Ombudsmanden vil undersøge det fejlramte våbenregister fra Netcompany

16. maj 2022 kl. 09:301
Haglgevær.
Illustration: Pressefoto/Danmarks Jægerforbund.
Folketingets Ombudsmand går ind i sagen om politiets nye våbenregister, der blandt har fået kritik for lange sagsbehandlingstider, efter at it-systemet blev sat i værk uden at være testet tilstrækkeligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Folketingets Ombudsmand indleder en undersøgelse af politiets nye våbenregister og våbensagsbehandling, der de seneste uger blandt andet har fået kritik for lange sagsbehandslingstider på udstedelsen af tilladelser.

Det skriver Folketingets Ombudsmand i en pressemeddelelse, der samtidig beder de relevante myndigheder om at redegøre for deres overvejelser i forhold til at iværksætte et nyt it-system trods fejl og mangler.

Læs også: Ny Microsoft-rapport: Flere end har 200 russiske cyberangreb har ramt Ukraine

»Der har i medierne været omtale af forskellige problemer med det nye våbenregister, der blev taget i brug i januar i år. Efter det oplyste har problemerne samtidig betydet, at der er sket en ophobning af ubehandlede våbensager,« skiver Ombudsmanden i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen til de lange sagsbehandlingstider er, at det nye it-system – der er leveret af Netcompany – blev sat i værk, fordi EU-regler kræver øgede krav til sporbarheden af skydevåben. Men iværksættelsen skete til trods for, at der var fejl og mangler ved systemet.

»Ombudsmanden har også modtaget en henvendelse om sagen fra Danmarks Jægerforbund,« skiver Ombudsmanden videre. Netop Danmarks Jægerforbund har tidligere vurderet, at mindst 20.000 jægere som følge af problemerne med det nye it-system ikke vil kunne få fornyet deres våbentilladelser.

Den forlængede sagsbehandlingstid fik tidligere justitsminister Nick Hækkerup (S) til at »allokere betydelige medarbejderressourcer til våbenområdet,« hvilket blandt andet indebar ansættelse af ekstra medarbejdere.

Læs også: EU-kommissær står fast: Elon Musk' drøm om et genfødt Twitter skal følge EU-regler

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med Ombudsmandens undersøgelse af sagen, beder han i et brev til Rigspolitiet om udtalelser fra Rigspolitiet, Justitsministeriet og relevante myndigheder. Myndighederne bliver blandt andet bedt om at redegøre nærmere for karakteren af de omtalte opstartsvanskeligheder samt fejl og mangler ved den nye våbenregistreringssystem.

»Jeg beder endvidere om, at myndighederne redegør nærmere for deres overvejelser med hensyn til at ibrugtage det nye system på den angivne baggrund i forhold til at sikre varetagelse af den administrative forvaltning på våbenområdet,« skriver Ombudsmanden.

Myndighederne har otte uger til at aflevere deres udtalelser.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. maj 2022 kl. 18:37

8 uger på at skrive, at man vedtog at igangsætte brugen af et ufærdigt system for at overholde deadline. En gang imellem kan Netcompany få røg, men her er der taget en politisk beslutning om at sk... på jægere og sagsbehandlere og i stedet trykke GO for ikke at tabe ansigt (og måske for at undgå en bøde fra EU). Der burde uddeles en dummebøde.