Offentlig hjemmeside hacket efter dom over kurdisk tv-station

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Hackere pillede tirsdag det normale indhold af hjemmesiden hos Københavns Retshjælp og lagde i stedet et Youtube-klip op med støtte til den kurdiske tv-station Roj TV.

Tirsdag fik hjemmesiden for Københavns Retshjælp lige pludselig et helt nyt udseende. Og det var ikke med retshjælpens egen, gode vilje, skriver Jyllands-Posten.

»Denne hjemmeside er blevet hacket på grund af angrebet på den kurdiske tv-kanal Roj TV! Roj TV er det kurdiske folks stemme,« lød meddelelsen i det Youtube-klip, der erstattede retshjælpens normale indhold, ifølge avisen.

Dermed er der altså tale om et defacement-angreb. Ifølge avisen var det ikke muligt at bruge retshjælpens hjemmeside, der findes på www.retshjaelpen.dk, i 'et stykke tid' i løbet af tirsdagen.

Et besøg onsdag formiddag afslører, at hjemmesiden stadig ikke er i luften, selvom videomeddelelsen nu ikke længere vises.

Angrebet faldt, efter Østre Landsret i sidste uge valgte at skærpe dommen over den kurdiske tv-kanal ROJ TV, der ifølge retten har propaganderet for organisationen PKK, som er på EU's terrorliste.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Klausen

I januar 2012 kendte Københavns Byret, Roj TV skyldig i at være talerør for PKK. Retten slog samtidig fast, at der ikke er hjemmel i loven til at dommere kan fratage Roj TV sendetilladelsen. Det er kan radio- og fjernsynsnævnet, der kan tildele og fratage en radio- eller fjernsynskanal sendetilladelser.

Derfor har kulturministeren og justitsministeren fået indsat en ny terrorparagraf i radio- og fjernsynsloven, så medier der fremmer terrorisme kan blive lukket. (få frataget sendetilladelse red.)

Kilde: http://arbejderen.dk/indland/10-millioner-i-b%C3%B8de-og-fratagelse-af-s...

 • 2
 • 0
#2 Jesper Lund

Derfor har kulturministeren og justitsministeren fået indsat en ny terrorparagraf i radio- og fjernsynsloven, så medier der fremmer terrorisme kan blive lukket. (få frataget sendetilladelse red.)

Denne særlov mod Roj TV var så overflødigt arbejde for Folketinget, idet landsretten valgte at fratage sendetilladelsen fra TV stationen.

Koncepter som "sendetilladelse" bør få en begrænset betydning fremover, hvor produktion af indhold rykker fra "TV kanaler" til internettet, hvor man heldigvis ikke skal have tilladelse fra staten til at producere indhold til andre.

Samtidig illustrerer dommen over Roj TV betydningen af et frit og ucensureret internet. Den lovgivende magt i Danmark mener åbenbart at der er visse typer nyheder som ikke må produceres her i landet. Forhåbentlig kan dette indhold produceres i andre lande med friere rammer for journalisters arbejde, og via et frit og ucensureret internet kan den danske befolkning fortsat få adgang til nyheder ala Roj TV, hvis der borgere i Danmark som ønsker dette.

 • 4
 • 0
#3 Ayhan Binici

Det er et stort tab for ytringsfriheden at Tyrkiet, der indenfor deres egne grænser har udbredt censur, også har formået at få lukket det eneste medie der viste billeder af hvad der rent faktisk foregik i de kurdisk-dominerede områder. Det er slut nu.

Her er en udtalelse fra en tyrkisk menneskerettighedsforkæmper der giver et eksempel på problematikken:

Betyder de svære vilkår for presse- og ytringsfriheden, at der er nyheder, der ikke kommer frem?, spurgte Bjørn Elmquist.

 • Ja. Mange nyheder når ikke frem. I slutningen af december 2011 dræbte tyrkiske krigsfly 34 kurdere fra landsbyen Roboski. Nyheden blev i de tyrkiske medier præsenteret som en historie om, hvordan tyrkisk militær havde bombet PKK-guerillaer. Først flere dage senere kom det frem, at der i virkeligheden var tale om en gruppe civile, der havde været over grænsen til Irak for at smugle varer.

Kilde: http://arbejderen.dk/indland/tyrkisk-ekspert-vidnede-roj-tv

Og beskyldningen om hvorvidt PKK er en terror-organisation kan diskuteres: http://jiyan.dk/2013/04/europaradet-fjerner-terrorstempel-fra-pkk/

 • 2
 • 0
#4 Johannes Aagaard

@ Ayhan Binici og Kristian Klausen,

Jeg må antage, at I ikke har læst ØLs dom, for den giver en ret grundig begrundelse for dommen, og herunder forklares det, hvorfor PKK også kan sættes direkte i forbndelse med terrorisme - se f.eks. side 91ff - http://www.domstol.dk/oestrelandsret/nyheder/domsresumeer/Documents/S-13...

Det er ret indlysende, at også medier, der både indirekte og direkte dirigeres og finansieres af terrororganiseringer og som markedsfører organiseringer, der står bag terrorisme, skal forbydes.

Tyrkiets situation er på mange måder ulykkelig - præcis som det kurdiske spørgsmål også er det (på trods af, at kurdere i Nordirak har etableret sig), og med Erdogan ved roret er ytringsfrihed og andre demokratiske rettigheder sammen med retssikkerheden fortsat under pres i Tyrkiet. Men det ændrer intet som helst ved, at terrororganiseringer og deres pressetjenester ikke skal drømme om at søge ly hos os igen.

Opfordrer man på eksempelvis en hjemmeside til lovovertrædelser, og yder man både ved "råd og dåd" støtte til udøvere af kriminalitet, samt lader sig finansiere af kriminelle, så risikerer man naturligvis både en dom og at ens hjemmeside bliver lukket. Lad så blot være med at kalde det censur, for da ville det også være censur at fratage en dømt indbrudstyv sit koben.

 • 1
 • 4
Log ind eller Opret konto for at kommentere