OOXML skal bevise sin åbenhed

Et vigtigt element i den aftale, som de it-politiske ordførere har indgået med videnskabsministeren om åbne dokumentformater, er OOXML's uafhængighed af Microsoft.

Hvis ikke Microsofts bud på et åbent dokumentformat bliver anvendt af andre leverandører end Microsoft, er formatet dødt som åbent dokumentformat i det offentlige.

Det er i hvert fald den opfattelse, som it-politisk ordfører i Socialdemokratiet, Sophie Hæstorp-Andersen har fået, efter der i aftalen mellem it-ordførerne og videnskabsministeren er indført en pasus om, at OOXML skal kunne fungere uafhængigt af både leverandører og platform.

»Det nytter jo ikke noget, at det kun er Microsoft, der kan implementere OOXML,« siger Sophie Hæstorp-Andersen til Version2.

Ifølge aftalen mellem parterne skal forholdene omkring implemeteringen af de åben dokumentformater ODF og OOXML følges nøje af en uafhængig ekspertgruppe, der efter Sophie Hæstorp-Andersens opfattelse gerne må lege djævelens advokat, når det gælder om at vurdere, om udviklingen lever op til intentionerne i det beslutningsforslag B103, der blev vedtaget sidste år.

B103 pålægger de offentlige institutioner at anvende åbne dokumentformater til udveksling af dokumenter fra 1. januar 2008.

»Det er jo vigtigt, at vi følger det nøje, så beslutningen ikke bliver en sovepude for it-ordførerne, og vi står om to år og spørger igen om, hvordan og hvorledes,« siger hun.

Evalueringen af anvendelsen af ODF og OOXML skal finde sted i sommeren 2009.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Andreas Bach Aaen

med Helge "Microsoft" Sander ved roret, så lader det til, at den defination B103 lægger til grund for hvad, der er en åben standard, er til grin.

OOXML vil blive integreret i OpenOffice via det samarbejde der er netop nu mellem Microsoft og Novell. Man vil således inden alt for længe kunne købe en Novell SLED (Suse Linux Enterprise Edition), der har en variant af OpenOffice, der kan håndtere OOXML. Jeg har ikke set nogen garantier for at denne kode bliver fuldt ud Open Source, så også andre leverandører af OpenOffice kan levere den med fuld OOXML support. Køber man sin SLED og OpenOffice hos Novell, ja så betaler man også Microsoft for at de ikke vil sagsøge dig for deres uprøvede patenter, der muligvis dækker dele af Linux. Så en Novell OpenOffice vil ikke være uafhængig af Microsoft.

Dertil kommer den videre udvikling og vedligehold OOXML vil få. Her vil Microsoft også sidde alene ved roret.

Så husk det nu Sophie Hæstorp-Andersen, det er ikke nok at OOXML skal fungere uafhængigt af leverandør og platform. OOXML skal konverteres til en åben standard efter de præmisser som B103 giver. En OOXML leverance fra Novell på Linux platformen er IKKE nok.

Der er ingen grund til at vente 2 år og stadig ikke indse dette.

  • 0
  • 0
#4 Thomas Dybdahl Ahle

"Jeg har ikke set nogen garantier for at denne kode bliver fuldt ud Open Source"

De skal jo gøre den fri, ellers kan de ikke bruge den med OpenOffice. De kan muligvis lave noget sjov med at binde OpenOffice statisk, da den jo er udgivet under LGPL, men det er næppe det der bliver problemet.

Hele problemet i Microsoft/Novell aftalerne er jo patenter. Microsoft har lovet ikke at sagsøge Novell kunder, og derfor kan Novell fint implementere Microsoft patenteret kode i OpenOffice, som så kun deres brugere må bruge.

Dog, hvis OpenOffice bliver flyttet til GPL 3, kan det kun lade sig gøre at bruge patenteret kode i programmet, hvis alle i Verden får lov at bruge patentet. Smart.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere