Ombyttede koordinater i teledatasag: Master blev placeret ved Etiopien
Der er lagt op til dataforvirring med de data, der i flere tilfælde har dannet retsligt grundlag i danske retssager. En del af de rådata, politiet har modtaget fra teleselskaberne, lader nemlig til at have fået byttet rundt på mastekoordinaterne. Konkret betyder det, at adskillige danskere har figureret, som om de befandt sig i Adenbugten ud for Etiopien i Afrika.
Det fremgår af den undersøgelsesrapport, Deloitte (PDF) har udarbejdet for Rigspolitiet på baggrund af sagen om fejl i politiets teledata.
Undersøgelsen har haft til formål at afklare den usikkerhed, der er opstået om anvendelsen af teledata i straffesager.
I rapporten, der nu er offentliggjort, er der vist en grafik, hvor mastekoordinator er omregnet til prikker på et kort. En del af prikker ligger omkring Danmark og det sydlige Sverige.
Men der er også adskillige prikker langt sydøst for Danmark, især ud for Etiopien.
»Koncentrationen af grønne prikker på kortet nedenfor viser mastekoordinater, hvoraf hovedparten ligger inden for Danmarks geografiske placering samt i det sydlige Sverige. Der er hertil identificeret en betydelig population af mastekoordinater mod sydøst samt en mindre population stik syd,« hedder det i Deloitte-rapporten.
Af rapporten fremgår det, at konsulentvirksomheden har »anlagt en hypotese om, at populationen i sydøst kan være udtryk for, at der er sket en ombytning af koordinater.«
»For at teste dette er koordinaterne byttet om, så der foretages en spejling fra sydvest til nordøst,« hedder det i rapporten.
»En betydelig lighed med Danmarks kontur«
Efter spejlingen ændrer klumpen af prikker ved Etiopien sig til at ligne et kort over Danmark,. De mange danskere kom, teledatamæssigt set, hjem igen.
»Det fremgår, at spejlingen resulterer i en udstrækning af koordinat-datapunkter, der har en betydelig lighed med Danmarks kontur. Det styrker hypotesen om, at disse koordinatfejl i rådata er udtryk for, at der i forbindelse med registrering af koordinater hos teleudbyder er sket en ombytning af koordinaterne.«
I forhold til ombytning af mastekoordinator, bemærkes det andetsteds i rapporten (5.3.4), at fejlen er åbenlys, og at fejlpositioneringen derfor ikke har haft konsekvenser i de danske retssale.
»Dette betyder i værste fald at oplysningerne ikke umiddelbart kan anvendes til stedfæstelse men vil kræve, at fejlen rettes inden data fortolkes. Det åbenlyse ved fejlen vil imidlertid gøre, at data ikke fejlfortolkes ved et uheld.«
Rapporten kommer desuden omkring en række andre problematiske forhold omkring anvendelsen af teledata, som Version2 i skrivende stund er ved at følge op på.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.