Der skal mere fart på brugen af teknologier med kunstig intelligens i stat, regioner og kommuner.
Det fremgår af en såkaldt digitaliseringspagt (PDF), som regeringen, KL og Danske Regioner er blevet enige om og som ifølge en meddelelse fra Finansministeriet skal sætte 'yderligere skub på den digitale og teknologiske udvikling.'
Med et antal nye projekter, såkaldte signaturprojekter, vil de tre parter »afklare barrierer for at øge anvendelsen samt undersøge centrale udfordringer i forbindelse med kunstig intelligens, herunder juridiske problemstillinger,« lyder det. Og formålet er også klart:
»Kunstig intelligens kan bidrage til at effektivisere den offentlige sektor yderligere.«
Projekterne vil blive afviklet inden for sundheds-, social- og beskæftigelsesområdet samt området for tværgående sagsbehandling.
Adgang til data om sager ét sted
Et andet konkret tiltag med pagten er at borgerne med et nyt tiltag, kaldet ”Mit overblik”, skal senest i 2024 sikres overblik over de mest relevante oplysninger, det offentlige har om dem.
Det kan være om deres igangværende sager, ydelser, betalinger og relevante aftaler. Borger.dk og en app angives som en mulig indgang til dette overblik.
Men oplysninger skal ikke alene samles her - de skal fremgå flere steder:
»Oplysninger om sager og ydelser vil ligeledes kunne gøres tilgængelige for borgerne på andre myndigheders hjemmesider,« fremgår det af den nye pagt.
»I Danmark er vi verdensmestre i offentlig digitalisering. Men førstepladser er som regel kun til låns, og derfor tager vi nu i fællesskab de næste vigtige skridt som led i en ambitiøs fællesoffentlig indsats. Borgernes tillid til offentlige myndigheders behandling af data er for mig helt central, og derfor skal danskerne i langt højere grad have adgang til egne data. Borgerne skal kunne se, hvad myndighederne ved om dem, og ikke kun omvendt som i dag. Samtidig skal vi blive langt bedre til at afprøve ny teknologi og udbrede digitale velfærdsløsninger, så vi kan give borgerne en bedre service,« siger innovationsminister Sophie Løhde ifølge en meddelelse.
Parterne er også enige om at oprette en investeringsfond i perioden 2019-2022 til afprøvning af signaturprojekter inden for kunstig intelligens samt til udbredelse og implementering af digitale velfærdsløsninger i kommuner og regioner.
Regeringen har afsat 100 mio. kr. til investeringsfonden i perioden.
Generelt angives formålet med pagten til at man vil 'skabe viden, overblik og gennemsigtighed for borgerne, øge erfaringerne med brugen af nye teknologier og velfærdsløsninger til at forny den offentlige sektor og sikre sammenhængende indsatser og service, der tager udgangspunkt i borgeren.'
Digitaliseringspagtens initiativer skal indgå som væsentlige elementer i det kommende fællesoffentlige arbejde.
Parterne vil senest i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2021 følge op på implementeringen af digitaliseringspagten samt drøfte den fremadrettede retning for det fællesoffentlige samarbejde om digitalisering.