marts 2014 kl. 09:11

Historisk var PC'en noget der blev leveret uden OS - OS var et tilvalg. Dette til forskel fra tablets og smartphones og smart-TV, som fra starten kom med et OS installeret.

Hvornår? Nu er jeg født i 1987 og det første PC køb jeg var med til at udføre, var i 1993. Dengang købte min mor en ganske glimrende 80486'er, med både printer, scanner og minsandten om ikke der fulgte DOS 6.22 og Windows 3.10 med.

Nu vil jeg mene at alt indkøb af PC'ere før starten af 90erne, ligger før PC'ere blev hvermands eje og derved et specialiseret produkt hvortil du havde specialister til at udføre noget arbejde og derfor kan du ikke forvente at tage det med.

Dette har flere debattører forklaret andre debattører her på Version2 rigtig mange gange. Så hvis I lige laver jeres lektier først, og læser op på monopoler, bundling, Microsofts retssags-historik (f.eks. browser-menukort i Windows), vil I forstå hvorfor folk reagerer negativt på jeres spørgsmål; de skal atter engang forklare etablerede fakta, for nogen som ikke har sat sig ind i problemets kerne, før de danner en (uinformeret) holdning.

Men du kan netop godt slippe for produktet! Det er netop det der står i artiklen! Det kan simpelthen bare ikke være så svært at indse, at vil man have et specialiseret produkt må man også forvente at skulle betale eventuelle gebyrer for dette. Som i Acers tilfælde, fragten frem og retur mellem producent og kunde.

98
3. marts 2014 kl. 16:56

Nu er jeg født i 1987 og det første PC køb jeg var med til at udføre, var i 1993. Dengang købte min mor en ganske glimrende 80486'er, med både printer, scanner og minsandten om ikke der fulgte DOS 6.22 og Windows 3.10 med.

Min første PC købte jeg i 1991 og der var intet med til.

Omkring 1993 kørte Microsoft en politik i stilling der sagde at enten leverede PC-forhandlerne DOS/Windows med alle maskiner de solgte eller også fik de ikke engang lov til at forhandle produkter fra Microsoft. Det kom i kølvandet på IBMs store OS/2-satsning.

22
3. marts 2014 kl. 09:37

Hvornår?

I fordums tid :-)

Nu er jeg født i 1987 og det første PC køb jeg var med til at udføre, var i 1993. Dengang købte min mor en ganske glimrende 80486'er, med både printer, scanner og minsandten om ikke der fulgte DOS 6.22 og Windows 3.10 med.

Oprindeligt var PC'en defineret som et saml-selv system. Det er derfor du kan købe harddisks, processorer, grafikkort, strømforsyninger, netkort, spil, applikationer, osv fra 117 forskellige firmaer, og relativt problemfrit smide dem i samme PC.

Jeg synes du skal tælle sammen hvilke valg-muligheder du har når det kommer til hardware-konfigurationer og software-konfigurationer på laptops og desktops.

Når du har opstillet en matrix med leverandørmuligheder for prækonfigurerede systemer, vil Microsoft springe i øjnene som stort set eneste OS-leverandør, i modsætning til RAM, harddiske, netkort, spil, antivirus, osv. Spørg dig selv hvorfor.

Og igen: Lav dine lektier, og læs op på historikken. Antimonopol-sagen fra USA er også godt læsestof.

Min første PC købte jeg i 1994. Uden OS. Også en 486'er, med Cyrix-processor og øvrig hardware fra 117 forskellige leverandører. Jeg kan stadig købe dele til den, og trille en fungerende Linux på. Det kan jeg fordi åbenhed og fri konkurrence sikrer, at jeg som forbruger har et valg, og leverandører er nødt til at overbevise mig om deres produkters fortræffeligheder, i stedet for at stille mig over for ét enkelt take-it-or-leave-it-valg.

Går man ikke op i forbrugeres mulighed for at vælge selv, vil man sikkert mene at det er noget pjat at folk ønsker at fravælge Windows. Jeg kunne også være ligeglad med homoseksuelles rettigheder i Uganda, for jeg er ikke homoseksuel, og bor ikke i Uganda. Men fordi jeg værdsætter mit eget frie valg, kan jeg godt sætte mig ind i hvor svært det kan være for de, der har andre præferencer end mainstream, men alligevel bliver presset ind i en mainstream-tankegang. Kan du?

24
3. marts 2014 kl. 10:04

Går man ikke op i forbrugeres mulighed for at vælge selv, vil man sikkert mene at det er noget pjat at folk ønsker at fravælge Windows. Jeg kunne også være ligeglad med homoseksuelles rettigheder i Uganda, for jeg er ikke homoseksuel, og bor ikke i Uganda. Men fordi jeg værdsætter mit eget frie valg, kan jeg godt sætte mig ind i hvor svært det kan være for de, der har andre præferencer end mainstream, men alligevel bliver presset ind i en mainstream-tankegang.
Kan du?

Hvorfor blande æbler og giraffer? De har intet med hinanden at gøre.

Du har muligheder for at vælge noget andet - du vil bare ikke hverken betale for det eller have noget besvær. Det er en klassisk "kunden har altid ret" mentalitet og er til at brække sig over.

Det er ikke sværere at købe en Linux bærbar, end at Google søgningen "Linux Laptops" giver mig direkte LINKS til at købe en bærbar med Linux præinstalleret.

http://1drv.ms/1eUiGoU

30
3. marts 2014 kl. 10:19

Hvorfor blande æbler og giraffer? De har intet med hinanden at gøre.

Det er ikke min påstand at "de har noget med hinanden at gøre". Jeg vil gerne vide om du evner at sætte dig ind i at folk har andre præferencer end du har, og om du er villig til at give plads til forskellighed.

Det er en klassisk "kunden har altid ret" mentalitet og er til at brække sig over.

Og der fik jeg så svar på det.

Kan du have en fortsat god dag!

33
3. marts 2014 kl. 10:24

Det er ikke min påstand at "de har noget med hinanden at gøre". Jeg vil gerne vide om du evner at sætte dig ind i at folk har andre præferencer end du har, og om du er villig til at give plads til forskellighed.

Det kan jeg sagtens se og jeg bruger skam også eks. Debian og Ubuntu når jeg kan se ideen i det. Men som artiklen så pænt skriver det

Af mailudvekslingen mellem Acer’s support og Ole Tange fremgår det i første omgang, at Acer computeren skal sendes til Acer’s service-afdeling i Tyskland, og at brugeren skal betale forsendelsesomkostningerne. Her vil styresystemet så blive fjernet ligesom klistermærket med Certificate of Authenticity også vil blive fjernet fra computeren.</p>
<p>Ole Tange finder det dog ikke rimeligt at skulle sende computeren til Tyskland, hvor han vel at mærke selv skal betale forsendelsesomkostningerne.

Vil Ole Tange her ikke gå med til, at det altså ikke skal koste producenten penge at han er utilfreds. Og det er HER jeg har det helt store problem med hele det her cirkus. Det kan simpelthen ikke være rigtigt at en virksomhed skal betale for, at han har fortrudt halvdelen af et køb!

23
3. marts 2014 kl. 09:53

Oprindeligt var PC'en defineret som et saml-selv system. Det er derfor du kan købe harddisks, processorer, grafikkort, strømforsyninger, netkort, spil, applikationer, osv fra 117 forskellige firmaer, og relativt problemfrit smide dem i samme PC.

Det er det stadig, du har som forbruger RIGELIGT med muligheder for at gøre dette ved STATIONÆRE computere. Akkurat som i både 90'erne og 00'erne.

Jeg synes du skal tælle sammen hvilke valg-muligheder du har når det kommer til hardware-konfigurationer og software-konfigurationer på laptops og desktops.

Desktops er ubegrænset, da du kan købe din maskine i løsdele og samle selv.

Laptops: Jeg er stor fan af Lenovo og lad os nu sige jeg ville købe mig en X1. Nu er Danmark sådan et fantastisk lille land at Lenovo ikke tilbyder mulighed for at customize særlig meget, så nu glemmer vi Danmark for en stund og kigger mod USA.

Lenovo.com -> Laptops -> x1 Jeg bliver tilbudt 4 standard konfigurationer i forskellige prisklasser, med mulighed for at customize.

Jeg tager udgangspunkt i den dyreste standardkonfiguration til små $1300.

CPU: 3 produkter, alle fra INTEL OS: 3 produkter, alle fra Microsft "Productivity Suit": 5 forskellige pakker, med produkter fra hhv. Microsoft og Adobe. Display: 2 muligheder, ingen producent angivet (angiveligt Lenovo) Ram: 4 eller 8 GB, ingen mulighed for at vælge producent. Grafik: Intel HD Graphics 4000 er eneste mulighed. Webcam: 1 "mulighed", ingen producent angivet. HDD: 5 muligheder, ingen producenter angivet. Wifi: 2 muligheder, BEGGE Intel. Ekstra Software: 5 Adobe pakker. Sikkerheds software: én producent, forskellige års licens.

Kort opsummering: Vil jeg være kunde af Lenovo og købe mig en Lenovo X1, er jeg derved stavnsbundet til at være "slave" (om man vil) af Intel. Jeg kan derimod godt returnere min Windows licens!

Ergo: den store onde producent her, er altså Intel ! eller hvad?

28
3. marts 2014 kl. 10:16

Kort opsummering: Vil jeg være kunde af Lenovo og købe mig en Lenovo X1, er jeg derved stavnsbundet til at være "slave" (om man vil) af Intel. Jeg kan derimod godt returnere min Windows licens!

Verden er ikke sort/hvid, ej heller statisk. Mht at returnere Windows-licenser til Lenovo, så har vi også PHK's tilfælde at tage udgangspunkt i.

Jeg har aldrig påstået at målet er at få en specifik konfiguration fra en specifik leverandør. Det der traditionelt har været vanskeligt er at få en acceptabel konfiguration til en acceptabel pris - herunder fravalg af komponenter man ikke vil bruge, og derfor ikke ønsker at betale for.

Men verden er i opbrud - det ser vi jo i artiklen der hører til denne debat, og måske er det lettere nu end nogensinde at finde en bærbar.

Det ændrer dog ikke ved de grundlæggende problematikker omkring bundling/tying og monopoler og monopollignende status; der vil være et dødvægtstab, hvis der ikke er fri konkurrence og frit valg mellem leverandører.

27
3. marts 2014 kl. 10:13

Kort opsummering: Vil jeg være kunde af Lenovo og købe mig en Lenovo X1, er jeg derved stavnsbundet til at være "slave" (om man vil) af Intel. Jeg kan derimod godt returnere min Windows licens!</p>
<p>Ergo: den store onde producent her, er altså Intel ! eller hvad?

Ken: OT og PHK er i deres gode ret til at argumentere og bruge aktivisme, indenfor lovens rammer, for at fremme et friere valg af produkter.

Hvis du gerne vil lægge dig fladt på ryggen og sige ja og amen til alt præ-installeret skrammel, hvadenten det er OS, Antivirus, 'smarte' og fejlfyldte utility-programmer, ja så må du da gerne det.

Men uanset hvor lille en niche man repræsenterer, hvorfor skulle man undlade at stille krav til sine leverandører? Hvilken uskreven regel i den såkaldte frie markedsøkonomi tilsiger det?

29
3. marts 2014 kl. 10:18

Men uanset hvor lille en niche man repræsenterer, hvorfor skulle man undlade at stille krav til sine leverandører? Hvilken uskreven regel i den såkaldte frie markedsøkonomi tilsiger det?

Ingen, men at KRÆVE at de betaler for FRAGT fordi man vil have fjernet noget af det samlede produkt man, da man købte det vidste havde de ekstra "produkter" med sig, det er simpelthen gak i låget.

Det svarer til at jeg køber en lampe med en pære i og forventer at Ikea betaler for at jeg sender den til nærmeste varehus for at de kan pille den ud.

25
3. marts 2014 kl. 10:05

CPU: 3 produkter, alle fra INTEL</p>
<p>Kort opsummering: Vil jeg være kunde af Lenovo og købe mig en Lenovo X1, er jeg derved stavnsbundet til at være "slave" (om man vil) af Intel.

Du kan købe den, pille CPU'en ud og smide den på ebay. Ikke noget problem. Intel bliver ikke sure fordi du sælger din CPU fra uden resten af maskinen. Det samme med bil eksemplet. Toyota tillader dig også at sælge fælge, motor eller hvad du nu ellers ønsker at skifte.

MS's licens betingelser forbyder dig at sælge din ubrugte windows.

At du ikke forstår skyldes nok mere at din indtægt er afhængig af at du ikke forstår. Det er set før.

31
3. marts 2014 kl. 10:22

MS's licens betingelser forbyder dig at sælge din ubrugte windows.

Det er en OEM licens + evt mængderabat. Det er klart MS ikke tillader folk sælger den som alm licens.

Det er i det hele taget en meget almindelig betingelse at man ikke må købe noget under én licens aftale, og sælge den under en anden. (Samme gælder jo i øvrigt open source, at man ikke må flytte software imellem licenser der ikke er kompatible, eller ligge Gogle software på en AOSP Android osv).

37
3. marts 2014 kl. 10:30

Det er en OEM licens + evt mængderabat. Det er klart MS ikke tillader folk sælger den som alm licens.

Hvorfor må Microsoft overhovedet bestemme over et produkt, som de HAR solgt én gang? OEM licenser blev jo kun opfundet for at hindre konkurrencen. Bestemmelsen om, at OEM licensen kun må bruges på den maskine, den er installeret på, og ikke en anden fuldstændig tilsvarende maskine, har ingen teknisk begrundelse, men kan kun ses som handelshindring.

51
3. marts 2014 kl. 11:09

Sikke noget sludder, alle må bestemme hvordan en ting må videre- sælges/gives. Som f.eks Tivoli-guldkort, Rejsekort, flybilletter, Roskilde Festival osv osv

Du tager fejl. Med helt almindelige fysiske varer har butikken ingen bestemmelsesret over, hvad jeg gør med varen efter købet er gennemført. Jeg må købe en spade i Silvan og sælge den på DBA dagen efter, uden at Silvan kan hindre mig i dette eller blande sig i prissætningen. Faktisk slår Konkurrencestyrelsen hårdt ned på engros-firmaer, der forsøger at bestemme stykprisen på videresalg af deres varer.

Koncertbilletter er specielle, idet du gerne må sælge din koncertbillet videre, så længe du ikke sælger den til mere end indkøbsprisen (sortbørsregler). Du kan mange steder ændre navn på flybilletten mod gebyr (det har været oppe flere gange i bl.a. Forbrugerrådet hvor problematisk det er for konkurrencen og forbrugersikkerheden, når man ikke kan dette). De øvrige ting du nævner er abonnements- service- eller rabatordninger, hvor rabatten er afhængig af, at det er dig personligt, som får rabatten.

En Windows-licens er ikke personlig, og det er ikke et abonnement eller en service. Microsoft har ingen interesse, ud over at tvinge mig til at købe en ny, overflødig licens, i at hindre mig som forbruger i at flytte min licens fra en gammel laptop, som er gået i stykker, til en nyindkøbt maskine.

45
3. marts 2014 kl. 10:39

Du køber ikke Windows, derimod køber du retten til at bruge den. Programmet er IKKE dit.

53
3. marts 2014 kl. 11:25

Du køber ikke Windows, derimod køber du retten til at bruge den. Programmet er IKKE dit.

Hvis jeg køber en billet til at sejle fra Odden til Ebeltoft, så køber jeg heller ikke færgen, men kun retten til at få min bil med færgen. Men Mols-Linien tillader mig at sælge billetten videre (se f.eks. http://www.dba.dk/business-class-kort-til/id-1005548771/).

Er det ikke ganske fair forretningsbetingelser? Og ville det ikke være unfair, hvis jeg skal købe ny billet fordi jeg har fået ny bil efter billetkøbet?

57
3. marts 2014 kl. 11:42

Det er ikke mig der sætter reglerne, læs den " lille " tekst der følger med Windows som alle inklusive undertegnet springer over.

54
3. marts 2014 kl. 11:35

Er det ikke ganske fair forretningsbetingelser? Og ville det ikke være unfair, hvis jeg skal købe ny billet fordi jeg har fået ny bil efter billetkøbet?

Det er muligt det ville være unfair. Men hvis de skrev det i deres betingelser på forhånd, så må de jo selv om det. Så længe du viste det da du købte billetten. Når jeg får monteret et Roskilde Festival armbånd, acceptere jeg også at jeg ikke må tage det af igen, og give det til min kammersjuk.

26
3. marts 2014 kl. 10:09

Flemming, men du kan fortsat sælge den tilbage til fabrikken.

At du ikke forstår skyldes nok mere at din indtægt er afhængig af at du ikke forstår. Det er set før.

Jeg er ikke helt sikker på, om du her forsøger at referere til hvor min løn kommer fra, eller min indtægt. Men hvis du som forbruger vil have et specialiseret produkt, må du også forvente at der kan komme gebyrer. Akurat som her, hvor Acer vil have forbrugeren til at betale for fragten.

47
3. marts 2014 kl. 10:58

Fabrikken sikrer sig her blot at det er gjort, således at du ikke fortsat kan benytte den efter at have fået pengene retur.

Hvis jeg fortsat benytter licensen efter at have returneret den er det selvfølgelig et brud på retighederne. Her bliver det bare brugt som en undskyldning for at gøre det tilpas besværligt og dyrt at returnere en ubrugt licens til at de fleste gider bøvle med det. Der er jo f.eks ikke Acers ansvar hvis jeg har købt en pc uden licens og så aligevel instalere en ulovlig kopi.

39
3. marts 2014 kl. 10:31

Ja, men jeg må ikke selv pille den ud. Fabrikken insistere på selv at gøre det og sikrer at det er så dyrt at det ikke kan betale sig.

Hvordan sikrer Acer sig her at det er for dyrt til at kunne betale sig? De ændrer jo ikke lokationen baseret på hvor du befinder dig, således at det er dyrest for dig.

Jeg er helt sikker på, at havde Acer muligheden for at gøre det i Danmark kunne du sende den til Danmark og ikke Tyskland. Samtidigt er jeg helt overbevist om, at hvis du er kunde i Tyskland er det præcist samme sted du skal sende den hen og der er ikke pludseligt krav om at sende den til Sverige eller andre steder.

10
3. marts 2014 kl. 08:50

At fjerne en Windows licens er blevet mere kompliceret, specielt med Windows 8 hvor licensen ligger som en del af brugerens BIOS. At bruger skal betale for transporten er fair, da det er bruger der synes vedkommende skal være besværlig. Kan man ikke købe sin drømmebærbar uden Windows, ja så er det nok ikke ens drømmebærbar alligevel!

Problemstillingen her er jo at styresystem og hardware sælges samlet uden mulighed for fravælgelse af dette. Drømmebærbaren kan for nogen sagtens være baseret på den hardware og indpakning maskinen kommer i og når dette ikke kan købes adskilt, så har du problemet. Jeg synes det er helt fair, at producenterne tillader sig at sælge computer og software samlet, men gør det som en option og ikke et krav, så er alle glade.

Siden hvornår har forbrugerne lov til at købe et produkt og så blive refunderet fordi man ikke vil bruge hele produktet?

Kan ikke give dig et godt eksempel, men det er vel heller ikke problemstillingen her, da jeg ser det som to uafhængige dele, men forbrugeren har ikke mulighed for at købe dem adskilt.

det er omtrent lige så tåbeligt som at købe et SmartTV og så få penge retur fordi jeg ikke bruger streamingtjenester direkte på TV'et.

Tjaa her er der jo så en helt anden problemstilling at tage op. Mit Samsung TV 8005D fra 2011 har SmartTV og jeg er glad for det. Men jeg kan f.eks. ikke få Spotify på SmartTV'et, da det kun understøttes fra 2012 modeller og fremefter. Her er jeg i Samsungs hånd og kan kun afvente og se om de får lyst at opdatere softwaren til skærmen eller jeg kan købe en streaming box ved siden af og så selv kontrollere "SmartTV" funktionerne der igennem. Lidt samme problematik som ved Android/WindowsPhone opdateringer, du er i producenternes magt, med mindre du søger alternativ firmware. BTW Min Raspberry gør det fint til TV'et og CyanogenMod på mobilen så kører det fint :-)

"Jamen så kan jeg ikke bruge Linux", jo.. Og det er ikke umuligt at købe en bærbar med. Men som Dell tidligere har bevist er der ikke tilstrækkeligt med penge i at sælge bærbare med Linux.. Hvis de kære linux brugere som er så fortørnede over at Microsoft får en sjat penge ved køb af deres bærbare, må i sgu oprette jeres eget firma der laver bærbare der sælges uden OS eller med Linux/unix varianter.. Der må tydeligvis være penge i skidtet siden det er så vigtigt at spilde vores retssystems ressourcer..

Giver dig helt ret i, at markedet for ikke-windows PC'ere formentlig er en brøkedel, dog gør det jo blot konkurrencemulighederne endnu værre hvis monopol-problemstillingen ikke tages seriøst og alle bare sælger windows-only PC'ere. Jeg foretrækker selv Windows 7 som desktop/arbejdsmiljø, men er overhovedet ikke forskrækket ved div. *nix varianter og bruger dem også i andre sammenhænge. Men hvis jeg skulle ud og købe ny bærbar i dag, kan jeg så få den med Win7 eller er jeg låst til Win8, som for mig er nutidens svar på ME/Vista...noget der bare skal overståes.

Ved køb af en maskine har du som regel alligevel 20 forskellige tilvalgsmuligheder, hvorfor kan OS'et ikke også være én? Så må den for min skyld gerne stå som standard til Windows "nyeste" og man aktivt kan vælge Windows 7, *nix, *BSD / ingen. Så længe det blot er en mulighed.

15
3. marts 2014 kl. 09:07

Så hvis du har en fuld Windows-licens liggende, så vil du gladeligt betale for en Windows-licens du ikke skal bruge til noget?

Jeg har købt et samlet produkt, bestående af en bærbar med Windows. Ikke en Windows license alene, så ja.

Jeg forlanger heller ikke penge retur, hvis jeg køber en ny cykel men kun har brug for stellet + det ene hjul, da jeg har et andet fra en tidligere cykel der er funktionsdueligt.

Hvis jeg køber en ny bil og ikke vil have de dæk og fælge den leveres med, så kan jeg få nogle andre dæk og fælge uden at skulle betale for de originale.

Det er en service der bliver dig udbudt, du har ikke krav på dette.

Men denne sag (og mange tilsvarende) viser jo hvor besværlig det er at købe en bærbar uden at betale for Windows - selv om man har en gyldig licens i forvejen.</p>
<p>Synes du det er fair at betale for en vare man ikke har brug for bare man køber en anden vare?

Hvis jeg er vegetar men elsker brødet, ketchupen mv. i en hamburger, køber jeg heller ikke en hamburger uden bøf og kræver pengene retur for den manglende bøf.

Problemstillingen her er jo at styresystem og hardware sælges samlet uden mulighed for fravælgelse af dette. Drømmebærbaren kan for nogen sagtens være baseret på den hardware og indpakning maskinen kommer i og når dette ikke kan købes adskilt, så har du problemet. Jeg synes det er helt fair, at producenterne tillader sig at sælge computer og software samlet, men gør det som en option og ikke et krav, så er alle glade.

Det er tidligere forsøgt herunder af DELL, med økonomisk tab til følge. Du kan, som anvist i artikel, godt få returneret pengene for licensen hvis du ikke bruger den, men det skal virksomheden du har købt den af, naturligvis ikke betale yderligere for, da det derved mindsker deres omsætning.

Kan ikke give dig et godt eksempel, men det er vel heller ikke problemstillingen her, da jeg ser det som to uafhængige dele, men forbrugeren har ikke mulighed for at købe dem adskilt.

Det er netop ikke to som sådan uafhængige dele. Jo den ene kan fungere uden den anden, men du har stadig købt et produkt som vist i reklamen/butikken/..

Kort recap: Det i gerne vil have, er et specialiseret produkt, altså et produkt der falder uden for den normale produktionslinie. Men i vil ikke selv betale for, at ændre på produktet. Det er HER jeg ser problemet. Som Acer viser, kan i sagtens få pengene retur for Windows licensen, men i skal betale for denne specielle service.

2
3. marts 2014 kl. 08:12

Come on Ken, det er da godt nok en omgang ranting det der. Nedladende sprogbrug, tager ikke højde for den reelle problemstilling, sætter folk i bås Linux/Unix folk versus alle de andre som åbenbart har mere ret til retssystemets ressourcer. Kom med et konstruktivt indlæg i stedet for den der omgang, altså hvis du vil tages seriøs!

63
3. marts 2014 kl. 12:11

@Rune Andersen,

Folk kan da sagtens købe en maskine uden præ-installeret Windows.

De skal bare købe en Mac.

Men på den er OSX jo installeret. Kan man få penge retur for den ikke-benyttede licens?

Næh, Apple betaler som bekendt ikke licens for at få lov til at lægge Apples OSX på deres computere - og i øvrigt er operativsystemet fra og med Maverick gratis ...

68
3. marts 2014 kl. 12:23

Men på den er OSX jo installeret. Kan man få penge retur for den ikke-benyttede licens?</p>
<p>Næh, Apple betaler som bekendt ikke licens for at få lov til at lægge Apples OSX på deres computere - og i øvrigt er operativsystemet fra og med Maverick gratis ...

Nu blander du æbler og bananer. Om hvorvidt dit "basis" operativsystem på din mac er "gratis", er et definitionsspørgsmål. Får du får det "tvunget" med i købet og kan ikke købe det separat.

At dine opdateringer/opgraderinger/servicepacks (kært barn har mange navne) er gratis er vel blot at sammenligne med Windows X SP Y, eller "Windows 8.1". Og inden der starter en længerevarende flamebate på "min far får flere nye features end din far gør i sine opdateringer" så er det reelt ikke meget andet der sker mellem hvert release af et operativsystem. Tilføjelse af funktionalitet og rettelser af fejl i større eller mindre skala.

9
3. marts 2014 kl. 08:39

Der er mange ting jeg ikke nødvendigvis synes er fair. Tror også jeg vil sagsøge Apple for at smide deres OS på når jeg jo har en gyldig version i forvejen. Det virker kun fornuftigt:P

Der findes altså også laptops uden OS på derude, så køb en af dem (blandt andet nogle Lenovo'er). Jeg sagsøger jo heller ikke Burger King for at give mig Heinz ketchup med når jeg hellere vil have Beauvais.

16
3. marts 2014 kl. 09:10

Jo Jo Jarle, bad choice of example, men så kunne jeg da nævne andre eksempler.

Min pointe er blot at kan jeg ikke lide lugten i bageriet så køber jeg mit brød et andet sted. Jeg har valgt at købe en laptop UDEN Windows, det fungerer fint for mig. Nu venter jeg blot på at de andre producenter også får snøvlet sig sammen :)

5
3. marts 2014 kl. 08:27

Men Ken har da ret, hvis man køber en bærbar med windows på er det da lidt underligt at gå tilbage og tude over det.

3
3. marts 2014 kl. 08:23

Rune, så kom med bare ét enkelt eksempel på, at du som forbruger har ret til kompensation fordi du ikke vil bruge det fuldt ud.

12
3. marts 2014 kl. 08:51

Hvis jeg køber en ny bil og ikke vil have de dæk og fælge den leveres med, så kan jeg få nogle andre dæk og fælge uden at skulle betale for de originale.

Uhhh, bilanalogier. Køber du en bil, følger de originale dæk og fælge med. Vil du have andre på, er det nævnt i prislisten hvad det koster.

At man så kan forhandle sig til en lavere pris på både bil og de nye dæk+fælge er en anden sag, men det er en diskussion du tager med forhandleren, ikke producenten.

19
3. marts 2014 kl. 09:20

De ubrugte/brugte dæk kan man frit videresælge til højest bydende om man vil. Det kan man ikke med tilsvarende ubrugt Windows-licens (ubrugt aktiveringsnøgle).</p>
<p>Det er nettop det med analogier...

Det er netop det du godt kan, men akurat som sælger jeg et par dæk til salg på DBA, så er der nogle fragtomkostninger. Disse fragtomkostninger bliver køber og sælger enige om hvem der dækker. I dette eksempel med Acer har Acer valgt ikke at ville dække dine fragtomkostninger. De skal I forvejen dække omkostninger til en tekniker der vil fjerne din licens.

32
3. marts 2014 kl. 10:23

Det er netop det du godt kan, men akurat som sælger jeg et par dæk til salg på DBA, så er der nogle fragtomkostninger.

Nej, dækkene kan jeg sælge til højstbydende, og fragten kan vi selv aftale. Med Windows-licensen kan jeg kun sælge den tilbage til Acer, til en pris som Acer definerer, og den skal afinstalleres på et værksted som Acer vælger.

Tænk, hvis bilforhandleren kun accepterer at dækkene bliver solgt tilbage til forhandleren selv, til en pris som forhandleren bestemmer, og kræver afmontering på et værksted i Tyskland for bilkøbers regning. Det ville aldrig holde i byretten, men det er præcis så lidt råderet du har over din Windows-licens som laptop-køber.

34
3. marts 2014 kl. 10:25

Tænk, hvis bilforhandleren kun accepterer at dækkene bliver solgt tilbage til forhandleren selv, til en pris som forhandleren bestemmer, og kræver afmontering på et værksted i Tyskland for bilkøbers regning. Det ville aldrig holde i byretten, men det er præcis så lidt råderet du har over din Windows-licens som laptop-køber.

Men så køb din bærbar et andet sted, hvor du ikke er tvunget til at have Windows? Hvis ikke du kan lide ideen i, at du får et "ekstra produkt med i købet" så lad være med at købe produktet i første omgang.

Der ER andre muligheder, en lille andel af forbrugere mener bare de har KRAV på andet.

Da jeg valgte at købe lejlighed i efteråret, var jeg i en "udbudsrunde" mellem forskellige banke og se hvem der kunne give mig det bedste tilbud på et lån. Nordea var på banen med det tilbud jeg accepterede, men som en del af aftalen foreligger der en klausul om at jeg er "Fordel+" kunde. Denne aftale gør at jeg skal have x antal produkter i banken, for at få den rente jeg har på mit boliglån.

Reelt er det et spørgsmål om, at skal Nordea give mig et lån til den rente, skal de også tjene nogle penge på mig et andet sted, ellers tjener de reelt ikke en kr. på mig som kunde.

Det er en KLAUSUL jeg har INDGÅET med Nordea.

Jeg kan ikke nu et halvt år efter gå til min bankrådgiver og sige "Hej Christian, jeg er sgu ikke tilfreds med at jeg skal have 5 produkter hos jer. Nu sløjfer vi lige alt pånær mit lån ikke?"

I så fald skal mit lån lægges om til en helt anden rente.