Økonomien - ikke loven - dræber Odenses Google Apps-planer

3. april 2013 kl. 10:592
Økonomien - ikke loven - dræber Odenses Google Apps-planer
Illustration: Adria Richards.
Odenses planer om at bruge Google Apps til skolerne er nu definitivt stoppet. Årsagen blev økonomien og ikke persondataloven.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden 2010 har Odense Kommune kæmpet for at få lov til at bruge Googles cloud-løsning Apps.

Men selvom kommunen nu formentlig kunne få grønt lys fra Datatilsynet, der flere gange har slået kommunen og Google oven i hovedet med persondataloven, ender projektet nu i papirkurven.

Årsagen er en simpel økonomisk prioritering i kommunen og ikke den meget omtalte konflikt med persondataloven, erfarer Version2.

»Skoleafdelingen har definitivt besluttet ikke at forfølge Google Apps-løsningen,« siger it-sikkerhedsleder i Odense Kommune John Bonnerup til Version2.

Ville kunne få godkendelsen

Dermed sættes der endegyldigt punktum i sagen, der for mange har stået som symbolet på den konflikt med persondataloven, der kan opstå, når offentlige myndigheder vil flytte personfølsomme oplysninger fra danske it-leverandører og ud i en cloud computing-løsning fra en international leverandør som Google.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tilfældet Odense var det skolernes såkaldte elevplaner, som man gerne ville flytte fra den velkendte SkoleIntra-løsning og over på Google Apps. Elevplanerne kan indeholde personfølsomme oplysninger om for eksempel sygdom, og dermed kommer den danske persondatalov i spil.

John Bonnerup fortæller, at skoleafdelingen i kommunen alligevel ikke vil bruge de interne ressourcer, der kræves for at flytte elevplanerne op i Googles sky.

Ifølge it-sikkerhedslederen har den californiske virksomhed ellers gjort meget for at stille Datatilsynet tilfreds i sagen.

»Jeg synes, at Google har bevæget sig langt. Jeg har haft en snak med Google, og vi mener, at vi har efterkommet kravene (fra Datatilsynet, red.) og ville kunne få en tilladelse nu,« siger John Bonnerup til Version2.

Langvarig sag

Sagen er en af dem, der har været dækket i længst tid i spalterne på Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Odense Kommune har ad flere omgange sendt ansøgninger af sted til Datatilsynet for at få dets velsignelse til projektet.

Datatilsynet har til gengæld kvitteret med kritiske spørgsmål om Googles håndtering af de personfølsomme data. Selvom Datatilsynet ikke kan give formelle tilladelser eller det modsatte på ansøgningerne, bliver tilsynets udtalelser i praksis anset for at være en officiel opadvendt eller nedadvendt tommelfinger.

Er det ikke ærgerligt for dig at opleve, at Google Apps-planerne nu droppes, når I langt om længe så ud til at kunne få en positiv udtalelse fra Datatilsynet?

»Jo, men sådan er det nogle gange,« siger John Bonnerup.

Har du lyst til at uddybe det?

»Nej.«

Du kan læse mere om hele sagen i Version2's dækning nedenfor.

Det er ikke lykkedes at indhente en kommentar fra Google Danmark.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. april 2013 kl. 17:03

(som jeg tror var fra Fyn) iflg. TV DR1 nyhederne d. 2/4-2013 i kl 21.30 (ca. 4,26 min inde i indslaget) hvor Byrødder sidder med Google Mail ! Debatten om GMail bliver sikkert bliver aktualiseret yderligere med DSB / WaterFront sagen hvor sidstnævnte kommunikerer flittigt med DSB's ledelse - alene over GMail.