Oldgamle 8-tommer-disketter styrer USA's atommissiler

It-udstyr fra 1960'erne og 1970'erne styrer affyringen af USA's atombevæbnede Minuteman-missiler. De ansatte skal bruge 8-tommer-disketter fra dengang til affyring.

Masser af dårlig presse om USA's atommissiler og styringen af dem har fået USA's forsvar i gang med lidt af en charmeoffensiv. En tv-journalist fra CBS fik derfor lov at besøge en missilsilo og tale med personalet – og her mødte hun it-systemer med mange årtier på bagen. Det skriver CBS.

Systemet, der modtager besked fra præsidenten om affyring af atommissilerne, kræver stadig 8-tommer-disketter, som ellers de fleste andre steder blev afløst af 5,25-tommer-disketter ved udgangen af 1970'erne.

De to operatører, der var på vagt, da CBS var på besøg, var 23 og 25 år gamle og havde aldrig brugt disketter, før de begyndte at arbejde med atommissilerne.

8-tommer-disketter blev introduceret af IBM som lagermedie for firmaets mainframe-systemer, og de kunne rumme én megabyte data. Da man dengang kunne komme langt også med mindre lagerplads, blev de noget mere handy 5,25-tommer-disketter introduceret i slutningen af 1970'erne med en lavere kapacitet.

Ifølge USA's flyvevåben, som bestyrer missilsiloerne, har grundige analyser vist, at de gamle it-systemer fra 1960'erne og 1970'erne er meget sikre i brug. Ved at holde fast i de gamle systemer er man bedre beskyttet mod cyberangreb, lyder begrundelsen.

Kritikken af personalet, der sørger for at holde de 450 slagkraftige Minuteman-atomvåben klar til affyring, handler om brug af euforiserende stoffer og snyd med de løbende test, som medarbejderne skal bestå.

Hver femte missiloperatør viste sig at snyde med testene, angiveligt fordi blot enkelte små fejl ville være en stopklods for senere forfremmelse.

Et Minuteman III-missil i sin silo. Foto: Wikipedia. Illustration: Wikipedia
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Finn Aarup Nielsen

Jeg kan opfordre folk til at se '60 minutes' udsendelsen.

I forhold til diskussionen om systemadministrationsadgangsmisbrug fandt jeg det interessant at missilreparationer blev foretaget af to personer med konstant real-time peer-review så at sige.

 • 10
 • 0
#5 Ole Kaas

Systemer bygget dengang og til dette formål, er bygget til at holde - og virke. Mængden af kode må være overskueligt - så mængden af mulige bugs må være tilsvarende lille. Desuden byder 8 tommer disketter på fremragende datasikkerhed grundet den lave datatæthed.

Der er også et eller andet betryggende ved at der ikke er usb stik noget steds i panelerne. Det skulle være ret kedeligt at passe ICBM'er - så det ville bare være et spørgsmål om tid (og måske et væddemål) inden der sad et uautoriseret lagermedie i sådan et stik (det kunne jo være man kunne se en film på overvågningmonitoren istedet)

 • 13
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

I forhold til diskussionen om systemadministrationsadgangsmisbrug fandt jeg det interessant at missilreparationer blev foretaget af to personer med konstant real-time peer-review så at sige.

Det er standard reglen for alt der har med USAs atomvåben at gøre.

Er det selve "warheads" er det faktisk 3 mand: To peers og en fyr der med en checkliste som også udfylder logbogen.

 • 1
 • 0
#10 Thor Nolde

8-tommer-disketter blev introduceret af IBM som lagermedie for firmaets mainframe-systemer, og de kunne rumme én megabyte data.

Da jeg for nogen tid siden gik i gymnasiet, var vi 4 elever der splejsede til en diskette (tror det var til en RC7000). Der kunne være 180 KB i alt. Masser af plads og en klar forbedring fra hulstrimmel. Men langt fra de 1024 KB der er oplyst i artiklen.

 • 0
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger
 • 2
 • 0
#13 Ditlev Petersen

Jo, det var Yorktown, jeg tænkte på. Kunne jo ikke søge på navnet, når jeg havde glemt det.

På den anden side må det være et fremskridt, at når man drejer nøglen og trykker på knappen, så får man lige spørgsmålet: Er du sikker på at du vil pulverisere dette fly (eller hvad det nu er). Samt muligheden for at trykke Ctrl-Z bagefter.

 • 3
 • 0
#15 Michel Berggren

Når jeg tænker nærmere efter, så var "min" piccolo på RC noget af et powerhouse - 3 MHz CPU, 65 kB ram og hele tre diske - en 5 1/4" med OS og MT+ pascal compiler samt to externe 8" drev med hver 768 kB kapacitet. Den kunne uden videre oversætte et 10.000 liniers pascal program på kun 45 minutter.

M

 • 2
 • 0
#17 Poul-Henning Kamp Blogger
 • 1
 • 0
#18 Frithiof Andreas Jensen

Det som "virke" betyder er: Affyring af missil, "sikkerhed" går ud på at raketten kommer ud af røret under alle scenarier og at en fejl ikke blokerer for en affyring! Det er det modsatte af hvad "vi" forstår ved begrebet, formålet med sikkerheds systemerne på ballistisk missiler er at garantere at millioner af mennesker bliver slået ihjel når man drejer nøglen og at tekniske eller menneskelige fejl ikke kan forhindre det.

Der har været diskussion startet af en "whistle-blower" af hvad "launch authorization" betyder og hvordan operatøren ved at det er præsidenten som har givet ordren. Jeg har også hørt anekdoter fra gamle kollegaer om forskellige "glitches" som operatørerne har fundet til at affyre en del af deres missiler - uden koderne.

Det er vanvittigt at ICBM-systemet ikke er lukket ned endnu.

 • 0
 • 2
#19 Peter Stricker

Det som "virke" betyder er: Affyring af missil, "sikkerhed" går ud på at raketten kommer ud af røret under alle scenarier og at en fejl ikke blokerer for en affyring! Det er det modsatte af hvad "vi" forstår ved begrebet

Er det virkelig det? Bortset fra at sikkerhedssystemet naturligvis også skal sikre mod uautoriseret affyring, så synes jeg egentlig at din beskrivelse passer godt med min forståelse af sikkerhed.

formålet med sikkerheds systemerne på ballistisk missiler er at garantere at millioner af mennesker bliver slået ihjel når man drejer nøglen og at tekniske eller menneskelige fejl ikke kan forhindre det.

Samt at forhindre, at det kan ske uden at man følger de besluttede processer.

Det er vanvittigt at ICBM-systemet ikke er lukket ned endnu.

Enig, men det er en diskussion om sikkerhedspolitik, og ikke sikkerhedssystemer.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere