Ondsindet krypto-mining eksploderede i 2017

Illustration: lembergvector/Bigstock
Ufrivillig mining af kryptovaluta eksploderede sidste år, og udviklingen fortsætter ind i det nye år.

Den stigende pris på bitcoin og andre kryptovalutaer har fået de kreative malware-udvikleres opmærksomhed. Antivirussoftware-udvikleren Malwarebytes blokerede i gennemsnit otte millioner forsøg på at mine kryptovaluta i browsere i 2017, skriver Bleepingcomputer.

Det fremgår af Malwarebytes’ årsrapport, og Bleepingcomputer har beskrevet tre nye malware-kampagner, der forsøger at mine kryptovaluta på servere og computer på blot en uge i det nye år.

En af de mere tekniske af de nye kampagner udnytter en zero-day-sårbarhed i Cleverence Mobile SMARTS Server, en russisk softwarepakke til Windows, der automatiserer forskellige industrielle instrumenter. Når hackerne så har adgang til kontrol-serveren, forbinder de via RDP og installerer en DLL, der miner kryptovalutaen Monero på computeren uden ejerens kendskab.

En anden kampagne er målrettet pc’er, og mining-koden, der også udvinder Monero, er gemt i modificerede .exe-filer og delt via populære fildelingssider. Sikkerhedsfirmaet Palo Alto Networks estimerer, at 30 mio. brugere er inficerede med malwaren.

Malware følger valutaprisen

Prisen på en Monero-mønt var 1. januar 2017 på lidt under 100 kr., mens prisen på en mønt er i dag 1.923 kr., og sikkerhedsfirmaer kan ifølge Bleepingcomputer korrelere antallet af malware-kampagner, der miner Monero, med prisen på kryptovalutaen.

Ligeledes viser Malwarebytes’ årsrapport, at der var en stigning i antallet af bitcoin-scams ved udgangen af 2017, cirka samtidig som prisen på bitcoins steg astronomisk.

Til gengæld gik antallet af nye ransomware-familier ned ved udgangen af 2017, selvom antallet af infektioner blev ved med at stige. Ransomware inficerede flere maskiner end nogensinde før, bl.a. på grund af de omfattende WannaCry-, Notpetya- og BadRabbit-kampagner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere