Ombudsmanden: Kritisabelt at digital selvbetjeningsløsning i Haderslev Kommune fremstår som obligatorisk

17. april 2019 kl. 10:287
Ombudsmanden: Kritisabelt at digital selvbetjeningsløsning i Haderslev Kommune fremstår som obligatorisk
Illustration: Polarpx/Bigstock.
En digital selvbetjeningsløsning fra Haderslev Kommune til borgere med nedsat funktionsevne giver indtryk af at være obligatorisk - og den går ikke.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Digitale selvbetjeningsløsninger må ikke fremstå som obligatoriske, hvis borgerne skal tilbydes alternativ betjening, og der således ikke er tale om, at man som borger ved lov er forpligtet til at anvende den digitale løsning.

Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en nyhed på baggrund af en ny redegørelse.

»Ikke alle borgere foretrækker at anvende digitale løsninger. Det er derfor vigtigt, at de ikke får indtryk af, at de er forpligtet til at bruge digitale løsninger, der i virkeligheden er frivillige,« siger Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen ifølge nyheden.

Haderlev-løsning giver indtryk af at den er obligatorisk

Sagen tager udspring i en digital selvbetjeningsløsning fra Haderslev Kommune møntet på borgere med nedsat funktionsevne, som vil ansøge om hjælpemidler, forbrugsgoder eller boligindretning efter serviceloven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her får man indtryk af, at det er obligatorisk at bruge kommunens digitale selvbetjeningsløsning, lyder det fra Ombudsmanden.

Kommunens digitale selvbetjeningsløsning er nemlig efter loven kun obligatorisk for ansøgninger om hjælpemidler som f.eks. arm- og benproteser eller ortopædiske sko.

»Hvis en borger med et handicap derimod søger om støtte til indretning af sit hjem eller forbrugsgoder, er det frivilligt, om man vil bruge den digitale selvbetjeningsløsning. Men denne frihed til selv at vælge fremgår hverken af kommunens hjemmeside eller af borger.dk,« lyder det fra ombudsmanden.

Ombudsmanden kom ind i sagen, fordi en kvinde i Haderslev Kommune forgæves havde forsøgt at bruge kommunens digitale selvbetjeningsløsning til at søge om ortopædiske sko til sin mor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet gav ikke kvinden mulighed for at søge som såkaldt partsrepræsentant. Der var heller ingen oplysninger om, hvordan hun kunne ansøge som partsrepræsentant på en anden måde.

Men en digital selvbetjeningsløsning skal give mulighed for partsrepræsentation eller mulighed for at søge ved partsrepræsentant på anden måde.

Sagen har givet ombudsmanden anledning til – på linje med tidligere udtalelser i andre sager – at understrege, at når digitale selvbetjeningsløsninger ikke giver mulighed for at bruge en partsrepræsentant, skal man have mulighed for at søge på anden måde.

Ombudsmanden understreger også, at de ansvarlige myndigheder skal vejlede om denne mulighed.

Både Haderslev Kommune samt Børne- og Socialministeriet har svaret ombudsmanden, at de vil tage initiativer til at sikre tydeligere vejledning om den digitale selvbetjeningsløsning.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
20. april 2019 kl. 09:58

Det er da utroligt. Herremandsmentalitet. For dette forsøg på tvang/benspændfor analoge borgere betyder jo i praksis, at man tvinger borgerne i armene på overvågningskapitalisterne. Er det det offentliges opgave at fodre overvågningskapitalismen? Nogen i toppen af det offentlige system må jo tjene på denne reduceren af borgere til datagrise. Hvem er det? Må vi få lys over land?</p>
<p>Forbrydere!

Ja og det værste var næsten at de fik det klart til at fremstå som om at det faktisk ikke var noget de selv bestemte, det var på det nærmeste noget som var lovbefalet.

Da vi så kiggede lidt på internettet så fandt vi ud af at en anden kommune direkte skrev på deres hjemmeside at havde man ikke NemID så kunne man ansøge med en formular som de så linkede til og som forresten var identisk med den formular som vi brugte da vores første barn skulle i skole, før de indførte at det skulle gå via hjemmesiden.

Vi medsendte denne formular i udfyldt tilstand sammen med klagen til borgmesteren og det var så der vi fik at vide at vi allernådigst og helt ekstraordinært kunne få lov at melde barnet ind med denne formular.

Jeg kæmper i hvert fald imod tyranniet så længe det er muligt.

Indtil videre er det eneste jeg "mangler" adgang til netbank, ellers er der ikke rigtigt noget jeg ikke kan uden NemID.

5
20. april 2019 kl. 08:21

JA.Efter et par breve frem og tilbage til borgmesteren så kunne det dog godt lade sig gøre "undtagelsesvis"

Det er da utroligt. Herremandsmentalitet. For dette forsøg på tvang/benspændfor analoge borgere betyder jo i praksis, at man tvinger borgerne i armene på overvågningskapitalisterne. Er det det offentliges opgave at fodre overvågningskapitalismen? Nogen i toppen af det offentlige system må jo tjene på denne reduceren af borgere til datagrise. Hvem er det? Må vi få lys over land?

Forbrydere!

4
20. april 2019 kl. 08:02

Har selv stået i situationen.

Skulle skrive barn op til skolegang og ledte forgæves efter formularen på deres hjemmeside.

Fandt den ikke og forespurgte derfor min kommune om hvor den fandtes og fik besked på at den slags foregik via deres hjemmeside med nemid.

Nævnte at jeg ikke har nemid og fik at vide at så måtte jeg skaffe mig det.

Spurgte direkte "siger du at børn i kommunen KUN kan skrives op til skolegang via hjemmesiden med nemid og at folk uden nemid ikke kan få deres børn i skole.

Den første mavesure skrankepave (hvorfor hedder det forresten pave når den slags nærmest altid er kvinder) svarede JA.

Efter et par breve frem og tilbage til borgmesteren så kunne det dog godt lade sig gøre "undtagelsesvis"

Lige pt er vi så igang med dem fordi man har besluttet at man kun kan få adgang til forældreintra via unilogin som kun kan oprettes med nemid.

Vi har så meddelt skolen at vi ikke har adgang til skoleintra efter 1 maj da vi ikke har nemid og at de derfor fremadrettet ikke kan kontakte os den vej.

Skolen er dog forstående og er igang med at se om de kan finde en løsning da der faktisk var "forbavsende mange" som havde kontaktet kontor på skolen med samme problematik.

Det horrible og arrogante her er dog at man ikke allerede fra starten af har lavet en alternativ mulighed for de som er fritaget for digital post og ikke har nemid.

3
18. april 2019 kl. 13:08

Dette viser bare endnu en gang, at kommunerne ikke har til hensigt at hjælpe den del af befolkningen, der ikke kan gebærde sig tilstrækkeligt digitalt.

Ikke helt rigtigt.... Det viser at det er billigere at holde borgeren væk fra retsmæssige ydelser, via det digitale røgslør. Kommunerne kæmper med næb og klør for ikke at vide noget specefikt, der kan berettige borgeren til hjælp. Dét bliver allerhøjest til noget "jah, men tjoo.. - har i prøvet at søge 'dérovre' ?"

Digitalisering er kun en ny - ekstra - forhindring som gratis kan rulles ud på borgerens forhindringsbane.

Det digitale røgslør er kun en spareøvelse, hvor man overlader til borgeren selv at finde ud af hvad hjælp man er berettiget til, og hvor man søger den. Dernæst kommer udfordringen med at finde dén formular som ikke eksisterer.

Hvis du er meget ressursestærk og kan argumentere overfor en virkelig person, bliver det bemærket at hér er en uudnyttet ressource, som der skal læsses opgaver over på, samtidigt med der køres den sædvanlige udmattelsestaktik.

K

2
17. april 2019 kl. 16:46

Der er intet nyt under solen. Uanset om det hedder funktionstab, handicappet eller udviklingshæmmet (som min datter), så er det en evig kamp med kommunerne om at få bevilliget kompensation, hjælpemidler m.m. Dette viser bare endnu en gang, at kommunerne ikke har til hensigt at hjælpe den del af befolkningen, der ikke kan gebærde sig tilstrækkeligt digitalt. Og det bliver da ikke bedre med løsningen: "Både Haderslev Kommune samt Børne- og Socialministeriet har svaret ombudsmanden, at de vil tage initiativer til at sikre tydeligere vejledning om den digitale selvbetjeningsløsning." Det lyder ikke særlig betryggende. Man kan læse det som, at de vil vejlede om den digitale selvbetjening, men ikke om den 'analoge' papirudgave. At give mere vejledning til en udviklingshæmmet eller en person med hjerneskade giver da ikke en bedre betjening. Så kampen fortsætter...

1
17. april 2019 kl. 12:37

Kommunens digitale selvbetjeningsløsning er nemlig efter loven kun obligatorisk for ansøgninger om hjælpemidler som f.eks. arm- og benproteser eller ortopædiske sko."

Vil det sige, at muligheden for at søge om digital fritagelse ikke gælder i disse situationer? Hvorfor i alverden ikke? Hvorfor er det ikke muligt at ringe til kommunen og bede om et papiransøgningsskema? I mine øjne er det en forbrydelse at indrette et offentligt system så menneskefjendsk og på de stærkestes betingelse. Hvad i alverden foregår der i hovederne på bagmændene for dette? Digitliseret kup mod velfærdssamfundet?

http://analogist.dk/