OPDATERET Version2 tester: Super-routers til forbrugere

17. november 2015 kl. 16:3931
OPDATERET Version2 tester: Super-routers til forbrugere
Illustration: Mads Lorenzen.
Flere af de dyreste routere på forbrugermarkedet lover op til 1,3 Gbit/s trådløst, men har ganske svært ved at leve op til det. Selv på hastighed over kabel falder en af routerne igennem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret 17.11.15 16:40. Det tekniske problem med mediefilerne skulle nu gerne være løst. Vi beklager endnu en gang og takker for tålmodigheden.

Vores behov for hurtigt, stabilt net vokser. Men køber du en gigabitforbindelse, skal du også have en router, der kan levere varen.

Derfor har Version2 testet fire af de bedste routere, der findes på forbrugermarkedet. Vi bad de største routerproducenter om at stille med deres bedste bud på en gigabit-router til forbrugere, og kort efter modtog vi fire routere fra henholdsvis D-Link, Asus, Zyxel og Netgear.

For at teste routerne så godt og fejlfrit som muligt, fik Version2 den tidligere direktør i Solido Networks og nuværende sikkerhedskonsulent Henrik Kramshøj, til at udføre testen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har beskrevet metoden her.

For at være fair, tog vi det bedste resultat af tre målinger på hver router. Både for hastighed over ethernet og wifi. I et enkelt tilfælde undrede vi os over resultatet og tog tre prøver mere - som blot bekræftede det første tal.

Alle ethernetkabler i systemet var testet, før vi kørte den.

Sådan gjorde vi

  • Med Programmet iPerf simulerede vi trafik fra den ene af to shuttles til routeren, hvorfra den blev routet over til henholdsvis den anden shuttle via ethernet og derefter over til den bærbare over wifi.
  • På den måde havde vi fuld kontrol med både in- og output. På slutmaskinerne blev der taget øjebliksmålinger af hastigheden over et minut, og ud fra de data udregnede vi et gennemsnit.

Læs mere detaljeret om vores procedure her

Alle routerne var kompatible med den nyere IP-standard IPv6, hvilket ifølge Henrik Kramshøj også forventes af en router i den prisklasse. Til gengæld havde alle routerne en wps-knap, hvilket bestemt ikke faldt i Henrik Kramshøjs smag.

»De har alle sammen wps-knapper - FØJ!« siger Henrik Kramshøj og hentyder til, at knappen gør det muligt over tid at regne sig frem til routerens kodeord på afstand. For eksempel fra en parkeret bil eller som nabo. Wps-funktionen er oprindeligt opfundet som en genvej til at oprette forbindelse til routeren. På nogle af routerne kunne wps-funktionen dog slås fra.

 

Testresultater

Som det fremgår af grafikken, faldt Zyxel-routeren igennem på den kablede forbindelse. Havde vi sendt mere end 1000 megabit/s igennem, ville Zyxel-routeren ikke kunne trække det. Samtidig havde alle routerne på nær netop Zyxel svært ved at nå op på de 700, der umiddelbart er begrænsningerne på Macbookens trådløse netværkskort. Man kan nemt forestille sig, at det ville se endnu værre ud, hvad angår den trådløse hastighed i et lejlighedskompleks med mange konkurrerende routere.

 

Herunder er routerne listet i tilfældig rækkefølge.

Pænt, anonymt look og en tydelig reset knap. USB-indgangene er så godt skjult, at en uforvarende bruger ikke nødvendigvis ville finde dem selv. Brugerinterfacen er brugervenlig og har de mest basale features som trafikoversigt og logning.

Wps kan godt slås fra.

 

Praktisk og pænt look og et totalt perforeret kabinet, der bør give en bedre udluftning. Antennerne kan klappes sammen, og det er smart, hvis den skal transporteres. Til gengæld virker det qua vores test, som om denne designmæssige fordel er en praktisk ulempe i forbindelse med at kunne opretholde en høj internethastighed over wifi. Antennerne kan i modsætning til de andre producenter ikke skrues af, hvilket forhindrer, at gentagne af- og påmonteringer forringer kvaliteten af signalet.

Mulighed for at tænde og slukke wifi er et plus, men ellers ligner webinterfacen en printersoftware fra 1990'erne.

Wps kan ikke slås fra.

 

Markant design og seks store antenner. Wifi og LED kan slås til og fra. Routeren er ekstra nem at hænge op på forskellige måder.

Webinterfacen er ifølge Henrik Kramshøj nørdet, men brugervenlig og ikke mindst betydeligt hurtigere end de andre producenters.

Wps kan slås fra.

 

|D-Link AC3200 Triband, set på nettet til 1767,-]

Et design, man enten elsker eller hader. Ekstraordinært brugervenlig installationsinstruktion i bunden.

Clean, men for simpelt webinterface, der ikke er blevet opdateret siden først i 2014.

»Det (at den ikke er blevet opdateret længe, red.)kan godt gøre mig lidt urolig for routerens sikkerhed,« siger Henrik Kramshøj.

Wps kan ikke slås fra.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
17. november 2015 kl. 23:12

Den første router i kommentarerne er Xyzel, men hvad med de tre andre?

30
17. november 2015 kl. 20:19

Hastighed er naturligvis en meget vigtig parameter, men:

Jeg kunne godt tænke mig at vide strømforbruget de enkelte routere har. Det er trods alt en appliance der er tændt 24/7/365.

29
17. november 2015 kl. 14:11

Der er alt for mange parametre der er forskellige. F.eks. sendestyrke, gain på antenne, placering og kanalbredde, samt selvfølgelig hvad der er af andet trådløst i nærheden af....

F.eks. gør en højere gain på antennen også at der kan opfanges mere støj....

28
17. november 2015 kl. 14:03

Flere Ubiquiti AP'er er testet på smallnetbuilder.com</p>
<p>De ser ikke ud til at kunne tilbyde noget over standard konsum varer, og skuffer ind imellem fælt.

Det er absolut ikke min erfaring. Jeg har efterhånden installeret/solgt >500 enheder. Brugerne er henrykte, om det er erhverv eller private...

Jeg bruger selv de helt nye UniFi AC modeller hjemme (Fik dem til beta test for nogle måneder siden). De kører klippestabilt, hamrende hurtigt (afhænger også af trådløst netværkskort i den anden ende) og der er aldrig problemer med at koble enheder op, om det er PC'er, MAC, mobil, tablet osv. Alt i en stor pærevælling har jeg haft tilsluttet uden problemer...

Jeg har endnu til gode at møde et defekt UniFi AP. De første af de gamle Pro'er kunne larme lidt, men det er også løst og det defekte bliver ombyttet uden problemer.

25
16. november 2015 kl. 12:13

Seneste opdatering lyder, at vi nu har en hypotese om, hvad der er gået galt. Vi ved dog ikke hvorfor.

Filerne ligger ikke længere på serveren, så vi arbejder på at skaffe originalerne igen.

Samtidig arbejder udviklerne på at undgå, at problemet gentager sig en anden gang (et chron-job ser ud til at have fjernet filerne i nat, fordi de var markeret som midlertidige. Det er selvsagt ikke sådan, det var meningen).

24
16. november 2015 kl. 12:04

ArsTechnica skriver da at range og throughput er en "mixed bag".

Men de er begejstrede for andre ting. For mig er wifi-delen vigtigst på en wifi-ap ;)

23
16. november 2015 kl. 11:53

Jeg forstår ikke, at artiklen er blevet lagt ind, som den ser ud nu.

Regel nr. 1 på internettet er, at når noget først er offentliggjort, så kan det ikke fjernes igen. Eller, det kunne vi, men det ville give andre problemer, end dem vi lige nu forsøger at løse i artiklen.

Artiklen er oprindeligt sat til udgivelse med de tilhørende illustrationer, men et sted i processen er der enten sket en manuel eller teknisk fejl som gør, at vi lige nu ikke har illustrationerne.

20
16. november 2015 kl. 11:48

I sin nuværende form, er artiklen i bedste fald ligegyldig. Jeg forstår ikke, at artiklen er blevet lagt ind, som den ser ud nu. Der er helt klart interesse for emnet - artiklen ligger nr. 1 på hitlisten, så en masse unødig klikken ind på en inholdsløst overskrift. Uheld kan ske for alle, men tag dog konsekvensen.

19
16. november 2015 kl. 11:34

Kan I ikke uploade billederne igen, og rette artiklen til de nye billeder? Jeg ser at andre artikler virker fint, så der er en chance for at det skulle virke. Derefter kan I så undersøge hvad der gik forkert første gang.

En anden ting er, at det ville nok være en god idet, at have navnet på routerne, der anmeldes, som tekst i selve artiklen, og ikke kun som grafik. Derved ville teksten stadig give mening, uafhængig af om folk kan grafikken, samt det ville være mere søgbart.

17
16. november 2015 kl. 11:31

Jo tak, det ved jeg.

Nu er det dog ikke min opgave at fejlsøge artiklerne, og melde tilbage til skribenterne. Nu er det så også en af de meget sjældne gange at der er fejl, så mit indlæg var kun et forsøg på at være sjov.

Og så er det jo hammer ærgerligt at det er så spændende en artikel de laver fejl i.

16
16. november 2015 kl. 11:19

Flere Ubiquiti AP'er er testet på smallnetbuilder.com

De ser ikke ud til at kunne tilbyde noget over standard konsum varer, og skuffer ind imellem fælt.

15
16. november 2015 kl. 11:11

Kunne være spændende hvis i også have testet Ubiquiti UniFi access point. Det er godt nok et access point, så de har ikke router funktionaliteten. Men på den anden side vil jeg tro de fungere bedre hvis man skal bruge mere end 1 for at dække huset, samt de bliver nok opdateret længere ud i fremtiden end en "consumer devices".

Hvis jeg lige kan se koster deres UAP-AC-LITE ~ 750 kr og UAP-AC-PRO ~ 1250 kr. Ved ikke hvad de her routere koster, men det er nok derop af.

De kan dog ikke klare mere end henholdsvis 300 Mbps og 450 Mbps ved 2.4 GHz, men på 5 GHz kan de præstere henholdvis 867 Mbps og 1300 Mbps.

Nogle der har erfaringer med dem? også gerne i privaten.

14
16. november 2015 kl. 10:51

Der skulle ligge nogle fine grafikker, men de er i øjeblikket forsvundet fra cms'et. Vi arbejder både på at lokalisere fejlen og få grafikkerne tilbage i artiklen.</p>
<p>Det var aldrig sket i HTML 1.1, pfff! ;)

Man kan vel godt lave et CMS til HTML 1.1 hvis man vil det.

De to ting er da ikke umiddelbart forbundne.

At man så af hensyn til brugeroplevelsen nu om dage laver (eller burde lave) sit CMS, så resultatet bliver HMTL5 er en anden sag.

13
16. november 2015 kl. 10:47

Mit gæt er at de 2 skibrenter skyndte sig til fredagsbar i fredags og glemte at trykke på save inden de tog afsted

12
16. november 2015 kl. 09:57

USB-indgangene er så godt skjult, at en uforvarende bruger ikke nødvendigvis ville finde dem selv.

Hvordan skal det forstås? En uforvarende bruger?

11
16. november 2015 kl. 09:57

Der skulle ligge nogle fine grafikker, men de er i øjeblikket forsvundet fra cms'et. Vi arbejder både på at lokalisere fejlen og få grafikkerne tilbage i artiklen.

Det var aldrig sket i HTML 1.1, pfff! ;)

10
16. november 2015 kl. 09:45

Der er kontaktoplysninger til de 2 journalister i toppen af artiklen. Har du prøvet at skrive til dem direkte, fremfor at antage de følger kommentarsporet minutiøst?

9
16. november 2015 kl. 09:29

Det (at den ikke er blevet opdateret længe, red.)kan godt gøre mig lidt urolig for Version2's kvalitet af artikler,« siger Dan Vikkelsø.

8
Journalist -
16. november 2015 kl. 08:55
Journalist

...mine mediefiler er til gengæld pist borte. Artiklen blev påbegyndt i fredags men blev først klar til publicering efterfølgende :)

7
16. november 2015 kl. 08:52

"Artiklen er fra i fredags, fredag d. 13." Ja...?

For de overtro, så betyder fredag d. 13 uheld - mener du at journalisten er kommet ud for en ulykke inden han fik færdiggjort artiklen? :)

6
Journalist -
16. november 2015 kl. 08:40
Journalist

I har fuldkommen ret i, at som det ser ud lige nu, er det ufærdigt - alle mediefilerne vises nemlig ikke. Vi arbejder på sagen!

5
16. november 2015 kl. 07:56

Er I kommet til a publisere før den var færdig?

4
16. november 2015 kl. 07:46

Hvor er alle detaljerne? Hvor er tabellerne med routernes specs sat op overfor hinanden? Hvor er graferne med resultater i forskellige scenarier? TCP, UDP, flere tråde, forskellige afstande osv. Hvorfor ser det i øvrigt ud til at I anonymiserer konklusionerne? Det gør testen ret ubrugelig.

I øvrigt. Er de 1.3 Gbps det der står på æsken eller er det med de 50% overhead for WiFi fratrukket?

Hvis V2 vil til at lave benchmarks så kunne I lige kigge på Anandtech.com for at se hvordan det gøres.

3
16. november 2015 kl. 07:39

Artiklen er fra i fredags, fredag d. 13.

2
16. november 2015 kl. 07:33

Det er måske en feature i det nye layout? Lister der er gemt i artiklen, lige ved hånden, hvis man kunne finde knappen.?

1
16. november 2015 kl. 07:09

Er det bare mig der ikke kan finde resultaterne?

Og i den sidste del, ville det måske være meget godt med nogle router navne på paragrafferne...