Omstridt trivselsmåling: Nu kan eleverne deltage anonymt og på papir

Illustration: Irena_Geo, BigStock
Som en nødløsning kan eleverne udfylde besvarelsen anonymt via et papirskema.

Styrelsen for It og Læring genoptager nu den omdiskuterede indsamling af personlige svar fra danske skoleelever i en trivselsundersøgelse.

Forældrene fik at vide, at undersøgelsen var anonym, men Undervisningsministeriet gemte alligevel børnenes svar sammen med cpr-numre. Det er ifølge eksperter en overtrædelse af lovgivningen på området.

I sidste uge udtalte styrelsens vicedirektør, at den med ordet 'anonymt' ikke tænkte på koblingen mellem svar og elevernes cpr-numre, men på, at forældre og lærere ikke kunne se de enkelte elevers besvarelser.

Læs også: Styrelse bag elevundersøgelse: Vi mente ikke anonym i persondata-retslig forstand

Nu vil styrelsen dog give mulighed for at undersøgelsen kan besvares anonymt, også i den forstand af ordet, som benyttes i persondataloven.

Undervisningsministeriet har udarbejdet et informationsbrev til elever og forældre, som oplyser om formålet med trivselsundersøgelsen, hvordan trivselsdata anvendes og hvilke rettigheder elever og forældre har:

»Undervisningsministeren har besluttet at det i 2018, som en nødløsning, skal være muligt for en elev at udfylde besvarelsen anonymt via et papirskema. Det er for at komme forældre i møde, som er utrygge ved, at deres barn besvarer trivselsspørgeskemaet elektronisk og i identificerbar form. Ved at besvare trivselsmålingen via et papirskema kan jeres barns svar forblive helt anonyme, også når dataene indsendes til Undervisningsministeriet.«

I brevet står der, at da målingen gennemføres som en del af undervisningen, skal eleverne deltage i undersøgelsen. Samtidig fremgår det også, at eleven kan fravælge at deltage i undersøgelsen:

»Er det frivilligt for eleven at besvare skemaet? Trivselsmålingen gennemføres som en del af undervisningen. Eleven skal derfor deltage i undersøgelsen. Hvis der er spørgsmål, som eleven ikke ønsker at besvare, kan eleven benytte svarkategorien ’Jeg ønsker ikke at svare’. Hvis jeres barn ikke er i skole den dag trivselsmålingen foretages, giver skolen mulighed for, at barnet kan besvare skemaet en anden dag. Hvis eleven ikke ønsker at deltage i undersøgelsen, har dette ikke konsekvenser for eleven.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Styrelsen for It og Læring på grund af ferie og travlhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Christian Schmidt Blogger

Hvis ikke man i det bagvedliggende system må gemme det mindste personhenførbare, hvordan sikre man sig så, at en person kun kan afgive et svar og give denne mulighed for at berigtige sit svar?

Er det et stort ønske, at eleverne skal have mulighed for at redigere i deres tidligere besvarelser? Den slags er i sagens natur ikke muligt ved anonyme undersøgelser.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere