Omstridt app-succes pynter på referencerne - og er som sunket i jorden

Flere virksomheder på den danske app-virksomhed MobCoders' referenceliste afviser samstemmende at have noget med virksomheden at gøre. Afvisningerne kommer i kølvandet på beskyldninger om tyveri af konkurrentens data.

Mandag beskrev Version2, hvordan den danske app RoadAid blev beskyldt af den konkurrerende app Fartkontrol.nu for at stjæle data. Nu tyder noget på, at MobCoders, der står bag RoadAid, tilsyneladende har pyntet lidt på referencelisten.

Læs også: Dansk app-succes anklaget for at stjæle konkurrentens data

MobCoders hjemmeside er i skrivende stund nede, men indtil hjemmesiden gik offline, fremgik det, at MobCoders havde en lang række anerkendte virksomheder som referencer – heriblandt Post Danmark, eBay, OK, Kriminalforsorgen, KMD, Dong Energy, Energistyrelsen, Københavns Kommune, Økonomistyrelsen, Center for Døve, Q8 og en række andre virksomheder.

Og det fik én af virksomhederne til at reagere i debatten på Version2.

»Jeg er it-udviklingschef hos OK og kan bekræfte, at vi (heller?) ikke har købt ydelser af MobCoders,« skriver Erik Bjerre i debatten på den første artikel om RoadAid på Version2.

Erik Bjerre bekræfter over for Version2, at den ene af brødrene har været ansat som udvikler hos OK i en periode, men at arbejdet ikke var på app-området. OK Benzin har en offentligt tilgængelig app, hvor man kan finde tankstationer, og har herudover en række løsninger til forhandlere, som ikke er offentligt tilgængelige, men ingen af disse apps har noget at gøre med brødrene eller MobCoders. Erik Bjerre tilføjer, at benzinselskaberne typisk har en offentligt tilgængelig liste med tankstationer, der let kan indlæses i GPS-løsninger.

Ud over OK skulle Mobcoders også have leveret en løsning til eBay. Ebay Danmark oplyser til Version2, at de ikke har arbejdet sammen med Mobcoders, men bekræfter, at en af eBays underleverandører har benyttet sig af udviklerne fra Vejle. EBay har dog ikke givet tilladelse til, at Mobcoders må benytte virksomheden som reference, eller at eBays logo bruges på Mobcoders hjemmeside.

På MobCoders.com var der, indtil siden gik offline, en beskrivelse af en track and trace-app til pakkepost. På siden var Post Danmarks logo og et link til MobCoders egen track and trace-app. I Post Danmarks egen, officielle app kan man blandt andet spore pakker.

Post Danmark oplyser til Version2, at MobCoders og brødrene ikke har været inde over udviklingen af nogle af Post Danmarks apps. Det er ikke nogen, Post Danmark har samarbejdet med, og MobCoders har heller ikke fået tilladelse af Post Danmark til at anvende logoet på MobCoders.com.

Sunket i jorden?

Omkring 14:50 mandag er MobCoders.com nede. Med et simpelt -tag står der blot ’www.mobcoders.com’ på siden. Senere erstattes dette af beskeden ’Service Temporarily Unavailable’, med henvisning til eksempelvis kapacitetsproblemer. En hurtig søgning viser dog, at andre sider på samme server - eksempelvis blackiestamrotter.dk - fungerer. Domænet er hostet hos domaindirect.dk, og her kan man se, at en gratis hjemmeside kan blive lukket på grund af for høj trafik, hvis siden trækker mere end fem gigabyte på en måned. Domaindirect oplyser til Version2, at dette ikke kan være årsagen, da de får betaling for at hoste siden. Det forklarer altså ikke den specielle side med domænet kl. 14.50.

Det er heller ikke muligt at komme ind på MobCoders fanside på Facebook, hvor det indtil i går var muligt at følge virksomheden. Besøger man siden, omdirigeres man i stedet til forsiden af Facebook. Twitterbrugeren @Mobcoders eksisterer stadig, men brugeren har ingen tweets.

Ligeledes er hverken RoadAid-appen eller MobCoders pakke-app i skrivende stund tilgængelig i Google Play.

Flere Version2-læsere bemærker, at de to brødre bag MobCoders har ændret i deres LinkedIn-profiler, så de ikke længere kan tilgås ved en simpel søgning.

Version2 har gentagne gange forsøgt at indhente en kommentar fra MobCoders - indtil videre uden held.

OPDATERET 14.38: Domaindirect oplyser til Version2, at domænet ikke er lukket som følge af for meget trafik, som det før fremgik af artiklen. Det er nu præciseret, at denne begrænsning gælder for gratis domæner og dermed ikke for MobCoders.com.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Troels Henriksen

Til at starte med var jeg lidt loren over for den heksejagt der opstod, da de første meldinger om datatyveri dukkede op. Selvom beviserne var rimeligt stærke, så kunne jeg godt forestille mig en usandsynlig situation, hvor datatransporten var sket uden at det var MobCoders skyld (f.eks. en overivrig bruger, hvis de har et belønningssystem for at levere data). Det virker dog efterhånden meget usandsynligt, at der på nogen måde er tale om et lødigt selskab. Der er efterhånden for mange af de typiske tegn på svindlere, især at de pludselig er som sunket i jorden.

 • 10
 • 0
Peter Hansen

Det er da glædeligt at se at mit indlæg her: http://www.version2.dk/artikel/danske-app-udviklere-i-krig-i-stjaeler-vo... om MobCoders tilsynladene falske referencer og misbrug af firmalogoer har ført til denne opfølgende artikel.

Men jeg synes nu stadig i bør kontakte Aalborg Kommune og få deres kommentarer til at RoadAid / MobCoders er en af deres fem nominerede til den kommende konkurrence i San Francisco, specielt set i lyset af at de tilsyneladende ikke kun har stjålet data fra en anden app-udvikler, men også andres firmaloger til en falsk referenceliste.

Her er hvad jeg skrev: http://www.version2.dk/artikel/danske-app-udviklere-i-krig-i-stjaeler-vo...

Jeg håber virklig Aalborg Kommune får sat en stopper for at de kommer til at deltage i denne konkurrence og kommer til San Francisco, hvis de har stjålet data fra en konkurrent. Giv i stedet den sidste finaleplads til nummer 6 i konkurrencen.

Version 2 burde omgående tage kontakt til Aalborg Kommune og høre hvordan de har det med at en af de 5 finalister angiveligt stjæler "deres" data fra en konkurrent og hvordan de har tænkt sig at forholde sig til det i forhold til konkurrencen og turen til San Francisco. Det ville være rart, hvis Version 2 lavede en opfølgende/opdateret artikel med Aalborg Kommunes kommentarer.

Desuden virker det underligt at Aalborg Kommune som offentligt institution støtter et foretagende der fortæller, hvor fotofælder er placeret. Men det er nok ikke den del af deres app de har vundet på.

 • 11
 • 1
Torben Mogensen Blogger

Når der skal kåres vindere af iværksætterkonkurrencer, årets IT-virksomhed, årets entrepreneur eller lignende, virker det som om, at dommerne ikke er specielt kritiske overfor firmaernes egne postulater om succes. For eksempel blev IT Factory kåret til både årets IT-virksomhed (af Computerworld) årets entrepreneur (af Ernst & Young) tilsyneladende udelukkende på egne udsagn om hastig vækst og (hvis jeg husker rigtigt) med brug af referencer til ikke-eksisterende kunder.

Det er åbenbart frækhed, der belønnes i mange af disse konkurrencer.

 • 18
 • 0
Peter Makholm Blogger

Fra værst til mindst værst vil jeg rangere dine 4 forslag: Sabotage af konkurrentens brand, "lån" af data, pynte på referencer og endelig det mindst værste dårlig mediehåndtering.

Og de fire forslag udspænder stort set hele kontinuet. Direkte bedrageri over for ens kunder er selvfølgelig værre end sabotage af konkurrentes brand, men dårlig mediehåndtering er mere reglen end undtagelsen. "Strudsen Rasmus" er iøvrigt ikke den værste form for dårlig mediehåndtering jeg har set i den danske IT-branche[0]. Problemet med dårlig mediehåndtering er mere at der ikke bliver fremført nogle formildende omstændigheder for de andre kritikpunkter end at den manglende mediehåndtering i sig selv er kritisk.

Der er selvfølgelig noget subjektivt i vurderingen. Jeg giver ikke meget for referencer i det hele taget, hvis de ikke berører mit personlige netværk (og så skal jeg nok selv finde dem) - derfor tager jeg ikke den synd så tungt.

Lån af data er lidt en gråzone. I en driftssituation som den aktuelle er vi selvfølgelig i den kulsorte ende, men i en lukket sammenligende brugertest aller som materiale til en problemanalyse (hvor mange events skal vi håndtere i døgnet, hvor mange brugere skal vi have for at generere nok events, etc.) ville jeg finde det fair game. Men data må selvfølgelig ikke slippe ud...

Dette er selvfølgelig en personlig rent moralsk vurdering og ikke en juridisk vurdering. Men bortset fra falske referencer, så tror jeg ikke at dansk jura liger alen langt fra min moral.

 • 4
 • 0
Martin Bøgelund

Dette er selvfølgelig en personlig rent moralsk vurdering og ikke en juridisk vurdering. Men bortset fra falske referencer, så tror jeg ikke at dansk jura liger alen langt fra min moral.

Jeg mener at markedsføringsloven (varemærkelovgivning mv) har klare paragraffer omkring det, at plastre sin markedsføring til med andres brands og varemærker, uden tilladelse.

 • 1
 • 0
Peter Makholm Blogger

Jeg mener at markedsføringsloven (varemærkelovgivning mv) har klare paragraffer omkring det, at plastre sin markedsføring til med andres brands og varemærker, uden tilladelse.

Falske referencer er helt klart en overtrædelse af Markedføringslovens §3 - og dermed muligvis også en misbrug af varemærket efter Varemærkeloven §5 nummer 3. Derfor tager jeg også lidt et forbehold for overensstemmelsen med de juridiske forhold.

Det er selvfølgelig også svært at gradbøje lovovertrædelser. Ved overtrædelser af straffeloven kan vi nogenlunde læne os op ad straafferammen, men i megen andre love er der ikke i lovteksten en lige så klar prioritering.

For eksempel mener jeg at en sammenligende reklame der har til mål at miskreditere og nedvurdere konkurrentens varemærke (mfl §5 stk2 nr. 5) er mere ulovlig end ovenstående brug af tilfældige firmaers varemærker. Men det er ikke en prioritering der fremgår af lovteksten.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere