IT i Praksis: Misforstået hvis offentlig digitalisering bliver lig blockchain, AI og VR

Mange småforsøg giver risiko for, at man ikke bliver god til noget, lyder advarsel fra Dansk IT.

Danske offentlige virksomheder er i færd med at undersøge og afprøve et væld af mere eller mindre modne teknologier. Myndighedernes tech-fokus er spredt ud over alt fra VR og selvkørende biler til selvlærende softwarerobotter og blockchain.

Det viser den årlige undersøgelse IT i Praksis, som Dansk IT har udført i samarbejde med Rambøll. Blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder, har deltaget.

»Det er super positivt, at vi ser en offentlige sektor, der er åben for ny teknologi og villig til at teste den af,« siger Rikke Hvilshøj, der er direktør i Dansk IT om undersøgelsen, der udkommer i dag.

»Men udfordringen kan være, at man mister fokus, at der ikke er noget, man bliver rigtig god til.«

Læs også: Kommunalpolitikere: Vi har efterhånden høstet de digitale gevinster

Undersøgelsen har udspurgt offentlige virksomheder om de bruger en given teknologi i dag, eller om de undersøger/ afprøver den.

Hele 31.9 procent svarer, at de enten afprøver eller undersøger blockchain som teknologi. Det samme gør 72,3 procent, når det kommer til selvlærende softwarerobotter mens 44,4 procent har kig på VR og AR-løsninger.

For mange er lune på blockchain

At det teknologiske fokus er bredt afspejler til dels at den offentlige sektor skal løse en meget lang og divers række opgaver, understreger Rikke Hvilshøj.

»Den offentlige sektor er et konglomerat af alt fra teknik, miljø og byplanlægning, hvor droner giver mening, til hospitalsvæsen og forvaltning, hvor for eksempel automatisering giver god mening. Det er ikke unaturligt, at alle mulige forskellige teknologier kan være interessante,« forklarer hun.

Læs også: Hvem finder blockchains missing link?

Men der skal være en balance mellem den teknologiske nysgerrighed og det udbytte, som teknologierne kan give.

»Potentialet i blockchain-teknologien er enormt. Men med det vi ved lige nu – og i så tidligt et stadie som teknologien er – så er 30 procent rigtig meget,« siger Rikke Hvilshøj med henvisning til den store andel af offentlige firmaer, der er blevet lune på teknologien bag Bitcoin.

Teknologi er ikke det vigtige

Hos Rambøll er man enig i, at det brede tech-fokus kan lede myndigheder på dybt vand.

»Det er en misforståelse, at digitalisering handler om at implementere de nyeste og mest hypede teknologier,« vurderer Steen Christensen, der er direktør i Rambøll Management Consulting, i en meddelelse.

Læs også: It-advokat: Offentlige it-projekter lider under enøjet fokus på tid og pris

»Mange virksomheder har forsøgt sig med at implementere nye teknologier, uden at være i stand til at realisere de forventede forretningsmæssige gevinster. Succesfuld digitalisering hviler ganske vist på et teknologisk fundament, men andre faktorer som strategi, kompetencer, lederskab, forståelse af omverdenen og de borgere og virksomheder man betjener, er vigtigere,« understreger han.

Pointen er ikke, at de offentlige myndigheder skal lægge innovationslysten og tech-nysgerrigheden på hylden, understreger Rikke Hvilshøj. Det ville ifølge direktøren være gammeldags tænkning.

»Vi har brug for en offentlig sektor, der følger med. Ellers begynder den at være for forskellig fra den verden, vi ellers interagere med.«

Læs også: Undersøgelse: Virksomheder lader fejlslagne projekter køre videre

Men lige så vigtigt er det at kunne finde ud af, hvornår småskala-forsøg giver mening, og hvornår man bevæger sig over i en større skala. Og her går det altså ofte galt.

»Mit indtryk er, at det i høj grad handler om at udfordring med at overdrage fra et projekt til en implementering i den eksisterende organisation,« siger Rikke Hvilshøj.

»Det har ikke så meget at gøre med selve teknologien. I stedet skal vi være mere opmærksomme på, at det er forandringsprojekt, hvor forretningsgange skal ændres og kompetencer skal opgraderes.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere