Flere sager om sikkerhedsfejl i offentlige it-systemer og forvaltningen af data får nu Folketingets ombudsmand til at gribe ind. Han kræver nu, at Finansministeriet i højere grad får styr på, at al forvaltning sker efter reglerne, også i en tid med udstrakt digitalisering. Det skriver avisen Kommunen.
Eksempler på problemer med digitalisering har været, at vigtige dokumenter forsvandt, eller at breve til borgerne blev sendt til forkerte modtagere. Generelt har der været for mange eksempler på fejl, mener ombudsmanden.
»Det er blevet konstateret, at offentlige it-løsninger ikke har været indrettet i overensstemmelse med relevante forvaltningsretlige krav,« skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i brevet til Finansministeriet.
Hos Digitaliseringsstyrelsen, som hører under Finansministeriet, vil man se på, hvordan ombudsmandens påbud kan føres ud i praksis.
I dag bliver større it-projekter for eksempel overvåget af styrelsens It-projektråd, som skal sikre, at økonomien ikke løber af sporet. En lignende model, men med fokus på reglerne for forvaltning, er en mulighed, lyder det fra Morten Ellegaard, kontorchef i Ministeriernes Projektkontor i Digitaliseringsstyrelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.