Øl, grill og it-sikkerhed: Tysk-inspireret hacker-lejr på vej til Bornholm

Sarah er en af medrrangørerne af BornHack. Her lodder hun antenne og LED'er på sit Rad1o badge i dansker-lejren på CCC Camp 2015, hvor idéen til en dansk udgave af hacker-festivallen blev udklækket. Illustration: Virrage Images/Bigstock
Omdrejningspunktet for cyber-sommerlejren BornHack er it-sikkerhed og socialt samvær.

Danmarks første hacker-festival af sin art, BornHack, er sat til at løbe af stablen i en uge fra august til september. Arrangementet foregår på Bornholm, hvor det primære omdrejningspunkt er it-sikkerhed og socialt samvær. Det involverer blandt andet godartet hacking, grill og øl.

»Det er en sjov blanding af, man ligger i telt, griller og hygger sig om aftenen, og så er der noget meget teknisk indhold i løbet af dagen, man kan vælge at tage til,« fortæller en af medarrangørerne bag BornHack, Alexander Færøy.

Inspirationen til konceptet er hentet fra blandt andet Tyskland, hvor et tilsvarende arrangement finder sted hvert fjerde år, som det kendte hacker community Chaos Computer Club (CCC) står bag. Også i Holland bliver der afholdt lignende arrangementer.

Sidste sommer var Alexander Færøy til CCC's camp i Tyskland, hvor idéen til at afholde en hacker-lejr i Danmark opstod.

»Jeg var mest dernede for det sociale. For at se nogle folk fra forskellige europæiske lande, som man kun ser en eller to gange om året,« siger han.

Fiber på Bornholm

I Tyskland boede Alexander Færøy i lejr sammen med flere andre danskere, hvoraf flere nu er medarrangører af BornHack.

Blandt andet var der i lejren en, som arbejder hos selskabet BornFiber, der lægger fiber på Bornholm. Derfor er BornHack endt med at ligge på den danske folkemøde-ø ved en gård, hvor der skulle være rigeligt med bredbånd i form af gigabit-fiber, når arrangementet løber af stablen.

En ting er gigabit-fiber en anden ting er at sikre, at det lokale BornHack-net faktisk fungerer. Den opgave har Version2-blogger med forstand på netværk og sikkerhed Henrik Kramshøj, som også er medarrangør af BornHack.

Selvom der er styr på flere af de tekniske detaljer, er der stadig en del brikker, der skal falde på plads, forklarer Alexander Færøy:

»Det er første gang, vi laver det her, så er der mange åbne spørgsmål. Vi skal have talt med advokater om handelsbetingelser og sådan nogle ting.«

Et af de åbne spørgsmål er indholdet af programmet. For øjeblikket er arrangørerne på jagt efter indlægsholdere og folk, der vil forestå interessante workshops.

Hvad det sidste angår, er noget af det, der er på tegnebrættet en workshop, hvor deltagerne kan komme med deres laptops og få hjælp til at udskifte den typisk lukkede bios-software med åben kode.

Og så skal prisstrukturen for billetterne også på plads. Alexander Færøy fortæller, at arrangørerne arbejde med en model, hvor billetpriserne er forskellige alt efter, om deltageren eksempelvis er studerende eller ansat i et firma. Og så er der også kig på, om det skal være muligt at leje en sengeplads indendøre i stedet for at ligge i telt.

»Mange folk tager partner og børn med, så der skal også være nogle faciliteter for dem. Det er der ikke helt styr på endnu,« siger han.

En blandet skare

Selv arbejder Alexander Færøy primært med udvikling af distribuerede softwaresystemer kodet i Erlang, men arrangørgruppen er en blandet skare, fortæller han.

»Vi er spredt meget ud, inden for it-sikkerhed, netværkssikkerhed og softwareudvikling. Flere af os har været aktive inden for open source-foreningsliv.«

Han forventer også, at det vil være en bred skare af sikkerhedsinteressrede, der kunne finde på at deltage i BornHack. Og at de nok vil troppe op i den mindre formelle it-sikkerheds-uniform.

»Det kan godt være, folk ikke lige har jakke på, men i stedet er iført den sorte hættetrøje.«

Billetsalget til BornHack starter 1. juni, hvor det naturligvis også vil være muligt at betale i kryptovaluta. Det kommer til at foregå via bornhack.dk

Arrangementet forløber fra lørdag kl. 12 den 27. august til og med lørdag den 3. september. Arrangørerne håber på mindst 100 deltagere, der vil være kapacitet til ca. 350 personer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Nicolai Nyberg

Hvem husker "et party" for demo-scenen på Samsø i juni 1992, hvor Danmark i øvrigt blev Europamestre ? Det har bestemt sin charme at lave tech-arrangementer på en dansk ø i (sen)sommermånederne :)

 • 2
 • 0
#3 Alexander Færøy

Hej Daniel,

Valget af Bornholm kan virke besynderligt når nu planlægningsgruppen primært består af folk fra hovedstadsområdet.

Beslutningen er taget udfra at vi havde mulighed for at leje et stykke land med et par tilhørende huse for et rimeligt beløb, hvor vi samtidigt havde mulighed for at få gigabit lagt ud via en af arangørernes arbejdsgiver.

Jeg tror personligt ikke transport bliver det helt store problem. Vi satser primært på at folk kommer for at være der hele ugen og ikke kun for en dag. Mange af de danske folk, der deltager i diverse hackerlejre rundt omkring i Europa rejser også på lange ture en gang eller to om året :-) Der er mulighed for at komme til Bornholm fra både Køge, Ystad (SE) og Sassnitz (DE) med båd, fra Kastrup via fly samt bus fra hovedbanegården (866).

Det skal siges at vi arbejder med en sponsor pt. omkring transport af folk og deres udstyr til Bornhack - mere om dette vil blive meldt ud når det hele er plads.

Cheers, Alex.

 • 4
 • 0
#6 Alexander Færøy

Hej Michael,

De fleste af os, der laver BornHack er også The Camp deltagere.

Forskellen på The Camp og BornHack som jeg ser er det som følgende:

 • På BornHack ligger man primært i telt - på The Camp er der en lille gruppe, der ligger i telt mens resten sover i sovesal.
 • The Camp er begrænset til ca. 50 deltagere - og der er udsolgt meget hurtigt efter billetterne er blevet sat til salg (2-3 dage).
 • Internetforbindelsen på The Camp består af 4G og 2 x ADSL, hvilket giver problemer fra tid til anden.
 • På The Camp er der meget fokus på diverse fællesopgaver: fælles madlavning, rengøring, osv. - på BornHack står man selv for madlavningen, men vi stiller grill, kul og noget udendørs køkken til rådighed.

Især problemet med de maksimum 50 billetter er en af grundene til at vi så en mulighed for at prøve at lave en lejr, der ville have bedre muligheder for at gro med tiden.

Jeg håber selvfølgelig at en masse af de nuværende og tidligere The Camp deltagere har lyst til at besøge BornHack :-)

Cheers, Alex.

 • 2
 • 0
#8 Torsten Martinsen

Hvis man nu synes der er lidt langt til Bornholm, og har mod til at drage til det mørke Jylland, er der også Sommerhack, som foregår den sidste weekend i august.

Hvis du er medlem af IDA, TL eller PROSA kan der købes særligt billige billetter. Vi har også god netforbindelse, og man skal ikke selv lave mad :-)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere