Region Hovedstaden har én af verdens største virtuelle desktop-løsning med op til mere end 25.500 arbejdspladser, men selvom løsningen er på plads, så er der stadig for mange brugere, som vælger at logge på en lokal pc i stedet.
På de fleste sygehuse i regionen har brugerne mulighed for at vælge mellem at logge på lokalt eller via Effektiv Systemadgang, ESA, som den virtuelle desktop-løsning kaldes. I praksis er det blot cirka 40 procent, der vælger ESA.
»Vi har færre brugere end forventet, og det skal vi have hævet,« siger projektimplementeringschef Niels Reichstein Larsen fra Region Hovedstaden til Version2.
På Bispebjerg Hospital, som har benyttet lignende teknologier gennem længere tid, er anvendelsen helt oppe omkring 90 procent.
En del af forklaringen på, at brugerne vælger den traditionelle desktop, er gamle vaner, som regionen i løbet af det halve år vil forsøge at gøre op med gennem tættere dialog med brugerne og oplæring.
Men også selve infrastrukturen giver problemer, som er med til at få brugerne til at fravælge løsningen.
»Vi har nogle applikationer, som kører langsommere, og hvis en bruger oplever det, så er han måske tilbøjelig til at fravælge ESA,« siger Niels Reichstein Larsen.
Et af hovedformålene med ESA har været at nedbringe login-tiderne for det kliniske personale på sygehusene. Tidligere har personalet ofte spildt mange minutter hver dag på at logge ind på systemerne flere gange i løbet af dagen, men med de virtuelle desktops skal brugeren blot bruge mellem 1 og 5 minutter, første gang han logger på, hvorefter det efterfølgende blot tager 4 til 6 sekunder resten af dagen.
Den virtuelle desktop-løsning består af et master-image med Windows XP, som leveres til klienterne via VMware View 4.6, men derudover har regionen cirka 130 forskellige applikationer, som streames via VMware Thinapp.
VDI kræver ny netværksinfrastruktur
De virtuelle desktoppe kører fra to blokke i to datacentre på Herlev Hospital og Rigshospitalet, og derfra skal det leveres ud til alle regionens sygehuse. Derfor arbejder regionen også fortsat på at opdatere den fysiske netværksinfrastruktur.
»Vi er utroligt afhængige af, at infrastrukturen spiller. Vi er i gang med et kæmpe program med at forbedre netværket. Det er alt fra alderen og kategoriseringen af kabler til routningen og knudepunkter, som stadig er et kludetæppe, men mindre end da vi startede,« fortæller Niels Reichstein Larsen.
Regionen blev til, da amterne blev nedlagt, og derfor er netværket i Region Hovedstaden resultatet af en sammenlægning af den daværende infrastruktur.
Ud over netværket arbejder regionen også på at forbedre selve klienterne, som skal køre de virtuelle desktoppe. En del af pc-bestanden på sygehusene er stadig gammel, selvom der er udskiftet 10.000 pc'er sidste år.
En mulig løsning i fremtiden kan dog være tynde klienter, hvis brugerne kan vænne sig til kun at bruge den virtuelle desktop-løsning.
»Vi skal afprøve, om tynde klienter vil gøre en stor forskel. De er billigere, støjer ikke og fylder mindre. Men så har man ikke sin egen pc,« forklarer Niels Reichstein Larsen.
På Bispebjerg Hospital har regionen allerede 500 tynde klienter i drift, men planen er at tage yderligere et par tusinde i brug rundt om i regionen i løbet af 2013. Derefter vil man vurdere, om det gør driften lettere, eller giver brugerne for store gener.
Der vil formentlig altid skulle være en vis andel af almindelige pc'er på afdelingerne på sygehusene, så man kan arbejde lokalt, hvis netværket skulle gå ned.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.