Offentligt sats på it-startups i Silicon Valley skal give arbejdspladser - i Danmark
Hvad har Apple, Google og HP til fælles? De har alle tre hovedsæde i Silicon Valley. Ud over de tre teknologi-konger er en lang række andre it-virksomheder vokset ud af den berømte dal syd for San Francisco i Californien.
Nu lancerer Innovation Centre Denmark et nyt projekt kaldet SCALEit, hvor fem danske it-virksomheder er udvalgt til at komme seks uger til Silicon Valley. Og der er ikke tale om oplevelsesferie, men hardcore business. Acceleratorprojektet skal banke international styrke ind i de danske virksomheder, så de kan udbrede deres teknologi og klare sig på et globalt marked – og når det handler om de rette kontakter, er Silicon Valley et mekka.
Den danske stat giver 70.000 kroner til hver virksomhed, og det samme beløb må virksomhederne selv hive op af lommen. Handels- og Investeringsministeriet er en af bidragyderne. Og fra politisk hold skal projektet levere dansk arbejdspladser.
»Jeg tror på, at det her skaber danske arbejdspladser. Og hvis danske it-virksomheder skal kunne begå sig på den internationale bane, skal de udfordres af nogle af de bedste it-programmører i verden. Og de sidder altså i Silicon Valley,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Version2.
En af de fem virksomheder, som er blevet udvalgt til projektet, er The Eye Tribe, som holder til i København. Virksomheden har udviklet en teknik (Se hvordan den virker her), så man ved at kigge et bestemt sted hen kan 'trykke' på elementer på sin smartphone eller spille spil.
Her er direktør og grundlægger Sune Alstrup Johansen rigtig glad for, at pilen i sidste ende endte med at pege på The Eye Tribe. Hans tidligere erfaringer med Silicon Valley er utrolig gode.
»Hver gang vi har været i Silicon Valley, så rykker det enormt. Økosystemet gør, at kontaktudvekslingen er meget bedre end noget andet sted i verden inden for it. Og da vi er på et stadie nu, hvor vi har brugt mange kræfter på at udvikle og lave en prototype, skal vi ud og have kontakter,« siger Sune Alstrup Johansen til Version2.
Virksomhederne skal nok vælge Danmark
Man hvad nytter projektet, hvis virksomhederne efter deres ophold bare vælger at placere deres forretning i udlandet. I Handels- og Investeringsministeriet er man dog ikke bange for det scenarie.
»Jeg tror ikke, virksomhederne vil placere sig i udlandet. Eksempelvis er programmørerne langt dyrere i Silicon Valley, end de er i Danmark, det skal man huske. Og skulle danske virksomheder outsource, betyder det ikke, at de lukker i Danmark. Det synes jeg er en vigtig pointe,« siger Pia Olsen Dyhr til Version2.
De bedste af de bedste
Foruden The Eye Tribe er BlueSEQ, Javeleon, Leadmill og Remove the Background blevet udvalgt. Fælles for de fem er, at de af Innovation Centre Denmark er blevet vurderet til at være dem, der på nuværende tidspunkt har bedst potentiale til at klare sig. Samtidig har virksomhederne styr på tre livsvigtige ting:
»Virksomhederne skal have en god teknologi, eller en pain killer om man vil. Samtidig skal man have en et reelt marked at afsætte sin teknologi på. Og man skal have et super team, der kan føre det ud i livet. Ideer alene hjælper ikke noget,« forklarer souschef ved Innovation Centre Denmark Lene Sjørslev Schulze til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.