Omstridte Uber offentliggør trafikdata på nyt website

Uber Movement skal ifølge Uber selv hjælpe lokale myndigheder med at forbedre de trafikale forhold i byerne.

Uber har netop lanceret Uber Movement, der skal fungere som en platform, hvor interesserede kan se trafikinformationer om visse byers trafikale tilstand.

Hvor er der kø, og hvor meget kan man i snit regne med at blive forsinket på en strækning på et vist tidspunkt på dagen. Det skal Movement hjælpe med, skriver techcrunch.com.

Læs også: Tidligere Uber-udvikler: Ekskærester og kendte overvåges via Uber-platform

»Vi planlægger og anlægger ikke infrastruktur og kommer aldrig til det,« lyder det fra produktmanager hos Uber Jordan Gilbertson til Techcrunch.

Ifølge ham vil det også gavne Uber, hvis lokale myndigheder bruger de mange data til at forbedre de trafikale forhold for bilister i byerne. De trafikale forhold er ellers noget, der er vigtigt for Uber, men som de ikke kan kontrollere eller påvirke.

Læs også: Fintech kommer væltende: »En fundamental ændring af banksektoren, som vi slet ikke fatter effekterne af«

Det håber selskabet at ændre med Movement.

Lover anonymitet

Techcrunch mener, at applikationen vil få privacy-forkæmpere op af stolen.

Læs også: Berlin på vej til at blive Europas Silicon Valley: Der er mere kapital, billigere boligere og federe natteliv

Uber lover, at de kun vil gøre dataset tilgængelige, hvis der er så mange data, at man ikke kan bruge dem til at lokalisere den enkelte passager. Hvis der ikke er data nok til at anonymisere de enkelte passagerer, vil Uber simpelthen ikke udlevere datasættene.

I første omgang vil Ubers data kun være tilgængelige for virksomheder, der søger om 'tidlig adgang' (på engelsk early access, red.). Senere vil det, ifølge Uber, blive åbnet for offentligheden.

Det fremgår ikke, om det kommer til at koste penge at få adgang.

Omstridt virksomhed

Uber har ellers haft problemer med netop samarbejdet med lokale myndigheder verden over. Selskabet accepterer ikke overenskomster, betaler ikke skat, og flere af deres chauffører er blevet anholdt i Danmark for at køre pirattaxa.

Læs også: Forsker til danske virksomheder: Se dog på Uber og Netflix - de skaber succes med open source-software

I nogle lande er det kommet til flere slagsmål og chikanesager mellem Uber-chauffører og konventionelle taxakørere. Derudover er Uber tidligere blevet beskyldt for ikke at behandle de mange data, de indsamler, forsigtigt nok.

Selskabet har også en udviklingsafdeling i Aarhus, men det vides ikke, om de har bidraget til Uber Movement.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Isaac Ra

Hvad er egentligt kriterierne for når noget er "omstridt"? Er det journalistens egen opfattelse der gælder, eller nogle bestemte mennesker der har ret til at kalde noget omstridt? Eller kræver det bare en enkelt person før noget er omstridt? Fordi så vil jeg gerne have omstridt skrevet på ALLE artikler på alle medier. Kan jeg forvente det? Eller er det bare tilfældige journalister som kan skrive hvad det passer dem om alt mellem himmel og jord? Jeg kan godt forstår hvorfor journalister år efter år scorer allerlavest i troværdighed, når man læser artikler på nettet i disse dage.

 • 3
 • 11
#3 Isaac Ra

Kan ikke lige hitte ud af at citere Christian Nobel. Men altså pointen er bare at man ikke som journalist skal pådutte alle mulige negative ladet ord på alle og enhver. Det er fint hvis feks en bestemt person citeres for det, fordi så er det ordret sagt. Men problemet er når journalisten konkluderer det, fordi den slags konklusioner er meget subjektive. Fint nok, men så må det stå for journalistens egen regning, og ikke bare være sådan en almen opfattelse, fordi den er dybest set forskellig fra person til person(eller kan være det). Jeg synes den slags er standard rigtigt mange steder, og det sænker niveauet generelt. Så hellere skrive faktuelle ting(og forsøg at gøre det så objektivt som muligt). Men at pådutte alle mulige kontroversielle og negativt ladede beskrivelser på folk og virksomheder, er og bliver plat. Det er størrelser man ikke bare kan måle på. Jeg mener klart at vedhæfte bestemte meget ofte negativt ladede betegnelser eller tillægsord er noget man skal være meget varsom med, da man så antager det er en helt generel holdning, uden at basere på det noget som helst videnskabeligt.

 • 2
 • 4
#5 Deleted User

Hvad er egentligt kriterierne for når noget er "omstridt"? Er det journalistens egen opfattelse der gælder, eller nogle bestemte mennesker der har ret til at kalde noget omstridt?

Den slags "superlativer" bruger journalister i flæng for at sende et signal om hvad de selv mener.

De her værdiladede ord er utroligt meget brugt.

Se f.eks også i politik.

Du ser tit politiske ledere fra højrefløjspartier omtalt som "Højrepopulist" eller et parti er "højre-ekstremistisk", partier på den fløj omtales også ofte som "(Stærkt) Indvandrings kritiske".

Omvendt ser du nærmest aldrig personer på den yderste venstrefløj omtalt som "venstrepopulister", partier omtales aldrig som "venstre-ekstremistiske" og de omtales ikke som "indvandrings venlige"

Hvis uromagere fra højre og venstrefløjen støder sammen så er der tale om et sammenstød mellem højre-ekstremister (Nazister, racister osv.) mod "aktivister".

Da unge mennesker fra den ekstreme venstrefløj smadrede dele af København i forbindelse med rydningen af ungdomshuset for 10 år siden, blev de også i flæng af medierne kaldt "Aktivister" eller ret og slet "De unge" selvom de reelt set burde være kaldt "venstre-ekstremistiske bøller" eller lignende.

Det hele handler om hvor journalistens sympati ligger og i dette tilfælde er det tydeligt at journalisten ikke bryder sig om Uber og derfor bruger disse stærkt negativt ladede ord.

Det kan man ikke sådan lige lave om på, det eneste man kan er at notere sig at her er en journalist som ikke er i stand til at holde sine egne personlige partier og anti-partier væk fra sit arbejde.

 • 0
 • 3
#6 Anne-Marie Krogsbøll

Omvendt ser du nærmest aldrig personer på den yderste venstrefløj omtalt som "venstrepopulister", partier omtales aldrig som "venstre-ekstremistiske" og de omtales ikke som "indvandrings venlige"

Hvis uromagere fra højre og venstrefløjen støder sammen så er der tale om et sammenstød mellem højre-ekstremister (Nazister, racister osv.) mod "aktivister".

Der synes jeg nu, der må være tale om et tilfælde af selektiv opmærksomhed. Jeg synes bestemt ofte, at man hører dele af venstrefløjen omtalt på den måde - i øjeblikket nærmest dagligt, når man i vise medier skal forklare "oprøret mod eliten". Nogen gange med god grund - andre gange blot som udtryk for journalistens eller mediets modsatte holdning.

 • 1
 • 0
#7 Deleted User

Der synes jeg nu, der må være tale om et tilfælde af selektiv opmærksomhed. Jeg synes bestemt ofte, at man hører dele af venstrefløjen omtalt på den måde - i øjeblikket nærmest dagligt, når man i vise medier skal forklare "oprøret mod eliten". Nogen gange med god grund - andre gange blot som udtryk for journalistens eller mediets modsatte holdning.

Kan du ikke komme med et eksempel eller 2 på hvor de her folk omtales som sådan.

Prøv også at se når "For Frihed" afholder en af de lovligt anmeldte demonstrationer, så ankommer der straks en stribe AFA typer som forsøger at komme tæt på og kaster med diverse.

De gange hvor de er nået "helt tæt på" så bliver det nærmest altid beskrevet som et "sammenstød" selvom jeg er ret sikker på at de mennesker der er med i "For Frihed's" demonstration ikke ønsker dette.

Når der anholdes folk så er det 99% af gangene folk fra "mod-demonstrationen" men alligevel bruges overskrifter som "voldelig sammenstød", "Demonstranter anholdt ved For Frihed demonstration".

Altså overskrifter som antyder at begge parter er sådan lige gode om balladen og når man ikke specificerer at der er tale om AFA'ere som bliver anholdt men skriver at det er "demonstranter ved For Frihed's demonstration" så antyder man at det lige så godt kan være For Frihed folk som er anholdt.

 • 0
 • 0
#8 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Henrik Madsen. Jeg har ikke lige tid til at støve eksemplerne op, men skal være opmærksom på dem og sætte dem ind, når jeg støder på dem. Et enkelt eksempel, jeg kan huske, men ikke har direkte links til, er debatten omkring afstemningen for retsforbeholdet. Der fik alle, der argumenterede for et nej, besked på, at de var populister - selv om det jo viste sig, at ja-partierne efterhånden måtte indrømme, at de havde forsimplet debatten til slagsordsniveau.

Og et enkelt eksempel fra dagens Politiken: "»Systemopgøret har fået en renæssance. Vi kan nu tale om, at populisme er blevet en ideologi, der bygger på, at eliten er forkert, indspist og korrupt«, lyder det fra valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen." http://politiken.dk/debat/klummer/art5781675/Ny-m%C3%A5de-at-t%C3%A6nke-... Her reduceres al kritik af de herskende klasse - uanset fra hvilken side af spektret kritikken kommer fra, og med hvilke argumenter - til udtryk for populisme.

Som befindende mig på venstre side kan jeg genkende din irritation over automatisk at blive beskyldt for populisme, hvis man ikke er enig med toneangivende medier. Jeg synes dog, at der er ved at ske lidt - medierne har nødtvunget de seneste par uger måttet se mere nuanceret på tingene. Et eksempel: http://politiken.dk/indland/politik/art5781376/Fagforeningsform%C3%A6nd-...

Vi to er uden tvivl meget uenige om mange ting - men jeg sympatiserer ikke med den del af venstrefløjen, som evt. (jeg ved det ikke) opsøger slagsmål ved demonstrationer. Begge fløje har nok en lille hård kerne, som forfalder til den slags - desværre. Men jeg synes som sagt også, at begge fløje i de situationer ofte omtales som "voldelige" elle "ekstremistiske". Ligeledes mht. at blive kaldt "populister", hvis man dikke deler midterpartiernes synspunkter i alle forhold.

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Min anke her er jo ikke så meget at folk med få brikker at flytte med, men en stor "Jeg er den gode" følelse, finder på at ty til vold.

Det er mere at journalist standen ryger med på den og lystigt viderekolporterer historier og vinkler som er helt skæve.

Et par eksempler

http://nyheder.tv2.dk/krimi/2016-12-17-tre-anholdt-under-for-frihed-demo...

"Organisationen For Frihed demonstrerer i København, og tre personer er lørdag blevet anholdt. "

http://ekstrabladet.dk/112/politiet-massivt-til-stede-under-demonstratio...

Kort efter demonstrationens start dukkede over hundrede demonstranter fra en moddemonstration op, og der opstod tumult imellem de to grupper. Politiet var derfor nødt til at gribe ind.

("Tumulten" bestod i at AFA typerne angreb For Frihed folkene) (Hvis jeg går hen og slår en tilfældig mand på gaden i hovedet, vil det næppe blive udlagt som "Tumult mellem 2 mænd").

http://www.dr.dk/nyheder/indland/flere-personer-anholdt-under-demonstrat...

I denne artikel leget der "mikrofon-holder" for AFA'erne, der sættes ingen spørgsmålstegn ved det legitime i at de vil overtage det sted hvor For Frihed har fået politiets tilladelse til at holde deres demonstration.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere