Ombyttede koordinater i teledatasag: Master blev placeret ved Etiopien

4. oktober 2019 kl. 13:5011
Ombyttede koordinater i teledatasag: Master blev placeret ved Etiopien
Illustration: Deloitte.
Der lader til at være blevet byttet rundt i en del af de mastekoordinator, som politiet har modtaget fra teleudbyderne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er lagt op til dataforvirring med de data, der i flere tilfælde har dannet retsligt grundlag i danske retssager. En del af de rådata, politiet har modtaget fra teleselskaberne, lader nemlig til at have fået byttet rundt på mastekoordinaterne. Konkret betyder det, at adskillige danskere har figureret, som om de befandt sig i Adenbugten ud for Etiopien i Afrika.

Det fremgår af den undersøgelsesrapport, Deloitte (PDF) har udarbejdet for Rigspolitiet på baggrund af sagen om fejl i politiets teledata.
Undersøgelsen har haft til formål at afklare den usikkerhed, der er opstået om anvendelsen af teledata i straffesager.

I rapporten, der nu er offentliggjort, er der vist en grafik, hvor mastekoordinator er omregnet til prikker på et kort. En del af prikker ligger omkring Danmark og det sydlige Sverige.

Prikkerne før koordinat-spejlingen.

Men der er også adskillige prikker langt sydøst for Danmark, især ud for Etiopien.
Efter koordinat-spejlingen bliver det bemærket i Deloitte-rapporten, at prikkerne nu har »en betydelig lighed med Danmarks kontur.«

»Koncentrationen af grønne prikker på kortet nedenfor viser mastekoordinater, hvoraf hovedparten ligger inden for Danmarks geografiske placering samt i det sydlige Sverige. Der er hertil identificeret en betydelig population af mastekoordinater mod sydøst samt en mindre population stik syd,« hedder det i Deloitte-rapporten.

Af rapporten fremgår det, at konsulentvirksomheden har »anlagt en hypotese om, at populationen i sydøst kan være udtryk for, at der er sket en ombytning af koordinater.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For at teste dette er koordinaterne byttet om, så der foretages en spejling fra sydvest til nordøst,« hedder det i rapporten.

»En betydelig lighed med Danmarks kontur«

Efter spejlingen ændrer klumpen af prikker ved Etiopien sig til at ligne et kort over Danmark,. De mange danskere kom, teledatamæssigt set, hjem igen.

»Det fremgår, at spejlingen resulterer i en udstrækning af koordinat-datapunkter, der har en betydelig lighed med Danmarks kontur. Det styrker hypotesen om, at disse koordinatfejl i rådata er udtryk for, at der i forbindelse med registrering af koordinater hos teleudbyder er sket en ombytning af koordinaterne.«

I forhold til ombytning af mastekoordinator, bemærkes det andetsteds i rapporten (5.3.4), at fejlen er åbenlys, og at fejlpositioneringen derfor ikke har haft konsekvenser i de danske retssale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dette betyder i værste fald at oplysningerne ikke umiddelbart kan anvendes til stedfæstelse men vil kræve, at fejlen rettes inden data fortolkes. Det åbenlyse ved fejlen vil imidlertid gøre, at data ikke fejlfortolkes ved et uheld.«

Rapporten kommer desuden omkring en række andre problematiske forhold omkring anvendelsen af teledata, som Version2 i skrivende stund er ved at følge op på.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
7. oktober 2019 kl. 14:25

Det har sikkert ikke været en del af kravspecifikationen at have "sanity checks" inkorporeret i kildekoden og da slet ikke i forretningen (dansk politi).

Jeg havde også i tankerne at udføre fysisk kontrol af at masterne rent faktisk fandtes hvor data siger, de bør være..

Man kunne f.eks. - hm, hm - sende en patruljevogn sydpå til Ethiopien og Somalia for at tælle danske telemaster i Adenbugten /hm,hm - eller lignende.

9
7. oktober 2019 kl. 10:16

Fejlen ligger i sjusk og ligegyldighed

Det har sikkert ikke været en del af kravspecifikationen at have "sanity checks" inkorporeret i kildekoden og da slet ikke i forretningen (dansk politi).

Jeg har ingen kilder på det, men jeg har hørt at når det kommer til test, så er det den første ting der spares væk. Man tænker ikke på total cost of ownership (TCO), men på hvad der bliver faktureret første gang (har det et buzzword?).

Så jeg giver dig ret, Albert Nielsen, men dem der har sjusket, er dem der har udarbejdet kravspecifikationen og defineret processerne. Det er naturligvis nemt sige, men jeg tror det er svært at tænke TCO ind og samtidigt holde sig inden for de rammer de offentlige har.

8
6. oktober 2019 kl. 16:13

Fejlen ligger i, at ingen i de relevante afdelinger af dansk politi har kontrolleret indgående data ved som minimum stikprøver, og ved fund af afvigelser, kontrol af hele blokke af data.

Fejlene kunne, ved rettidig omhu, have være fundet for adskillige år siden og hele systemet kunne så have været omkalibreret til korrekt datakonvertering.

Fejlen ligger i sjusk og ligegyldighed

7
6. oktober 2019 kl. 09:32

Ligger fejlen konsekvent i at een (eller flere) udbydere altid bytter om på koordinaterne, så er det en kommunikationsbrist omkring indberetningen. Er det derimod forskelligt fra fang til gang, er det udbyderne, der har sjusket

6
5. oktober 2019 kl. 01:37

Det er ikke første gang, at der er rod i håndtering af politiets data. Jeg husker for nogle år siden i forbindelse med opklaringen af amagermandens forbrydelser, at politiet fandt ud af, at der ved kørsler af DNA-check blev smidt resultater ud i en fejlfil, som ingen chekkede. Således at der var DNA-match, som ikke blev opdaget. Hvis man ikke kontrollerer og monitorerer sine data og behandlingen heraf konstant, sker sådanne fejl.

5
4. oktober 2019 kl. 18:52

Som forsvarsadvokat har man jo nok ikke haft den store motivation til at anfægte et bevis der siger at den sigtede har befundet sig i Adenbugten på tidspunktet for den forbrydelse man er anklaget for. Og hvis de har lagt mærke til problemet har de jo nok kunnet hjælpe deres klient bedst ved at tie stille. Så det er nok blandt anklagerne man skal lede efter dem der virkeligt kunne have fået noget ud af at være mere omhyggelig..

4
4. oktober 2019 kl. 16:36

Pyha - Dræb via drone, på bagrund af maste data. Godt de skal for en dommer først i Danmark

Det er da godt vi ikke udfører bombeangreb i Danmark på baggrund af telefata.

Men har vi ikke medvirket til det i udlandet ?

Det bliver så også meget være, når man tænker på at disse greb er udført af civile, som ikke er underlagt krigenslove. Det kan jo retfærdiggøre, gengældsangreb på civile mål, som familjer eller ansatte i den organisation som udfører angrebene.

3
4. oktober 2019 kl. 15:27

... at ingen tilsyneladende har undret sig over disse masteplaceringer før nu?

Nå, det er det måske ikke, for det lyder jo i følge rapporten til, at man udmærket har været klare over, at der var fejl i masteplaceringerne - man har bare været ligeglade...

2
4. oktober 2019 kl. 15:05

Ja, man får lyst til at bidrage med en piratvits. (Hvis jeg kunne en). Mens jeg forestiller mig opklaringsarbejdet foretaget af Dupont og Dupond. Eller Øb og Bøv. O'høj Kaptajn Klo!

1
4. oktober 2019 kl. 14:40

så ville PET være travlt beskæftiget med at overvåge de mange danskere, der har sørøveri som fritidsbeskæftigelse. At dømme efter deres mastedata.