Offentlig it-leverandør: Vi sukker efter en XML-løsning som supplement til e-mailknapper

Svarknapper i e-Boks og svarlinks i PDF-skrivelser fra kommunerne bør afløses af XML-løsning, hvis det offentlige vil øge kvaliteten af borgerservice, mener it-leverandør oven på sagen om brøleren med en rød svarknap i e-Boks

Digitaliseringsstyrelsen er flere gange blevet opfordret til at smide svarlink i de offentlige PDF-baserede henvendelser og svarknapper i e-Boks på porten til fordel for en mere moderne it-løsning.

Det fortæller EG, som er leverandør af it-løsninger til både regioner og kommuner og f.eks. står for levering af breve til borgerne i e-Boks.

»Vi ved godt, man ikke kan udfase svarknapper, da det i nogle tilfælde kan give mening at svare tilbage via Digital Post – det er jo egentlig bare en sikker form for mail,« siger Mikkel Winther, der er Senior Business Consultant hos EG.

»Vi har dog ved flere lejligheder opfordret Digitaliseringsstyrelsen, ja, sukket efter at få udviklet en funktion i Digital Post/e-Boks, der gør det muligt for os at medsende et link til en selvbetjeningsløsning, f.eks. som XML, når vi på vegne af myndighederne sender et brev, der forudsætter tilbagesvar,« tilføjer han.

Problemet med links i PDF er, at linket dør, hvis det fylder mere end én linje i pdf-filen, og det skal desuden være med den rigtige font for overhovedet at være klikbart på borger.dk, virk.dk, e-Boks.dk og i e-Boks-app'en.

Udmeldingen kommer, efter at Version2 har omtalt en ny rød svarknap i e-Boks, som har betydet, at langt flere borgere end tidligere svarer på breve – selv om de ikke skal.

Læs også: It-bommert: Kommuner drukner i borgerhenvendelser efter forstørret svar-knap i e-Boks

Svarknapper af den art kan gøre borgerne forvirrede i forhold til, om et brev kræver tilbagesvar.

Ifølge en projektleder i Favrskov kommune vil den blotte tilstedeværelse af en svarknap ofte opmuntre borgerne til at svare, selv om det slet ikke var meningen.

Læs også: It-projektleder: »Borgerne tror, de SKAL svare, når rød svarknap i e-Boks dukker op«

Og det fører til bjerge af manuel håndtering hos kommunerne.

Med en indlejret XML-løsning vil der ikke være tvivl for borgerne om, hvorvidt man skal svare eller ej. Men det giver også andre fordele:

»At koble selvbetjeningsløsninger sammen med Digital Post vil også betyde et ordentligt løft i det kanalstrategiske arbejde. Det handler om, at vi kan få gelejdet borgerne ind i et selvbetjeningsforløb, i stedet for at de svarer tilbage i en stor tekstboks på borger.dk, virk.dk og e-Boks,« siger Mikkel Winther.

Link til XML-løsning vil øge struktur på borgerhenvendelser

Moderniseringen vil også betyde, at kommunen vil modtage struktureret OIOXML i stedet for helt ustrukturerede data, og borgerens udfyldte oplysninger vil automatisk kunne præjournaliseres på den sag/i det fagsystem, hvor de oprindelig blev startet fra.

Et eksempel er når kommunen skal indhentes samtykke til indhentning af lægeoplysninger.

Her opstarter sagsbehandleren et selvbetjeningsforløb f.eks. fra deres ESDH-system. Med en selvbetjeningsplatform sendes herefter automatisk et invitationsbrev til borgerens Digital Post/e-Boks – og her inviteres borgeren til at udfylde resten af oplysningerne i selvbetjeningsforløbet.

Indtil videre har EG hørt, at man vil overveje at implementere ønsket i næste version af Digital Post.

»Der er umiddelbart meget lang tid til. Særligt når man tænker på, at ønsket første gang blev fremsat i 2012,« siger Mikkel Winther.

EG er én af de største leverandører af digitale selvbetjeningsløsninger til kommunerne og sender samtidig tusindevis af breve til Digital Post/e-Boks på vegne af kommuner og Udbetaling Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Hansen

Det sjove er, at denne funktionalitet mig bekendt allerede var en del af Assembles tilbud på Digital Post version 1 tilbage i 2008. Tilbuddet blev også anerkendt som det teknisk mest avancerede den gang, men endte - af uransagelige årsager og efter en mildest talt uigennemsigtig tildelingsproces - med at blive vraget til fordel for tilbuddet fra CSC og bankerne, der jo som bekendt kunne lokke med muligheden for at få befolkningen med på vognen via deres allerede indkørte netbank-platforme:

https://www.version2.dk/artikel/anklage-staten-favoriserede-e-boks-i-kae...

 • 2
 • 0
Jarnis Bertelsen

vraget til fordel for tilbuddet fra CSC og bankerne

Du roder rundt i skandalesystemerne. E-boks er ejet af PBS og Post Danmark. Assemble var underleverandør til CSC, så i denne sammenhæng var det CSC, der trak det korte strå på trods af det måske mest avancerede system. Det er dog svært at have ondt af CSC, når de gang på gang selv har vundet (eller helt undgået) udbud på mærkelige vilkår, og har en lang historie med offentlige skandaleprojekter.

Når du blander bankerne ind i debatten, mistænker jeg at du tænker på NemID, der udvikles af DanID, der ejes af Nets som igen ejes af bankerne (så længe det varer).

 • 1
 • 0
Søren Breddam

Nogen der kan bekræfte dette:

Ikke gældende længere: http://www.digst.dk/~/media/Files/Digitalpost-mv/Slides-til-infomoeder/B...

Imidlertid har varianten ”PDF/A-1a” en obligatorisk offentlig standard. Denne variant sikrer bl.a., at skrifttyper er direkte indlejret i filen, således at modtageren får skrifttypen ”med” i forsendelsen.

Linket må dog stadig ikke fylde mere end én linje...

 • 0
 • 0
Rogert Münzberg

Fra DR 1. august 2016:

Ejerne af Nets, der står bag blandt andet Dankortet, NemID og eBoks, vil sælge virksomheden og det skal ske gennem en børsnotering.

Nets har udsendt en såkaldt intention to float-meddelelse, der igangsætter den sidste fase af en børsnoteringsproces.

Nets er i dag ejet af de to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP.

Læs også: S: Vores dankortoplysninger er mange penge værd – vi skal ikke give dem væk

Ejerne har endnu ikke sat tal på, hvor mange aktier de vil sælge og hvor stor en del af virksomheden, som de vil beholde.

Til gengæld skal der udstedes nye aktier for 5,5 mia. kr. Salget af dem skal benyttes til at nedbringe gælden i virksomheden, som er vokset som en følge af en række opkøb på det seneste.

De nuværende ejere købte Nets af en stor gruppe danske og norske banker samt Nationalbanken i 2014 for en pris på samlet 17 mia. kr. siden har virksomheden været igennem en række fyringsrunder, ændringer i organisationen og opkøb af nye virksomheder.

Nets' historie går helt tilbage til begyndelsen af 1960'erne, hvor danske pengeinstitutter i fællesskab etablerede et selskab, der kunne stå for håndteringen af overførsler mellem bankerne, et stort teknologisk fremskridt. Siden udviklede bankerne i fælles regi også lønsystemer og i 1983 kom Dankortet til.

I dag har Nets forretninger i flere nordiske lande.

 • 0
 • 0
Peter Hansen
 • 0
 • 0
Mads Hjorth

... Umiddelbart tænker jeg at man kunne sætte et billede af en 'start-selvbetjening' knap ind i sit dokument, og så sætte en lige så lang hyperlink man ønske på.

... Eller bruge en URL forkorter og gerne en man selv har kontrol over.

Begge dele kan vel gøres uden at involvere så mange andre end afsenderen af brevet?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere