OPDATERET Version2 tester: Super-routers til forbrugere

Med tungen lige i munden testes den næstsidste router. Illustration: Mads Lorenzen
Flere af de dyreste routere på forbrugermarkedet lover op til 1,3 Gbit/s trådløst, men har ganske svært ved at leve op til det. Selv på hastighed over kabel falder en af routerne igennem.

Opdateret 17.11.15 16:40. Det tekniske problem med mediefilerne skulle nu gerne være løst. Vi beklager endnu en gang og takker for tålmodigheden.

Vores behov for hurtigt, stabilt net vokser. Men køber du en gigabitforbindelse, skal du også have en router, der kan levere varen.

Læs også: Kniber det med bredbåndet? Det er nok routerens skyld

Derfor har Version2 testet fire af de bedste routere, der findes på forbrugermarkedet. Vi bad de største routerproducenter om at stille med deres bedste bud på en gigabit-router til forbrugere, og kort efter modtog vi fire routere fra henholdsvis D-Link, Asus, Zyxel og Netgear.

For at teste routerne så godt og fejlfrit som muligt, fik Version2 den tidligere direktør i Solido Networks og nuværende sikkerhedskonsulent Henrik Kramshøj, til at udføre testen.

Vi har beskrevet metoden her.

For at være fair, tog vi det bedste resultat af tre målinger på hver router. Både for hastighed over ethernet og wifi. I et enkelt tilfælde undrede vi os over resultatet og tog tre prøver mere - som blot bekræftede det første tal.

Alle ethernetkabler i systemet var testet, før vi kørte den.

Alle routerne var kompatible med den nyere IP-standard IPv6, hvilket ifølge Henrik Kramshøj også forventes af en router i den prisklasse. Til gengæld havde alle routerne en wps-knap, hvilket bestemt ikke faldt i Henrik Kramshøjs smag.

»De har alle sammen wps-knapper - FØJ!« siger Henrik Kramshøj og hentyder til, at knappen gør det muligt over tid at regne sig frem til routerens kodeord på afstand. For eksempel fra en parkeret bil eller som nabo. Wps-funktionen er oprindeligt opfundet som en genvej til at oprette forbindelse til routeren. På nogle af routerne kunne wps-funktionen dog slås fra.

 

Testresultater

Som det fremgår af grafikken, faldt Zyxel-routeren igennem på den kablede forbindelse. Havde vi sendt mere end 1000 megabit/s igennem, ville Zyxel-routeren ikke kunne trække det. Samtidig havde alle routerne på nær netop Zyxel svært ved at nå op på de 700, der umiddelbart er begrænsningerne på Macbookens trådløse netværkskort. Man kan nemt forestille sig, at det ville se endnu værre ud, hvad angår den trådløse hastighed i et lejlighedskompleks med mange konkurrerende routere.

Læs også: Træt af at naboerne sløver dit wi-fi? Router med FM-støttehjul kan være løsningen

 

Herunder er routerne listet i tilfældig rækkefølge.

Pænt, anonymt look og en tydelig reset knap. USB-indgangene er så godt skjult, at en uforvarende bruger ikke nødvendigvis ville finde dem selv. Brugerinterfacen er brugervenlig og har de mest basale features som trafikoversigt og logning.

Wps kan godt slås fra.

 

Praktisk og pænt look og et totalt perforeret kabinet, der bør give en bedre udluftning. Antennerne kan klappes sammen, og det er smart, hvis den skal transporteres. Til gengæld virker det qua vores test, som om denne designmæssige fordel er en praktisk ulempe i forbindelse med at kunne opretholde en høj internethastighed over wifi. Antennerne kan i modsætning til de andre producenter ikke skrues af, hvilket forhindrer, at gentagne af- og påmonteringer forringer kvaliteten af signalet.

Mulighed for at tænde og slukke wifi er et plus, men ellers ligner webinterfacen en printersoftware fra 1990'erne.

Wps kan ikke slås fra.

 

Markant design og seks store antenner. Wifi og LED kan slås til og fra. Routeren er ekstra nem at hænge op på forskellige måder.

Webinterfacen er ifølge Henrik Kramshøj nørdet, men brugervenlig og ikke mindst betydeligt hurtigere end de andre producenters.

Wps kan slås fra.

 

|D-Link AC3200 Triband, set på nettet til 1767,-]

Et design, man enten elsker eller hader. Ekstraordinært brugervenlig installationsinstruktion i bunden.

Clean, men for simpelt webinterface, der ikke er blevet opdateret siden først i 2014.

»Det (at den ikke er blevet opdateret længe, red.)kan godt gøre mig lidt urolig for routerens sikkerhed,« siger Henrik Kramshøj.

Wps kan ikke slås fra.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jacob Larsen

Hvor er alle detaljerne? Hvor er tabellerne med routernes specs sat op overfor hinanden? Hvor er graferne med resultater i forskellige scenarier? TCP, UDP, flere tråde, forskellige afstande osv. Hvorfor ser det i øvrigt ud til at I anonymiserer konklusionerne? Det gør testen ret ubrugelig.

I øvrigt. Er de 1.3 Gbps det der står på æsken eller er det med de 50% overhead for WiFi fratrukket?

Hvis V2 vil til at lave benchmarks så kunne I lige kigge på Anandtech.com for at se hvordan det gøres.

 • 3
 • 0
#14 Christian Nobel

Der skulle ligge nogle fine grafikker, men de er i øjeblikket forsvundet fra cms'et. Vi arbejder både på at lokalisere fejlen og få grafikkerne tilbage i artiklen.

Det var aldrig sket i HTML 1.1, pfff! ;)

Man kan vel godt lave et CMS til HTML 1.1 hvis man vil det.

De to ting er da ikke umiddelbart forbundne.

At man så af hensyn til brugeroplevelsen nu om dage laver (eller burde lave) sit CMS, så resultatet bliver HMTL5 er en anden sag.

 • 0
 • 2
#15 Kristian Klausen

Kunne være spændende hvis i også have testet Ubiquiti UniFi access point. Det er godt nok et access point, så de har ikke router funktionaliteten. Men på den anden side vil jeg tro de fungere bedre hvis man skal bruge mere end 1 for at dække huset, samt de bliver nok opdateret længere ud i fremtiden end en "consumer devices".

Hvis jeg lige kan se koster deres UAP-AC-LITE ~ 750 kr og UAP-AC-PRO ~ 1250 kr. Ved ikke hvad de her routere koster, men det er nok derop af.

De kan dog ikke klare mere end henholdsvis 300 Mbps og 450 Mbps ved 2.4 GHz, men på 5 GHz kan de præstere henholdvis 867 Mbps og 1300 Mbps.

Nogle der har erfaringer med dem? også gerne i privaten.

 • 2
 • 0
#17 Dan Vikkelsø

Jo tak, det ved jeg.

Nu er det dog ikke min opgave at fejlsøge artiklerne, og melde tilbage til skribenterne. Nu er det så også en af de meget sjældne gange at der er fejl, så mit indlæg var kun et forsøg på at være sjov.

Og så er det jo hammer ærgerligt at det er så spændende en artikel de laver fejl i.

 • 0
 • 0
#18 Kristian Klausen

Flere Ubiquiti AP'er er testet på smallnetbuilder.com

De ser ikke ud til at kunne tilbyde noget over standard konsum varer, og skuffer ind imellem fælt.

Hvad jeg lige kan se, er deres review over 2 år gamle. Så ved ikke hvor retvisende de er, men tak for linket!

Den måde de tester (kun skimtet) ser ret interessant ud, måske Version2 skulle have brugt den i stedet?

 • 0
 • 0
#19 Jens loggo

Kan I ikke uploade billederne igen, og rette artiklen til de nye billeder? Jeg ser at andre artikler virker fint, så der er en chance for at det skulle virke. Derefter kan I så undersøge hvad der gik forkert første gang.

En anden ting er, at det ville nok være en god idet, at have navnet på routerne, der anmeldes, som tekst i selve artiklen, og ikke kun som grafik. Derved ville teksten stadig give mening, uafhængig af om folk kan grafikken, samt det ville være mere søgbart.

 • 1
 • 0
#20 Kim Gjøl

I sin nuværende form, er artiklen i bedste fald ligegyldig. Jeg forstår ikke, at artiklen er blevet lagt ind, som den ser ud nu. Der er helt klart interesse for emnet - artiklen ligger nr. 1 på hitlisten, så en masse unødig klikken ind på en inholdsløst overskrift. Uheld kan ske for alle, men tag dog konsekvensen.

 • 0
 • 0
#23 Jesper Stein Sandal

Jeg forstår ikke, at artiklen er blevet lagt ind, som den ser ud nu.

Regel nr. 1 på internettet er, at når noget først er offentliggjort, så kan det ikke fjernes igen. Eller, det kunne vi, men det ville give andre problemer, end dem vi lige nu forsøger at løse i artiklen.

Artiklen er oprindeligt sat til udgivelse med de tilhørende illustrationer, men et sted i processen er der enten sket en manuel eller teknisk fejl som gør, at vi lige nu ikke har illustrationerne.

 • 2
 • 0
#25 Jesper Stein Sandal

Seneste opdatering lyder, at vi nu har en hypotese om, hvad der er gået galt. Vi ved dog ikke hvorfor.

Filerne ligger ikke længere på serveren, så vi arbejder på at skaffe originalerne igen.

Samtidig arbejder udviklerne på at undgå, at problemet gentager sig en anden gang (et chron-job ser ud til at have fjernet filerne i nat, fordi de var markeret som midlertidige. Det er selvsagt ikke sådan, det var meningen).

 • 2
 • 0
#28 Jens Jönsson

Flere Ubiquiti AP'er er testet på smallnetbuilder.com

De ser ikke ud til at kunne tilbyde noget over standard konsum varer, og skuffer ind imellem fælt.

Det er absolut ikke min erfaring. Jeg har efterhånden installeret/solgt >500 enheder. Brugerne er henrykte, om det er erhverv eller private...

Jeg bruger selv de helt nye UniFi AC modeller hjemme (Fik dem til beta test for nogle måneder siden). De kører klippestabilt, hamrende hurtigt (afhænger også af trådløst netværkskort i den anden ende) og der er aldrig problemer med at koble enheder op, om det er PC'er, MAC, mobil, tablet osv. Alt i en stor pærevælling har jeg haft tilsluttet uden problemer...

Jeg har endnu til gode at møde et defekt UniFi AP. De første af de gamle Pro'er kunne larme lidt, men det er også løst og det defekte bliver ombyttet uden problemer.

 • 3
 • 0
#29 Jens Jönsson

Der er alt for mange parametre der er forskellige. F.eks. sendestyrke, gain på antenne, placering og kanalbredde, samt selvfølgelig hvad der er af andet trådløst i nærheden af....

F.eks. gør en højere gain på antennen også at der kan opfanges mere støj....

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere