Digitale selvbetjeningsløsninger må ikke fremstå som obligatoriske, hvis borgerne skal tilbydes alternativ betjening, og der således ikke er tale om, at man som borger ved lov er forpligtet til at anvende den digitale løsning.
Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en nyhed på baggrund af en ny redegørelse.
»Ikke alle borgere foretrækker at anvende digitale løsninger. Det er derfor vigtigt, at de ikke får indtryk af, at de er forpligtet til at bruge digitale løsninger, der i virkeligheden er frivillige,« siger Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen ifølge nyheden.
Haderlev-løsning giver indtryk af at den er obligatorisk
Sagen tager udspring i en digital selvbetjeningsløsning fra Haderslev Kommune møntet på borgere med nedsat funktionsevne, som vil ansøge om hjælpemidler, forbrugsgoder eller boligindretning efter serviceloven.
Her får man indtryk af, at det er obligatorisk at bruge kommunens digitale selvbetjeningsløsning, lyder det fra Ombudsmanden.
Kommunens digitale selvbetjeningsløsning er nemlig efter loven kun obligatorisk for ansøgninger om hjælpemidler som f.eks. arm- og benproteser eller ortopædiske sko.
»Hvis en borger med et handicap derimod søger om støtte til indretning af sit hjem eller forbrugsgoder, er det frivilligt, om man vil bruge den digitale selvbetjeningsløsning. Men denne frihed til selv at vælge fremgår hverken af kommunens hjemmeside eller af borger.dk,« lyder det fra ombudsmanden.
Ombudsmanden kom ind i sagen, fordi en kvinde i Haderslev Kommune forgæves havde forsøgt at bruge kommunens digitale selvbetjeningsløsning til at søge om ortopædiske sko til sin mor.
Systemet gav ikke kvinden mulighed for at søge som såkaldt partsrepræsentant. Der var heller ingen oplysninger om, hvordan hun kunne ansøge som partsrepræsentant på en anden måde.
Men en digital selvbetjeningsløsning skal give mulighed for partsrepræsentation eller mulighed for at søge ved partsrepræsentant på anden måde.
Sagen har givet ombudsmanden anledning til – på linje med tidligere udtalelser i andre sager – at understrege, at når digitale selvbetjeningsløsninger ikke giver mulighed for at bruge en partsrepræsentant, skal man have mulighed for at søge på anden måde.
Ombudsmanden understreger også, at de ansvarlige myndigheder skal vejlede om denne mulighed.
Både Haderslev Kommune samt Børne- og Socialministeriet har svaret ombudsmanden, at de vil tage initiativer til at sikre tydeligere vejledning om den digitale selvbetjeningsløsning.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.