OOXML-nej uden betydning for ISO-certificering

Selv om blandt andet Danmark og en række andre lande allerede har tilkendegivet et nej til at gøre OOXML til international standard under ISO bliver resultatet alligevel et ja, spår Microsoft.

På trods af, at Microsoft netop har modtaget en dansk OOXML-næsestyver efter Dansk Standards nej til ISO, så vil selskabet tage handsken op og fortsætte arbejdet for at sikre, at OOXML bliver en internatioonal ISO-standard.

»Microsoft vil i den kommende tid sammen med Dansk Standard og dokumentudvalget arbejde konstruktivt med listen af kommentarer i forhold til den fortsatte internationale proces med at gøre OOXML til en ISO-standard,« siger strategichef i Microsoft Jasper Bojsen i en kommentar til Version2.

Microsoft er sammen med Dansk Standard, IBM Danmark, CIBER Danmark og Århus Kommune med i den delegation, der til februar næste år skal til Geneve for i ISO-regi at udstikke retningslinjerne for det videre arbejde.

»Den danske stemme er kun en blandt mange, og før vi kender det endelige resultat af afstemningen, er det ikke muligt at sige noget om dens reelle betydning for den videre behandling af OOXML på internationalt plan. Vi havde - baseret på udvalgsarbejdet - håbet på, at Dansk Standard havde stemt ?Approval med kommentarer?. Men vi respekterer beslutningen om at stemme ?Disapproval med kommentarer og konditioner for senere Approval?. Vi vil nu arbejde videre med afdækning af kommentarerne, og forventer derefter, at Dansk Standard kan ændre den danske stemme til et ?Approval?,« fortsætter Jasper Bojsen.

Blandt de danske kritikpunkter til OOXML har været den manglende interoperabilitet mellem OOXML og det allerede ISO-godkendte dokumentformat ODF.

»En ISO-godkendelse af OOXML er et vigtigt skridt i forhold til yderligere at højne interoperabiliteten til andre dokumentformater som eksempelvis ODF og UOF. En ISO-godkendelse betyder både, at OOXML bliver en international standard, såvel som at den vedligeholdes og videreudvikles i internationalt regi,« siger han.

I Oracle hefter de sig først og fremmest ved, at der nu er lagt op til, at OOXML kommer fri af sine proprietære bindinger til Microsoft.

»Det er en klar sejr for åbne standarder. Vi forventer nu, at ISO vil sikre en grundig behandling af kritikpunkterne, så OOXML - hvis den bliver certificeret - er uden bindinger til proprietær teknologi, og kan implementeres problemfrit på alle platforme. Vi har tidligt i processen bidt mærke i brugernes krav om, at OOXML dokumenterer bedre interoperabilitet med ODF,« siger administrerende direktør i Oracle Danmark, Thomas Honoré, i en kommentar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Dennis Krøger

Hvis over 1/4 af landene O og P landene stemmer nej, så er det slut...

Der er 11 som har stemt nej indtil videre, der er 55 lande. Hvis 3 af de 24 lande vi ikke kender resultatet fra stemmer nej, er det slut.

I like the odds.

Status: http://balanceofcowards.blogspot.com/2007/08/tracking-status-of-office-o...

Forklaring af reglerne: http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=2007083115...

 • 0
 • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Microsoft køber nogle flere landes stemmer...

Der er masser af landes stemmer der er til salg for en billig penge, Lur mig om ikke Tuvalu eller Juleøen kunne lokkes til at stemme ubetinget Ja for nogle få mio. dollars.

Prøv at lægge mærke til alle de ny P lande der er dukket op for nylig og sig så at det ikke sker...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#3 Dennis Krøger

Jeg TROR at listen er komplet, inklusiv de nye lande. Jeg er dog ikke 100% sikker.

Men jo, det er kun slut for denne omgang, næste kamp bliver i Februar, om MS' og ECMA's rettelser, og om den nogensinde kan blive godkendt.

 • 0
 • 0
#4 Peter Mogensen

Hvorfor fortsætter Jasper Bojsen med det ævl om "Approval med kommentarer", når nu ISO selv har slået fast at det ikke eksisterer. Kan det virkelig passe at et så stort firma som Microsoft ikke har en eneste mand, der forstår afstemningsproceduren? Nej vel... hvorfor mon de så har fundet på den vildledende ide?

 • 0
 • 0
#5 Hans Schou

"Ja" betyder at man godkender standarden. Det giver ikke mening at komme med kommentare, for ingen vil kigge på dem og de vil ikke komme betragtning nogensinde.

"Nej" må følges af en kommentar. Der må jo være en grund til at man stemmer nej. Måske er der et komma der sat forkert eller andre smådetaljer som gør et nej (såsom DK's liste). Når fejlen/manglen er rettet, så stemmer man ja, hvis ikke ligefrem der er noget meget galt.

"Afstår" (abstain) er lidt af falliterklæring. Det er nok ikke så godt at komme med for mange af dem til ISO, for så er der jo ingen grund til at man er med til afstemningerne.

 • 0
 • 0
#6 Jasper Bojsen

Peter Mogensen:

Approval med kommentarer eksisterer, som beskrevet i ISO/IEC JTC 1 direktiverne under afsnit 9.8, som beskriver en fast-track afstemning. Du kan læse det her: http://isotc.iso.org/livelink/livelink.exe/fetch/2000/2489/186491/186605...

I den aktuelle afstemning om Open XML har blandt andre Tyskland stemt ”Approval med kommentarer”, som det fremgår her: http://www.din.de/cmd;jsessionid=98EDE3D18CA203A25B3C4AD38642B023.3?menu...

Også i forbindelse med ODF afstemningen blev denne stemmekategori anvendt, hvilket kan ses af opsamlingen her: http://www1.y12.doe.gov/capabilities/sgml/sc34/document/0728.pdf

Hans Schou:

Microsoft erklærer offentligt at vi vil bidrage til en behandling af alle kommentarer der kommer ind uanset om de kommer sammen med en Approval, en Disapproval eller for den sags skyld en Abstain stemme. Se her: http://www.microsoft.com/interop/letters/openxmliso.mspx

Open XML allerede en ECMA standard og i den sammenhæng er Microsoft kun én spiller ud af mange. De andre er: Apple, Novell, Intel, Toshiba, NextPage, BP, Statoil, Barclays Capital, the British Library and the U.S. Library of Congress. Derfor er det endnu mere interessant - i den aktuelle sammenhæng -, at ECMA offentligt tilkendegiver at man vil behandle alle indkomne kommentarer uanset med hvilken stemme kommentaren kommer. Se her: http://www.ecma-international.org/memento/TC45-M.htm

 • 0
 • 0
#8 Mikkel Høgh

...men uanset hvad Microsoft siger er der jo ikke noget incitament for dem til at rette I OOXML, med mindre ISO faktisk kræver at de gør det, før det kan blive en ISO standard.

Microsoft står jo med det problem at de allerede har rullet skidtet ud, så de kan reelt ikke foretage særlig mange ændringer, uden at ødelægge kompatibiliteten mellem OOXML og den nye office-pakke.

 • 0
 • 0
#10 Peter Mogensen

Jasper... Hvilken del af: "[Note: Conditional approval should be submitted as a disapproval vote.]"

 • er det du ikke forstår?

Det fremgår jo klart og tydeligt at evt. kommentarer sendt med en "approval" stemme ikke er mere værd end et julekort - hvilket også fremgår klart og tydeligt af ISO svar til Uruguays forespørgsel om netop det.

"IF IT IS A CONDITIONAL VOTE YOU MUST VOTE DISAPPOVAL WITH TECHNICAL COMMENTS AND INDICATE PROPOSALS FOR CHANGE THAT WOULD MAKE THE DOCUMENT ACCEPTABLE AND A CHANGE OF VOTE TO APPROVAL"

 • 0
 • 0
#11 Michael Rasmussen

"Så er der 14 lande der har stemt nej." Jeg får det nu godt dog til 17 - P 16 No samt 8 abstain, O 1 No samt 2 abstain.

For så vidt fordelingen stadigvæk er 51 P og 4 O, er forslaget hermed faldet.

51 - 8 = 43 / 16 > 33,33% 55 - 10 = 45 / 17 > 25,00%

 • 0
 • 0
#12 Jasper Bojsen

Peter…

Det jeg bl.a. redegjorde for er at Approval med kommentarer eksisterer.

Du og jeg læser givetvis ISO direktiverne forskelligt. Det ændrer dog ikke på det faktum at Tyskland brugte Approval med kommentarer, samt at denne stemmekategori er anvendt flere gange ifm. ODF afstemningen, som jeg allerede har redegjort for.

I offentliggørelsen fra Schweiz kan man desuden læse: ”Therefore SNV's ballot on behalf of switzerland was: "Approved with comments"…”

Pressemeddelelse fra den nationale standardiseringsorganisation i Schweiz: http://snv.ch/?en/about_snv/news/a.13./blog13..a.dt.fd(200709)sp.-1.e.120./

 • 0
 • 0
#13 Peter Mogensen

Når Microsoft fascinerende nok ikke er i stand til at læse afstemningsreglerne entydigt, så kunne det jo være en ide at gøre ligesom Uruguay og spørge ISO selv. Et andet citat fra svaret:

YOU MAY SUBMIT COMMENTS WITH AN APPROVAL VOTE THAT ALSO MAY BE TECHNICAL BUT YOU ARE NOT INSISTNG THEY ARE ACCEPTED AS YOU HAVE ACCEPTED THE TEXT IN VOTING APPROVAL

M.a.o: "Approval w/ comments" == Approval.

Men jeg kan da selvfølgelig godt se at det vil være i Microsofts interesse hvis tilpas mange tror at de kan få rettet nogle af de horrible mange problemer i Emca376 ved at lægge julekort med deres betingelsesløse approval.

... en meget lidt imponeret Peter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere