Også Dansk IT advarer mod salg af Nets

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Både Dansk IT og flere partier i folketinget taler nu imod et salg af Nets, der blandt andet driver NemID og Dankortet.

Kort tid efter salget af 19 procent af Dong begynder debatten om et nyt salg – denne gang salget af Nets til en sandsynligvis amerikansk investor.

Og det kan give problemer, lyder det fra interesseorganisationen Dansk IT i en klumme. Her skriver Ejvind Jørgensen, der er formand for foreningens udvalg for offentlig it, at Danmark vil tabe kontrollen med NemID, der er blevet nøglen til mange digitale registre.

»Fælles for sagerne, hvor digital infrastruktur glider ud af hænderne på staten, er, at samfundet gøres mere sårbart over for en række trusler, fra netspionage, at digital infrastruktur bliver taget som gidsel i tilfælde af en konflikt til, at det udenlandske selskab prioriterer kortsigtede økonomiske interesser højere end at foretage de nødvendige investeringer i it-sikkerhed,« skriver han.

Også i Folketinget er der kommet fokus på salget af Nets. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten er kritiske, og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er kaldt i samråd om sagen.

Hos Enhedslisten går bekymringen især på, at NSA lettere vil kunne spionere på danskerne, hvis Nets får amerikanske ejere.

»Vi kan jo se, at NSA i forvejen har adgang til finansielle transaktioner og bruger det aktivt. Får en amerikansk kapitalfond adgang til Nets, vil der være oplysninger, som NSA vil kunne tilgå langt nemmere end i dag,« siger Stine Brix, it-ordfører for Enhedslisten, til DR Nyheder.

Venstre vil stille krav om, at tjenesterne 'for al evighed' bliver på danske hænder, i den forstand at de skal drives fra datacentre i Danmark, skriver Berlingske.

Henrik Sass Larsen kan ikke se problemer ved at Nets får nyt ejerskab, for Dankortet og NemID vil stadig være reguleret helt som i dag, skriver han til Berlingske.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

En hyppigt overset del af Nets' forretning er betalingsservice.

Betalingsservice på udenlandske hænder betyder ikke kun at vi roligt kan regne med det bliver dyrere, trods det at betalingsservice allerede nu er ca. 8 gange dyrere end i Holland og Tyskland, men også at en helt fantastisk profileringsmaskine risikerer at blive kontrolleret af ukendte kræfter.

For kva betalingsservice kan der laves en fantastisk kortlægning af en rigtig stor del af danskernes forbrug, hvor de er kunder, hvorledes de er forsikret, etc, etc.

Det kan gå hen og blive meget dyrt og ubehageligt for danskerne - og så kommer der lige hele NemID problematikken oveni, gys.

Desværre fokuseres der mest på Dankortet, hvilket dybest set er det mindste problem, men det er åbenbart fordi det er nemmere at forstå for Hr. og Fru. Frikadelle.

 • 11
 • 1
#3 Christian Nobel

@ Christian Nobel, kender du nets' produkt Overførelser Service?

Ikke umiddelbart - men checkede det lige op.

Og ja priserne for løn og ydelsesbetaling er væsentlig lavere end for almindelig betalingsservice, men hvad er forholdet, umiddelbart vil jeg mene at for hver Overførselsservice vil der være mindst 5 almindelige betalinger (check selv din oversigt).

Herudover, så er der da stadig et problem fsva. hvem der skal have adgang til den afledte viden.

Og hermed skrev jeg det, som jeg mener en seriøs debattør selv burde skrive, i stedet for bare at stille et spørgsmål man selv kender svaret på!

 • 3
 • 2
#4 Deleted User

Chtistian du lyder lille en smule sur grænsende til det nedladende.

Jeg ville bare nævne for dig at der er mange flere ben end blot det tredje du nævner. Der er fx de norske produkter. Nets er jo ikke er dansk virksomhed, men en nordisk.

 • 1
 • 2
#5 Daniel Udsen

nets er ikke og har svjv aldrig været et statsligt foretagende men et privat firma med deltagelse af udenlandske banker.

Fordi staten i modsat til dong ikke har ejersjab af nemID er det svært at se hvordan et salg kan forhindres.

Man kan selvfølgeligt erstatte betalingssystemet og NemID med et system der faktisk er ejet af staten men det kræver så et brud med politisk dogma.

 • 1
 • 2
#8 Christian Nobel

Chtistian du lyder lille en smule sur grænsende til det nedladende.

Ja, og jeg mener bare at det er lidt mere befordrende for debatten at man kommer med et uddybende indlæg, som alle kan lære noget af, end bare fyrer et one-liner spørgsmål af.

Jeg er i hvert fald af den overbevisning at en debat gerne må give noget, så kan du for den sags skyld godt kalde mig sur.

 • 3
 • 0
#9 Daniel Udsen

Nationalbanken ejer så stor en del af Nets at de har købsret

Det vil sige at selv hvis alle de involverede banker sælger ud så er direktøren udpeget af nationalbanken, eller betyder det kun at nationalbanken har ret til at matche et evt privat bud(hvilket selvfølgeligt giver en ekstreregning til staten)?

De her merkantilistiske konstruktioner(privat/offentligt samarbejde var i høj grad det Adam Smith kritiserede) har en helt del problemer for staten eftersom man netop kommer ud i en masse kompleks jura hvor politikerne ikke frit kan træffe politiske valg længere, på trods af at man realt har fravalgt det frie transparente marked som en faktor for prisfastsættelse.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere