Offentlige gratis-data storhitter hos brugerne

25. januar 2013 kl. 10:20
Siden nytår har nye 800 brugere downloadet 2.600 gratis, offentlige datasæt. Styrelse er glad for den store interesse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Interessen for at hente de data, som det offentlige i oktober 2012 lovede ville blive stillet gratis til rådighed, er tårnhøj. Det skriver Geodatastyrelsen på sin hjemmeside

Den 1. januar åbnede styrelsen for sluserne, og siden da har borgere, virksomheder og alle andre kunnet hente offentlige matrikelkort, landkort og højdemodeller og benytte dem frit.

Data, der eksempelvis kan bruges til at skabe mere detaljerede landkort end nogensinde før.

På tre uger af januar har Gedatastyrelsen fået 800 nye brugere, som har hentet 2.600 datasæt ud af den offentlige datakasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det glæder områdechef Mads Bjørn-Møldrup fra Geodatastyrelsen.

»Vi er meget glade for den store interesse, og det er lige fra private virksomheder til interesserede borgere, der downloader vores data,« udtaler han på styrelsens hjemmeside.

Tidligere har eksempelvis licensbøvl og underlige klausuler været en tung stopklods for udviklere, der gerne ville udnytte den store mængde data, som det offentlige ligger inde med over kort og det danske landskab.

Blandt andre har den gratis korttjeneste OpenStreetMap længe kæmpet for retten til at bruge offentlige data i open source-projektet.

»Takket være den nye aftale slipper vi for ufattelig meget licensbøvl, når vi skal opdatere vores korttjeneste. Især kommunerne har ufrivilligt været underlagt centrale licenskrav. Og det samme har Kort & Matrikelstyrelsen. De problemer er vi ovre nu,« sagde Peter Brodersen fra OpenStreetMap tilbage i november til Version2.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger