Offentlige myndigheder vil udvikle smartphone-apps - men borgerne vil ikke have dem
Smartphone-applikationer - eller bare apps - breder sig som en steppebrand blandt alt fra supermarkedskæder til DSB.
Og den bølge vil det meste af den offentlige sektor gerne med på. I takt med at kontakten til for eksempel kommunen skal digitaliseres og papirbrevene afskaffes, forventer mere end to ud af tre offentlige myndigheder at udvikle smartphone-applikationer til borgerne inden for de næste tre år.
Det viser undersøgelsen IT i Praksis, som hvert år kortlægger brugen af it blandt offentlige myndigheder og de største danske virksomheder.
I dag har kun tre procent af de offentlige myndigheder, som indgår i undersøgelsen, udviklet applikationer til smartphones. Men 65 procent svarer, at apps til borgerne vil være på repertoiret inden 2014.
Problemet er bare, at borgerne faktisk ikke er interesserede i at skifte de kommunale hjemmesider til selvbetjening ud med en applikation, der altid er ved hånden.
Som en del af IT i Praksis-analysen bliver borgerne nemlig også spurgt, og hele 73 procent af danskerne ønsker ikke at bruge en smartphone-applikation til at kommunikere med kommunen om en sag, men foretrækker en almindelig webside. Kun 8 procent er positivt stemt over for offentlige apps, mens resten er neutrale eller ikke har taget stilling.
Og selvom skepsissen mod at bruge mobilen til digital selvbetjening stiger med alderen, er heller ikke de unge mellem 18 og 25 år særligt begejstrede ved udsigten til at bruge en smartphone-applikation til digital selvbetjening.
I denne aldersgruppe er det 61 procent, som er imod tanken, mens 9 procent er positivt stemt.
Blandt de største danske private virksomheder er det 25 procent, som i dag tilbyder kunderne en smartphone-applikation, og ligesom i den offentlige sektor har rigtig mange sat app-udvikling på todo-listen. 44 procent har således ikke nogle applikationer ude i dag, men vil have det inden for tre år.
Både for offentlige og private virksomheder maner organisationen Dansk IT til besindighed.
»Det gælder om at have is i maven og ikke bare hoppe med på vognen, fordi alle andre virksomheder gør det - der skal gøres et stort strategisk forarbejde. Allerede i dag er der rigtig mange eksempler på apps, der ikke giver værdi for kunden,« udtaler Klaus Kvorning, formand for Dansk IT, i en pressemeddelelse.
Bag IT i Praksis står Rambøll Management og Dansk IT. Rapporten udkommer i år for 16. gang.
Læs også Kåre Kjelstrøms blogindlæg, hvor han sammenligner app-feberen med den store dot-com-boble omkring årtusindskiftet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.