Offentlige ledere skal stå skoleret efter dårlige it-projekter: »Vi tager et opgør med sløseriet«

20. november 2017 kl. 11:4110
Offentlige ledere skal stå skoleret efter dårlige it-projekter: »Vi tager et opgør med sløseriet«
Illustration: Nadia Fryd.
Innovationsministeren vil have statens it-topchefer til vurdering hos udspringer af It-projektrådet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) vil vide, hvorfor staten brænder 7 mia. kr. af på it om året. Og for at blive klogere på det vil hun kalde offentlige it-ledere til at stå skoleret hos Statens it-råd, som bliver en udspringer af Statens it-projektråd.

»Vi skal stille krav til ledelserne om at have styr på butikken. Vi tager et opgør med sløseriet og siger ligeud: Det har ikke været håndteret professionelt nok i staten,« siger Sophie Løhde til Finans.dk.

Et såkaldt kasseeftersyn fra Finansministeriet viste i januar, at staten bruger ca. 7 mia. kr. om året på it-området, og at ca. en tredjedel af statens kritiske it-systemer har en utilstrækkelig systemtilstand.

Det er den rapport, der har fået ministeren til at reagere med en ny strategi for statslig it-styring, og ud over at kalde it-topledere til ‘review’ vil ministeren indføre fælles obligatoriske standarder for it-omkostninger, så det bliver mere gennemsigtigt, hvor pengene ender, skriver Finans.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der har været en tendens til, at det først er, når det for alvor er gået galt, at ledelsen er kommet på banen. Der skal vi nu sikre, at ledelsen er med fra begyndelsen,« siger Løhde til Finans.dk.

It-professor på CBS Kim Normann Andersen har flere gange offentligt kritiseret statens håndtering at it, og selv om han mener, at strategien er et skridt i den rigtige retning, så frygter han, at it-rådet ikke kan bremse skandalerne.

»Det er en klassisk offentlig reaktion. Man omdanner et råd, og så får man en ny styringsenhed, der skal gøre det bedre end den forrige, der havde samme formål. Så får vi endnu flere møder, afrapportering og 'stå på mål for', men spørgsmålet er, om det virker,« siger Kim Normann Andersen til Finans.dk.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
22. november 2017 kl. 08:40

Ditlev: godt set :) Meget af det kommer fra USA men centralisering og ensretning vil jeg mene er et aftryk fra EU. Jeg har dog ikke set så megen centralisering og ensretning siden murens fald.

7
21. november 2017 kl. 11:26

Problemet ligger i at man kører afprøvede og fejlede kommunistiske strukturer ind i den offentlige forvaltning bla. Sygehuse m.m. Det er så forrykt så man næsten ikke tror sine egne øjne og ører. Det er dyrt og det vil fejle. Historien har gang på gang vist at centralisering og ensretning er ufrugtbare og ødelæggende for al udvikling og innovation. Det latterlige er så at vi har en innovationsminister der så vil “skyde” nogle ansvarlige, for det er ikke politiken der er noget galt med.

6
21. november 2017 kl. 11:23

Politikerne forstår ikke, at det er deres skyld, at offentlige it-projekter koster milliarder og i flere tilfælde aldrig kommer i produktion.

Kæmpmæssige IT-systemer, som er så store pga. én ting, lovene! De danske regler, bekendtgørelser osv. er simpelthen for store og komplicerede til at det kan lade sig gøre at lave noget fornuftigt og billigt IT til at understøtte det. Jeg hørte den anden dag, at der inden for overførselsindkomsts og kontanthjælpsområdet er over 30.000 regler og paragraffer! 30.000!!! Hvordan havde politikerne tænkt sig, at det skulle IT-understøttes?

Og hver gang der skal laves om i en lov, tilføjer man flere paragraffer og undtagelser osv.

Det første der skal til, for at dæmme op for udgiften og problemerne med offentlig IT, har ikke noget med IT at gøre. Det handler om at simplificere lovene, så det rent faktisk er muligt at lave et IT-system.

5
21. november 2017 kl. 10:36

Sikke noget tågesnak fra ministeren. Det er jo derfor det går galt med offentlige IT projekter. Fordi dem der bestemmer ikke har forstand på det.

Uden at vide alt så vil jeg mene at den nuværende udbudspraksis er skylden i meget. Firmaer tvinges til at fremhæve alt det positive og overbyder hinanden med hvad DERES software, konsulenter osv. kan. Der tegnes et rosenrødt billede af en løsning. En løsning som helst skal være en total løsning som omfatter alt for mange elementer. Og selvfølgelig kan en leverandør levere det hele. Det skal de jo sige for at vinde udbuddet.

Dertil kommer tid og pris. Det skal være i alt for kort tid til en så lav som mulig pris. Ihvertfald i udbudsmaterialet. Så må man tage skraldet bagefter når vinderen er fundet.

Udvikling af IT (ikke kun i det offentlige) skal foregå med åbne standarder, med mindre, overskuelige delproblemer der kan løses indenfor en kort tidshorisont så man, agilt og med en veldefineret ramme for både løsningen og pris. Og så skal ledelsen væk fra topledelsen. Det skal ned på et niveau hvor man forstår problemer og hvor man ikke er fedtet ind i en politisk dagsorden. Hvor man kan erkende problemerne uden at skulle stå skoleret hos en minister når det er gået alt alt for langt og der ingen vej er tilbage. Eller en katastofal lukning af hele projektet med milliarder i tab for det offentlige og en leverandør der har tjent kassen uden at have leveret noget der kunne bruges.

4
21. november 2017 kl. 09:27

Der skal noget helt andet til, nemlig en hel anden tanke gang inden for offentlige IT løsninger.

P.T. virker det som om man udlicitere hele processen - til EN virksomhed, som sådan set får lov til at mælke det offentlige så længe de lyster.. Så bliver der lavet et enormt dyrt system, som reelt ikke er testet før det skal i drift, hvor efter det hele brager sammen, fordi det ikke fungere efter hensigten.

Det var en af de ting jeg har lært som en system udvikler, man skal ikke lave hele systemet, og håbe det virker i drift. Derimod skal man lave del elementer, og levere dem i fungerende bundter, så implementerings fejl kan opdages tidligt i forløbet i stedet for i enden af processen..

Det er altid en opskrift for at fejle, at lave et stort forkromet system med en single leverandør på en gang, hvor det først testes med brugere når det er "færdigt", og så opdages det at der et milliard projekt der aldrig kan komme til at fungere.

3
20. november 2017 kl. 20:11

Det er helt utrolig så ubegavet vores politiker er blevet efter blot ganske få årtier.

Hvis man får sin løn uanset hvad, så behøves der hverken uddannelse eller begavelse, men alene evnen til at blive set i medierne så hyppigt som muligt, at blive genvalgt = blive hængende.

@Sophie Løhde
Vi tager et opgør med sløseriet

Bragesnak[1], der skal sælges til den kulørte presse, småfolk uden særlig interesse/forstand på it, samt alle de medier, der mangler noget, som er lige til at skrive af ;)

§-rytteri, regneark og papirkrig - der er intet sket siden i Januar, så det ‘review’ og den afrapportering kan selv en frisk djøffer fra kennelen lave ude sved på panden, og så er der fre' igen.

Den gode kone har hverken ressourcer i form af penge og mandskab eller støtter i ledelseslagene i den offentlige sektor (tværtom ;) ..de genkender nok alle en tom tønde på sprogbruget.

[1] Det bliver en lang lang tid uden mindste ændring, og så er der igen folketingsvalg, hvor vores hullede, forældede it-systemer, ditto it-sikkerhed ikke står på programmet.

2
20. november 2017 kl. 14:47

Problemet er at topledere ikke interesserer sig for IT overhovedet. Og det skal de måske heller ikke. Problemet er at ordet "teknologi" indgår i begrebet. Og medmindre man er en decideret teknologivirksomhed, så er informations-teknologi uinteressant for topledere og det som kaldes "forretningen" (eller hvad ord man bruger indenfor offentlige organisationer) på topledelsesplan. Men informationsdelen - eller datadelen - bør i allerhøjeste grad være interessant.

Vi skal over til at det kaldes informationsledelse eller noget lignende og at det er et prioriteret ledelsesområder på linje med andre ledelsesområder. Så kan man stille krav til at topledere har styr på organisationens informationsledelse, informationsstyring og informationsprojekter - i stedet for uinteressante tekniske IT-projekter. Med stort ansvar følger stor prestige for de dygtige. Og så vil der ske noget.

1
20. november 2017 kl. 13:20

Det er helt utrolig så ubegavet vores politiker er blevet efter blot ganske få årtier. Her går de og tror at når blot de centraliceret og ensretter så kommer besparelserne og effektiviteten. Når så det ikke virker med alle buzz ordene og deres strukturelle ophav så må der være nogen der sløser og er uduelige. Fantastisk!!!