Offentlig it-leverandør: Vi sukker efter en XML-løsning som supplement til e-mailknapper

31. august 2016 kl. 11:008
Offentlig it-leverandør: Vi sukker efter en XML-løsning som supplement til e-mailknapper
Illustration: e-boks.
Svarknapper i e-Boks og svarlinks i PDF-skrivelser fra kommunerne bør afløses af XML-løsning, hvis det offentlige vil øge kvaliteten af borgerservice, mener it-leverandør oven på sagen om brøleren med en rød svarknap i e-Boks
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Digitaliseringsstyrelsen er flere gange blevet opfordret til at smide svarlink i de offentlige PDF-baserede henvendelser og svarknapper i e-Boks på porten til fordel for en mere moderne it-løsning.

Det fortæller EG, som er leverandør af it-løsninger til både regioner og kommuner og f.eks. står for levering af breve til borgerne i e-Boks.

»Vi ved godt, man ikke kan udfase svarknapper, da det i nogle tilfælde kan give mening at svare tilbage via Digital Post – det er jo egentlig bare en sikker form for mail,« siger Mikkel Winther, der er Senior Business Consultant hos EG.

»Vi har dog ved flere lejligheder opfordret Digitaliseringsstyrelsen, ja, sukket efter at få udviklet en funktion i Digital Post/e-Boks, der gør det muligt for os at medsende et link til en selvbetjeningsløsning, f.eks. som XML, når vi på vegne af myndighederne sender et brev, der forudsætter tilbagesvar,« tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet med links i PDF er, at linket dør, hvis det fylder mere end én linje i pdf-filen, og det skal desuden være med den rigtige font for overhovedet at være klikbart på borger.dk, virk.dk, e-Boks.dk og i e-Boks-app'en.

Udmeldingen kommer, efter at Version2 har omtalt en ny rød svarknap i e-Boks, som har betydet, at langt flere borgere end tidligere svarer på breve – selv om de ikke skal.

Svarknapper af den art kan gøre borgerne forvirrede i forhold til, om et brev kræver tilbagesvar.

Ifølge en projektleder i Favrskov kommune vil den blotte tilstedeværelse af en svarknap ofte opmuntre borgerne til at svare, selv om det slet ikke var meningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det fører til bjerge af manuel håndtering hos kommunerne.

Med en indlejret XML-løsning vil der ikke være tvivl for borgerne om, hvorvidt man skal svare eller ej. Men det giver også andre fordele:

»At koble selvbetjeningsløsninger sammen med Digital Post vil også betyde et ordentligt løft i det kanalstrategiske arbejde. Det handler om, at vi kan få gelejdet borgerne ind i et selvbetjeningsforløb, i stedet for at de svarer tilbage i en stor tekstboks på borger.dk, virk.dk og e-Boks,« siger Mikkel Winther.

Link til XML-løsning vil øge struktur på borgerhenvendelser

Moderniseringen vil også betyde, at kommunen vil modtage struktureret OIOXML i stedet for helt ustrukturerede data, og borgerens udfyldte oplysninger vil automatisk kunne præjournaliseres på den sag/i det fagsystem, hvor de oprindelig blev startet fra.

Et eksempel er når kommunen skal indhentes samtykke til indhentning af lægeoplysninger.

Her opstarter sagsbehandleren et selvbetjeningsforløb f.eks. fra deres ESDH-system. Med en selvbetjeningsplatform sendes herefter automatisk et invitationsbrev til borgerens Digital Post/e-Boks – og her inviteres borgeren til at udfylde resten af oplysningerne i selvbetjeningsforløbet.

Indtil videre har EG hørt, at man vil overveje at implementere ønsket i næste version af Digital Post.

»Der er umiddelbart meget lang tid til. Særligt når man tænker på, at ønsket første gang blev fremsat i 2012,« siger Mikkel Winther.

EG er én af de største leverandører af digitale selvbetjeningsløsninger til kommunerne og sender samtidig tusindevis af breve til Digital Post/e-Boks på vegne af kommuner og Udbetaling Danmark.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. september 2016 kl. 12:15

... Umiddelbart tænker jeg at man kunne sætte et billede af en 'start-selvbetjening' knap ind i sit dokument, og så sætte en lige så lang hyperlink man ønske på.

... Eller bruge en URL forkorter og gerne en man selv har kontrol over.

Begge dele kan vel gøres uden at involvere så mange andre end afsenderen af brevet?

6
1. september 2016 kl. 10:32

Fra DR 1. august 2016:

Ejerne af Nets, der står bag blandt andet Dankortet, NemID og eBoks, vil sælge virksomheden og det skal ske gennem en børsnotering.

Nets har udsendt en såkaldt intention to float-meddelelse, der igangsætter den sidste fase af en børsnoteringsproces.

Nets er i dag ejet af de to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP.

Læs også: S: Vores dankortoplysninger er mange penge værd – vi skal ikke give dem væk

Ejerne har endnu ikke sat tal på, hvor mange aktier de vil sælge og hvor stor en del af virksomheden, som de vil beholde.

Til gengæld skal der udstedes nye aktier for 5,5 mia. kr. Salget af dem skal benyttes til at nedbringe gælden i virksomheden, som er vokset som en følge af en række opkøb på det seneste.

De nuværende ejere købte Nets af en stor gruppe danske og norske banker samt Nationalbanken i 2014 for en pris på samlet 17 mia. kr. siden har virksomheden været igennem en række fyringsrunder, ændringer i organisationen og opkøb af nye virksomheder.

Nets' historie går helt tilbage til begyndelsen af 1960'erne, hvor danske pengeinstitutter i fællesskab etablerede et selskab, der kunne stå for håndteringen af overførsler mellem bankerne, et stort teknologisk fremskridt. Siden udviklede bankerne i fælles regi også lønsystemer og i 1983 kom Dankortet til.

I dag har Nets forretninger i flere nordiske lande.

5
1. september 2016 kl. 10:12

Så det du siger er, at borgernes 'adgangskort' til egne fortrolige data, der ligger i de statslige og kommunale informationstjenester, ejes og drives af private banker? Jeg kan blive helt i tvivl, om jeg skal føle mig tryg eller temmelig urolig ved sådan en konstruktion....

4
1. september 2016 kl. 09:49

Nogen der kan bekræfte dette:

Ikke gældende længere: http://www.digst.dk/~/media/Files/Digitalpost-mv/Slides-til-infomoeder/Brevskabeloner_faellesoffentlige_fjernprintloesning.pdf#page=5

Imidlertid har varianten ”PDF/A-1a” en obligatorisk offentlig standard. Denne variant sikrer bl.a., at skrifttyper er direkte indlejret i filen, således at modtageren får skrifttypen ”med” i forsendelsen.

Linket må dog stadig ikke fylde mere end én linje...

3
31. august 2016 kl. 16:39

vraget til fordel for tilbuddet fra CSC og bankerne

Du roder rundt i skandalesystemerne. E-boks er ejet af PBS og Post Danmark. Assemble var underleverandør til CSC, så i denne sammenhæng var det CSC, der trak det korte strå på trods af det måske mest avancerede system. Det er dog svært at have ondt af CSC, når de gang på gang selv har vundet (eller helt undgået) udbud på mærkelige vilkår, og har en lang historie med offentlige skandaleprojekter.

Når du blander bankerne ind i debatten, mistænker jeg at du tænker på NemID, der udvikles af DanID, der ejes af Nets som igen ejes af bankerne (så længe det varer).

2
31. august 2016 kl. 11:47

Det sjove er, at denne funktionalitet mig bekendt allerede var en del af Assembles tilbud på Digital Post version 1 tilbage i 2008. Tilbuddet blev også anerkendt som det teknisk mest avancerede den gang, men endte - af uransagelige årsager og efter en mildest talt uigennemsigtig tildelingsproces - med at blive vraget til fordel for tilbuddet fra CSC og bankerne, der jo som bekendt kunne lokke med muligheden for at få befolkningen med på vognen via deres allerede indkørte netbank-platforme:

https://www.version2.dk/artikel/anklage-staten-favoriserede-e-boks-i-kaempe-it-ordre-13931

1
31. august 2016 kl. 11:16

Nogen der kan bekræfte dette:

og skal desuden være med den rigtige font for overhovedet at være klikbart på borger.dk, virk.dk, e-Boks.dk og i e-Boks-appen.