Ofre for NemKonto-svindel kan nu få kompensation hos Digitaliseringsstyrelsen
Borgere, der har været udsat for NemKonto-svindel kan fra 1. august 2022 ansøge om kompensation, hvis de er blevet franarret udbetalinger.
Det skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Læs også: Ransomwaren Luna bekræfter ny cross-platform-trend blandt hackere
Ofrene har typisk været udsat for identitetstyveri af deres NemID-oplysninger, som derefter er blevet brugt til at ændre deres NemKonto til en bankkonto, som svindlerne kontrollerede. Det har betydet, at udbetalinger såsom løn, børnepenge og folkepension er blevet udbetalt til en bankkonto, svindlerne har valgt.
»Det er vigtigt for os, at alle borgere har tillid til og føler sig trygge ved at bruge NemKonto. Selvom det er en meget lille andel, der rammes, tager vi alle tilfælde af svindel alvorligt. Identitetstyveri og svindel er en voldsom og ubehagelig oplevelse, som også kan have økonomiske konsekvenser. Derfor at vi glade for nu at kunne hjælpe med kompensation, hvis man er blevet franarret sin retmæssige ydelse, såsom løn- eller pensionsudbetaling,« udtaler direktør i Digitaliseringsstyrelsen Tanja Franck.
Læs også: Belgiske ministerier ramt af kinesiske cyberangreb
Sidste år kom det frem, at Justitsministeriet i 2017 blev advaret om, at svindel med Nemkonto kan lede til hvidvask og terrorfinansiering. Kort efter besluttede finansminister Nicolai Wammen (S), at sikkerheden i NemKonto-systemet skulle testes, efter en redegørelse fra Digitaliseringsstyrelsen om styrelsens håndtering af svindel med NemKonto og NemID.
Frem til 31. januar 2023 kan borgere søge om kompensation med 10 års tilbagevirkende kraft.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.