Offentlig digitalisering ikke ungdomsvenlig: Halvdelen har brug for hjælp til selvbetjening

4. maj 2018 kl. 09:006
Offentlig digitalisering ikke ungdomsvenlig: Halvdelen har brug for hjælp til selvbetjening
Illustration: Lars Refn.
Ni ud af ti unge bruger internettet flere gange hver eneste dag. Men de har lige så svært ved at tilgå den offentlige sektor online som de ældre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mere end 90 procent af de helt unge borgere på mellem 15 og 20 år er på internettet flere gange hver dag, og de føler sig godt rustede til den digitale hverdag. Men når det gælder online-kommunikation med det offentlige, så har 41 procent af dem brug for hjælp.

Det viser publikationen 'it-anvendelse i befolkningen 2017' fra Danmarks Statistik.

Tidligere undersøgelser har vist, at de unge også kan være svære at få til at åbne deres Digitale Post, ligesom de ikke altid forstår forskellen på NemID, Digital Post og e-Boks - måske forståeligt nok.

De såkaldt digitalt indfødte ligger med de nye tal fra Danmarks Statistik på niveau med de 65- til 89-årige, hvor 40 procent har brug for hjælp til digitale selvbetjeningsløsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til forskel fra de ældre er det dog ikke det digitale, der volder de unge problemer, og mange svarer i undersøgelsen, at man også ville have brug for hjælp, hvis kommunikationen ikke var digital.

Samtidig bruger kun halvdelen af de unge digital selvbetjening, mens bare 31 procent af dem svarer, at kommunikation med det offentlige er vigtigt for deres tilstedeværelse på nettet.

»Undersøgelsen her synliggør, at de unge hverken er mere motiverede eller dygtigere til at kommunikere med det offentlige end andre aldersgrupper, selvom kommunikationen foregår på deres digitale hjemmebane,« udtaler Agnes Tassy, specialkonsulent hos Danmarks Statistik, i en pressemeddelelse.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. maj 2018 kl. 09:09

Vi er enige - min kommentar om IT kunnen som du benævner det er også mere at man forventer at 'alle' kan og er interesserede i at sætte sig ind i problemstillinger omkring selve IT delen, hvor man som borger jo egentlig blot er interesseret i servicen eller et simpelt svar.

Og dermed er vi også enige om at bevidstløs prioritering af digitalisering uden at tænke borgerne med ind i det ikke fungerer. Og slet ikke for dem der har svært ved at bruge IT, læse, eller hvad vi som almindelige mennesker nu kan have af udfordringer.

5
7. maj 2018 kl. 08:56

...ikke i tilstrækkelig grad tænkt på at ikke alle gebærder sig flydende i den digitale verden...

Det er for nemt at gøre det til et spørgsmål i IT-kunnen. Det er alt for nemt at fare vildt i kafkaske systemer med firkantede kasser, uden selv være en skæv eksistens, selv for en IT-kyndig.

Så inden vi taler om manglede digitale færdigheder, skal vi spørge os selv, om det ville have gjort en forskel, hvis der havde været tale samme løsning baseret på blyant og papir? For langt de fleste tilfælde, ikke en disse, vil jeg tillade mig at mene.

Det virker på mig som om, at vi har tilladt systemet at bruge IT som skalkeskjul for at indrette vores samfund efter systemets interesser, fremfor at indrette systemet efter samfundets interesser.

4
7. maj 2018 kl. 07:53

Digitalisering af det offentlige er til en vis grad defineret af behovet hos myndighederne, der er ikke i tilstrækkelig grad tænkt på at ikke alle gebærder sig flydende i den digitale verden eller for den sags skyld er vant til at læse og forstå brugervejledninger.

De unge gider så heller ikke, forstår dem godt for det er forskelligt fra løsning til løsning hvordan tingene fungerer, og samtidig er emnet jo kedeligt. Ansøgning, spørgeskema, SKAT, indkaldelse til session, ikke noget der tænder en ung person. Og de ældre er ikke vant til pc'ere/tablets/mobiler og kan helt naturligt ikke forstå formålet.

Så 'det offentlige' må frem i skoene og ikke blot bruge pisken - de steder jeg har set kommunale medarbejdere på eks et bibliotek hjælpe en borger har været en succes - tænk på hvor meget vi selv bruger i IT verdenen på at uddanne personale og udøve 1.level support og hjælp når ny IT går i luften.

3
4. maj 2018 kl. 19:13

Jeg er nok en af analfabeterne. Trods det at jeg har hjulpet andre til "offentlig post". Bl.a en ordblind som ikke havde mulighed for fritagelse (erhvervsdrivende).

Selv ved jeg i dag ikke, hvor jeg finder min. Hvis det er noget med nemid, hvis jeg finder den rigtige hjemmeside, så skal det nok lykkes.

Min hukommelse siger, at det var noget frygtelig "vi har lavet den rigtige løsning" og brugerne er dumme.

Lidt som der nu er websider jeg ikke kan handle fra, fordi man skal registrer et sms telefon nummer hos nets. Det virker bare ikke og nets har kun service til kr ?, hvis man skal fortælle dem, at de ikke har gjort det godt nok. Banken kan ikke hjælpe.

Man bliver så træt af folk der laver den rigtige løsning - for ....? Og alt det jeg ikke kan logge på (fordi jeg får startet med den forkerte id ?) personlig, medarbejder, virksomhed - det bliver vist husket, for jeg kommer ikke ind med forsøg/fejl metoden.

Bare et lille gylp fra en civ.ing/E-ing, der er træt af at bruge tid på dårlige it løsninger og papkort.

2
4. maj 2018 kl. 14:29

»Undersøgelsen her synliggør, at de unge hverken er mere motiverede eller dygtigere til at kommunikere med det offentlige end andre aldersgrupper, selvom kommunikationen foregår på deres digitale hjemmebane,«

Når man læser sådan en sætning og til hverdag arbejder med brugerinddragelse i projekter, får man jo næsten lyst til at bede Agnes Tassy overveje hvem det så er der er dårlig til kommunikation. Modtageren eller afsenderen?

1
4. maj 2018 kl. 14:16

Digital selvbetjening er ikke blot et spørgsmål om IT-færdigheder. De unge mangler ofte kendskab til samfundsforhold. De bør læse de informative artikler og vejledninger på borger.dk og bede Borgerservice om rådgivning og evt. om egentlig sagsbehandling, hvis de ikke kan overskue de regelsæt de er underlagt, eller ikke kan overskue deres egen situation og dens muligheder. Det dur jo ikke, at de med glans gennemfører en digital selvbetjening, hvis de skulle have fundet frem til andre informationer eller brugt en anden digital løsning.