Online-butik i gabestokken: Vil ikke sælge pc til annonceret pris

15. marts 2012 kl. 09:5419
Netbutikken Seibex mener, at kunden var i ond tro da han bestilte en 13.000 kroner pc, som ved en trykfejl var annonceret til 3000 kroner. Men ifølge Forbrugerklagenævnet er computermarkedet for uigennemskueligt til, at kunden kunne være i ond tro.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En vaks webshopper så et godt tilbud på onlinebutikken Seibex, hvor han slog til med tilbuddet om en næsten 13.000 kroners bærbar pc til 3000 kroner. Og da butikken nægtede at ekspedere ordren med henvisning til et forbehold om trykfejl, gik han til forbrugerklagenævnet.

Seibex har valgt ikke at følge Forbrugerklagenævnets afgørelse. Ifølge forbrug.dk afviser Seibex kravet, fordi kunden inden bestillingen har accepteret forbehold for trykfejl. Seibex mener derfor, at den automatisk generede bestillingsbekræftelse ikke er juridisk bindende.

Den køber Forbrugerklagenævnet ikke. Nævnet mener ikke, at vilkårene er gjort tydelig nok for kunden og at Seibex skulle have præsenteret vilkårene tidligere i handlen. Kunden fik nemlig først mulighed for at læse vilkårene, da han havde valgt varen.

I afgørelsen står der, at Seibex skal sælge en MSI bærbar computer GX660R-296NE/i7-720QM 7G 1T 15.6” W7HP til 3065 kroner eller betale differencen på 9.933 kroner. Netbutikken mener, at den store prisforskel afslører, at forbrugeren var i ond tro da han bestilte computeren, men Nævnet mener at computermarkedet er så uigennemskueligt for forbrugerne, at de ikke har en chance for, at vide hvad den reelle pris burde være.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
19. marts 2012 kl. 11:48

I vores virksomhed sælger vi produkter over hele Europa. VI er generelt meget omhyggelige når vi prissætter i webshoppen. Skulle vi lave en fejl sælger vi den ALTID til den pris kunden har set - også hvis vi taber penge. Vi gør kunden opmærksom på at det er en fejl, men også at kunden naturligvis har ret.

Seibex har for et relativ ringe beløb, købt sig til en rigtig dårlig reklame.

Men værst af alt, nægter de at følge forbrugerklagenævnet. Så kan man under ingen omstændigheder stole på den virksomhed og det er da det mest idiotiske en virksomhed kan gøre.

16
17. marts 2012 kl. 12:45

Der bliver talt om en net-butik, men jeg kan ikke google eller binge mig til nogen web-adresse. Help anyone?

14
15. marts 2012 kl. 14:35

Hvis online-butikker ønsker at forbrugerne betragter det som tllbudsafgivelse og ikke køb - så burde butikkerne på hjemmesiderne ændre knapper med teksten "køb" (og lignende) til "afgiv tilbud".

Ellers er det jo ikke så sært at forbrugerne tror på det, de læser med store bogstaver (uanset at der er gemt noget andet af vejen med småt).

Alternativt kunne online-butikkerne indføre passende interne kontroller, så de fanger deres egne fejl.

7
15. marts 2012 kl. 12:02

Ville det ikke være muligt at lave et plugin til de forskellige web shops, som sammenligner købsprisen med salgsprisen og som fortæller om forskellen er udenfor en given grænse inden nye priser publiseres.

Det skal selvfølgelig være muligt at køre tilbud med minimal fortjeneste eller endda tab.

Just an idea, which might already be implemented somewhere :)

1
15. marts 2012 kl. 10:09

Det var da den største omgang pladder jeg har hørt længe. - Selvfølgelig handler brugeren da i ond tro - folk i dag ved sg godt at en maskine med de specs koster betydeligt mere end 3K. så UIGENNNEMSKUELIGT er det altså heller ikke. men endnu engang så er det lavet af jurister der heller ikke aner et klap om hvad det egentlig er de snakker om.

6
15. marts 2012 kl. 11:46

Online shops må tage sig sammen og checke at prisen de skriver er korrekt - det er ikke en opgave de skal pålægge brugeren, uanset brugerens kendskab til produktet.

8
15. marts 2012 kl. 12:22

Online shops må tage sig sammen og checke at prisen de skriver er korrekt - det er ikke en opgave de skal pålægge brugeren, uanset brugerens kendskab til produktet.

Bestemt, men fejl kan jo ske, og så er det vel heller ikke rimeligt at shoppen så bare må sælge et arbitrært produkt til en arbitrær lav pris af den grund. Synes jeg i hvert fald ikke. Kunden har ikke altid ret, og det er jo ikke sådan at han har mistet penge i det her tilfælde.

9
15. marts 2012 kl. 12:38

Det kan du have ret i. Men webshoppen kan også lade være med at have en autogeneret ordrebekræftelse. Hvis de nu gik ordrene igennem manuelt, så kan sådanne fejl undgås. Hr og fru danmark har ingen anelse om hvad en pc kan, hedder eller burde koste.

11
15. marts 2012 kl. 12:53

Ja, lige netop, Claus . Hvis man handler i en fysisk butik, så er handlen gennemført, når man har betalt, og går ud af butikken med varen.

At diverse netbutikker så har valgt at automatisere dette, så der ikke ligger nogen validering af prisen undervejs, kan da kun være butikkens problem - ikke kundens.

12
15. marts 2012 kl. 13:23

At diverse netbutikker så har valgt at automatisere dette, så der ikke ligger nogen validering af prisen undervejs, kan da kun være butikkens problem - ikke kundens.

Det er også sådan jeg ser det. Man kan naturligvis komme til at skrive en forkert pris på sin hjemmeside - og derfor tager man forbehold for trykfejl. Men så har man også ansvaret for at kontrollere prisen inden man sender en bekræftelse. Når man først har bekræftet ordren, så er der af gode grunde ikke nogen (nem*) vej tilbage.

Når man så vælger at digitalisere processen med at udsende en ordrebekræftelse, skal man naturligvis forholde sig til, om den nye proces er lige så god som den tidligere. En fejl som den her, ville formentlig være blevet fanget, hvis der bekræftelsen var blevet sendt af en ansat. Man kan så overveje om den digitale proces på trods af denne "fejltagelse" ikke i længden stadig er den mest økonomiske løsning.

*: Der udestår naturligvis stadig muligheden for at Seibex kan hive kunden i byretten og forsøge at bevise "ond tro" - eller hvad der ellers skal til for at hæve handelen. For 10K kommer man bare ikke ret langt.

15
15. marts 2012 kl. 17:54

Man kan naturligvis komme til at skrive en forkert pris på sin hjemmeside - og derfor tager man forbehold for trykfejl

Man kan vel ikke tage "forbehold for trykfejl" når der aldrig har været et trykkeri involveret i processen. Butikken taster jo selv priserne ind direkte, så må de jo selv hænge på aben når de både taster forkert og publicerer teksten!

Hvis ikke e-butikkerne hænger på deres annoncerede priser ville vi ret hurtigt kun se fantasipriser på nettet i kampen for at komme øverst på edbpriser.dk. Det ville være et stort tab for alle parter. Det er vel heller ingen der er interesseret i at det at købe et produkt på nettet bliver præcis som at købe en billet fra Ryanair til den annoncerede pris: Et repetitivt adventure-spil gennem en tudegrim website, hvor et enkelt overset flueben fordobler prisen.

3
15. marts 2012 kl. 10:31

Så længe varerne hedder GX660R-296NE/i7-720QM og ikke 400 hestekræfter laptop, vil det være uigennemskueligt. Jeg ved fordi jeg beskæftiger mig med IT at i7 er bedre end i5 som er bedre end i3, men selv jeg synes at markedet er fuldstændig uoverskueligt. Køberen har sikkert kunne regne ud at det var en god deal - men ligefrem vist at det ikke kunne passe, det tror jeg ikke.

4
15. marts 2012 kl. 11:28

Så længe varerne hedder GX660R-296NE/i7-720QM og ikke 400 hestekræfter laptop, vil det være uigennemskueligt.

Nemlig - hvis man kaldte dem noget mere sigende ville det nok være en lille smule nemmere.

Apple er inde på lidt af det rigtige ved at kalde deres hurtige model for "Pro". Dog er de faldt lidt af på den med "Air" :)

Man kunne engang vælge imellem en "Macbook" og en "Macbook Pro". Det var til at forstå for alle.

Man kunne jo f.eks. kalde dem for:

MSI Pro / Gamer (i7 - 8Gb ram) MSI Standard (i5 - 4Gb ram) MSI Low (i3 - 2Gb ram)

Men det sælger nok ikke nær så godt som navnet "GX660R-296NE/i7-720QM"...

2
15. marts 2012 kl. 10:17

For Hr. og Fru Danmark er det altså uigennemskueligt. Jeg bliver ofte spurgt til råds om indkøb af bærbar og lign. Netop fordi folk ikke aner noget om hvad computerne kan.

Så hvis personen ikke har en IT relateret uddannelse/interesse så kan han godt have været i god tro.