Office 365 bliver forbudt til skolebrug i tysk delstat: frygter masseovervågning fra USA

Illustration: Yuinai/Bigstock
Microsoft har ikke leveret den fornødne garanti for, at elevdata fra brug af Office 365 ikke udsættes for amerikansk masseovervågning. Derfor har den tyske databeskyttelseskommissær i delstaten Hessen nu indført forbud mod softwareløsningen.

Skolerne i den tyske delstat Hessen har fået forbud mod at anvende Microsoft Office 365 af delstatens databeskyttelses-kommissær (HBDI), skriver ZDNet.

Baggrunden for forbuddet er, at overførsel af persondata i forbindelse med brug af Office 365 til USA er i strid med persondataforordningen, anføres det.

»Det afgørende aspekt er, om en skole som offentlig institution gemmer personoplysninger (om børn) i en (europæisk) sky, som f.eks. eksponeres for potentiel adgang fra amerikanske myndigheder. Offentlige institutioner i Tyskland har et særligt ansvar for behandling af personoplysninger,« skriver databeskyttelses-kommissær (HBDI) Prof. Dr. Michael Ronellenfitsch i en meddelelse.

Han understreger, at brugernes digitale suverænitet skal garanteres.

Udviklingen er resultatet af flere års debat i Tyskland om, hvorvidt tyske skoler og andre offentlige institutioner overhovedet skal bruge Microsoft-software.

Hollandske regeringsundersøgelser viste sidste år, at der er noget om snakken, hvis man frygter, at persondata overføres til USA. Her kom det frem, at Microsoft indsamler masser af data i det skjulte via programmer i Office-pakken, hvorefter informationerne bliver sendt videre til servere i USA. Og den går ifølge rapporten ikke i forhold til EU's GDPR-regler.

Læs også: Hollands regering ude efter Microsoft med GDPR-riven: Office samler data i det skjulte

Microsoft har ellers investeret massivt i en lokalt baseret cloud-tjeneste i Tyskland for netop at undgå debat om, hvorvidt data forlader landet. Tjenesten blev dog lukket i august 2018, hvorfor data igen overføres til USA.

Overførsel af elevdata til USA er ifølge den østrigske borgerretighedsforkæmper Max Schrems ulovligt, fordi elever normalt ikke kan afgive samtykke, og fordi data bliver underlagt amerikansk masseovervågning.

Ifølge Microsoft kan skolerne i Hessen sætte begrænsninger på, hvilke data der deles med Microsoft - uden at der dog er mulighed for fuld databegrænsning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Hans Nielsen

"Det behøver vi slet ikke for Dansk lovgivning på området ligner en hullet si i forhold til den tyske"

Og i de forhold er EU jo over Dansk Lovgivning. Lad os nu beare se lidt flere domme og bøder. Så tror jeg vi i sidste ender, havner mere der hvor Tyskland er, end der hvor den Danske stat er lige nu.

Man bør som privat og erhver gøre sig samme tanker. Og overveje at få Office og om muligt også Windows ud af vagten. Eller få brug minimeret mest muligt.

Det er for det meste også billigere med hensyn til udgifter til software og hardware.

https://www.version2.dk/artikel/rapport-raader-hollandske-myndigheder-at...

Nogle der ved hvorfor

"Microsoft har ellers investeret massivt i en lokalt baseret cloud-tjeneste i Tyskland for netop at undgå debat om, hvorvidt data forlader landet. Tjenesten blev dog lukket i august 2018, hvorfor data igen overføres til USA."

Var det for dyrt, kunne de ikke overholde Tyske regler, eller var MS bange for at andre lande ville kræve det samme ?

PS: Er det ikke en god clickbait overskrift, jeg har på mit indlæg ? :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere