Ørsted skabte 50-mands data science-hold på to år: Den agile kultur skal beskyttes

Illustration: Ørsted
Ørsteds digitale strategi kom til verden året efter selskabets data science-afdeling. Den digitale nytænkning skal komme nedefra, lyder vurderingen.

Hos Ørsted er afdelingen for avanceret dataanalyse ældre end selskabets digitale strategi.

Så da energikoncernens data science-lab blev startet op for to år siden, var det ikke en idé, som kom fra direktørgangen eller bestyrelseslokalet. Den kom nedefra, fortæller Michael Judén, der er Head of Digital Strategy hos Ørsted.

»Det tror jeg er uundgåeligt,« indleder han og fortsætter:

»Det modsatte er en topstyring, og i min optik er det ikke der, de digitale ideer skal komme fra.«

Afdelingen for advanced analytics startede med et enkelt hold med en enkelt use case – predictive maintenance på havvindmøller. Siden er holdet vokset til over 50 personer fordelt på fem-seks hold med hver deres use case.

Her arbejder de agilt efter SAFE – Scaled Agile Framework, fortæller Michael Judén.

»Uanset hvilken model man vælger, så er filosofien, at man samler mennesker, der kan træffe beslutninger selv. Men hvor man har så meget hånd i dem, at de skal sende noget i demo hver 14. dag og sende noget i produktion minimum hver 3. måned.«

Hvert hold er på mellem seks og ti mennesker ledet af en scrummaster og en produktejer, som har ansvaret for at prioritere opgaverne.

»Det kan godt være, at de rapporterer forskellige steder hen, men de har ikke et andet job om fredagen. Fuldstidsallokeringen er det, der giver hastigheden og gør forskellen« siger Michael Judén.

Nerf-guns og sækkestole

Afdelingens kontorer i Gentofte er indrettet til at skille sig ud fra den øvrige virksomhed. Skrivebordene er de samme, men de suppleres af sækkestole og Nerf-guns, som har til formål at synliggøre, at arbejdskulturen er en anden.

»Hele den agile kultur er stadig ny i Ørsted. Vi startede fra nul for to år siden, og i dag har vi omkring 300 mennesker i alt, der arbejder agilt,« siger Michael Judén.

»Men vi er altså 5.600 mennesker på verdensplan. Der er en 5.300 menneskers stor kultur, der stadig kan slå en 300 menneskers stor kultur ihjel, hvis vi ikke gør noget for at beskytte den.«

Denne artikel stammer oprindeligt fra vores PRO-site, DataTech, hvor du kan læse meget mere om historien bag Ørsteds Advanced Analytics-afdeling, hvad planen er for det nye data science-lab og hvordan medarbejderne arbejder agilt.

Du kan få tre ugers prøveabonnement lige her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Martin Kristensen

Tænk, jeg syntes, det lyder som en ualmindelig dårlig ledelsesfilosofi. Nerf guns på kontoret må være udtryk for ledelsens udviklingsniveau og i overensstemmelse med filosofien om at ledelsen er ude af stand til at vurdere udviklingsmæssige ideer. Det må nødvendigvis resultere i et ganske ubehageligt arbejdsmiljø, som blot vil være i stand til at frembringe surrogat resultater. Det kan kun leve i en monopol kultur, hvor reel værdiskabelse er underordnet.

  • 0
  • 0
Lars Christensen

Man kan jo håbe på, at Ørsteds forståelse af at kreativitet ikke sker på kommando - men som en følge af at have tid nok - til fordybelse og dermed udvikling af nye ideer. At denne forståelse også breder sig ud i resten af erhvervslivet incl kapitalformidlere, således at vi endelig kan få aflivet den usædvanligt sejlivede myte om at opfindere arbejder bedst under pres. Håbet er lysegrønt - selvom myten er kulsort og dræbende for udnyttelsen af kreative ideer.

  • 0
  • 0
Morten Andersen

Og nu står der jo så intet af værdien af arbejdet - det er som om agilitet er værdien i sig selv. Og 50 mand fuldtid til en data-science afdeling... det er da helt grotesk. Jovist, der er vel noget data at analysere - men SÅ meget?! 10 mennesker ville have været en ret stor afdeling der kun ville give mening i meget store virksomheder med mange komplekse datakilder og nye typer analyser. Virker som om ledelsen bare er forblændet af dataanalyse og har overstaffet helt grotesk. Men med så mange mennesker er der jo også rigelig tid til en masse Powerpoint præsentationer med fake resulateter, samt skåltaler om fake performance og værdien af "agil udvikling". Hvis jeg var CEO ville jeg kaste et megakritisk blik på denne afdelings resultater. Med 99% sandsynlighed er det bare blændværk.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere