Office 365 bliver forbudt til skolebrug i tysk delstat: frygter masseovervågning fra USA

15. juli 2019 kl. 05:455
Office 365 bliver forbudt til skolebrug i tysk delstat: frygter masseovervågning fra USA
Illustration: Yuinai/Bigstock.
Microsoft har ikke leveret den fornødne garanti for, at elevdata fra brug af Office 365 ikke udsættes for amerikansk masseovervågning. Derfor har den tyske databeskyttelseskommissær i delstaten Hessen nu indført forbud mod softwareløsningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skolerne i den tyske delstat Hessen har fået forbud mod at anvende Microsoft Office 365 af delstatens databeskyttelses-kommissær (HBDI), skriver ZDNet.

Baggrunden for forbuddet er, at overførsel af persondata i forbindelse med brug af Office 365 til USA er i strid med persondataforordningen, anføres det.

»Det afgørende aspekt er, om en skole som offentlig institution gemmer personoplysninger (om børn) i en (europæisk) sky, som f.eks. eksponeres for potentiel adgang fra amerikanske myndigheder. Offentlige institutioner i Tyskland har et særligt ansvar for behandling af personoplysninger,« skriver databeskyttelses-kommissær (HBDI) Prof. Dr. Michael Ronellenfitsch i en meddelelse.

Han understreger, at brugernes digitale suverænitet skal garanteres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen er resultatet af flere års debat i Tyskland om, hvorvidt tyske skoler og andre offentlige institutioner overhovedet skal bruge Microsoft-software.

Hollandske regeringsundersøgelser viste sidste år, at der er noget om snakken, hvis man frygter, at persondata overføres til USA. Her kom det frem, at Microsoft indsamler masser af data i det skjulte via programmer i Office-pakken, hvorefter informationerne bliver sendt videre til servere i USA. Og den går ifølge rapporten ikke i forhold til EU's GDPR-regler.

Microsoft har ellers investeret massivt i en lokalt baseret cloud-tjeneste i Tyskland for netop at undgå debat om, hvorvidt data forlader landet. Tjenesten blev dog lukket i august 2018, hvorfor data igen overføres til USA.

Overførsel af elevdata til USA er ifølge den østrigske borgerretighedsforkæmper Max Schrems ulovligt, fordi elever normalt ikke kan afgive samtykke, og fordi data bliver underlagt amerikansk masseovervågning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Microsoft kan skolerne i Hessen sætte begrænsninger på, hvilke data der deles med Microsoft - uden at der dog er mulighed for fuld databegrænsning.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. juli 2019 kl. 17:32

"Det behøver vi slet ikke for Dansk lovgivning på området ligner en hullet si i forhold til den tyske"

Og i de forhold er EU jo over Dansk Lovgivning. Lad os nu beare se lidt flere domme og bøder. Så tror jeg vi i sidste ender, havner mere der hvor Tyskland er, end der hvor den Danske stat er lige nu.

Man bør som privat og erhver gøre sig samme tanker. Og overveje at få Office og om muligt også Windows ud af vagten. Eller få brug minimeret mest muligt.

Det er for det meste også billigere med hensyn til udgifter til software og hardware.

https://www.version2.dk/artikel/rapport-raader-hollandske-myndigheder-at-undgaa-microsoft-office-1088584

Nogle der ved hvorfor

"Microsoft har ellers investeret massivt i en lokalt baseret cloud-tjeneste i Tyskland for netop at undgå debat om, hvorvidt data forlader landet. Tjenesten blev dog lukket i august 2018, hvorfor data igen overføres til USA."

Var det for dyrt, kunne de ikke overholde Tyske regler, eller var MS bange for at andre lande ville kræve det samme ?

PS: Er det ikke en god clickbait overskrift, jeg har på mit indlæg ? :-)

4
16. juli 2019 kl. 15:55

Vi skal være glade for at Tyskland holder fanen højt! At der i det mindste er nogen som gør det...

2
15. juli 2019 kl. 13:22

Har vel fået denne garanti? [humor]

1
15. juli 2019 kl. 10:12

Skal de så ikke bare have en monster bøde?