ODF eller OOXML? Sander afkræves formatsvar

Skal det offentlige benytte et eller to åbne dokumentformater, lyder spørgsmålet til videnskabsminister Helge Sander (V) fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Skal den offentlige sektor satse på et eller to dokumentformater i kølvandet på Folketingets beslutning om at indføre åbne standarder fra 2008.

Det er spørgsmålet til videnskabsminister Helge Sander (V) fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt på baggrund af en artikel i magasinet Version2.

Her sagde servicechef i it-virksomheden ScanJour, Jesper Laisen, at it-chefer altid ønsker ensretning og standardisering.

»Mit ønske er ét dokumentformat, og jeg er sådan set ligeglad med hvilket et, det bliver - det er en politisk vurdering, at der skal være to,« sagde Jesper Laisen.

Nu vil Morten Messerschmidt have ministeren til at svare på, om ensretning og standardisering er vejen frem, og om det er en politisk vurdering, at der skal være to dokumentformater. Selv har han endnu ikke taget stilling til, hvordan han på dokument-området ønsker Folketingets beslutning om at indføre åbne standarder gennemført.

»Det, som er vigtigt for mig, er, at vi får en standard, som dels er tilgængelig for alle, og som dels kan lede til den øgede konkurrence, som hele tiden har været et af målene med den beslutning om åbne standarder, som Folketinget har taget,« siger Morten Messerschmidt.

»Om det skal være Open XML eller ODF eller dem begge to, vil jeg ikke drage den endelige konklusion om nu, men det er klart, at vi må have det nødvendige grundlag for at kunne træffe den beslutning inden for en overskuelig fremtid,« siger han.

Morten Messerschmidt har i forlængelse af spørgsmålet til Helge Sander bedt videnskabsministeren om at vurdere de konkurrencemæssige konsekvenser af at indføre henholdsvis ODF og Microsofts Open XML.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jarle Knudsen

"Det, som er vigtigt for mig, er, at vi får en standard, som dels er tilgængelig for alle, og som dels kan lede til den øgede konkurrence,"

Så er det klart bare en oplagt valg: ODF.

Den standard er allerede understøttet af et hav af Office - fra Star Office, Open Office, KOffice til Googles Writly.

Det er bare ét firma der stadig mener at lukker format OOXML er bedre...

 • 0
 • 0
#3 Jacob Sparre Andersen

P.t. er der kun én åben dokumentstandard: ODF

Der er ganske vist forsøg på at få standardiseret Microsofts seneste dokumentformat, men mig bekendt er det mindst et halvt år, og højst sandsynligt to-tre år fra at være på plads. Der er trods alt utroligt mange huller, fejltagelser og lukkede elementer i den kladde Microsoft har fået sendt til ISO.

 • 0
 • 0
#7 Ulrik Gerdes

Det forekommer mig at folk opfatter ODF som noget meget 'rigtigt', dvs. ægte, økologisk og hønsestrikket råkvalitet, mens OOXML nærmest per refleks opfattes som noget 'slemt'. Kunne I ikke lige holde jer til fakta & evidenser? Husk venligst på, at jeres holdninger fx kan have ret dramatiske konsekvenser for den daglige it-funktion indenfor sundhedsvæsenet, hvor jeg holder til.

 • 0
 • 0
#8 Peter Favrholdt

Det er ikke kun politisk korrekthed der gør at ODF er bedre end OOXML, det er i høj grad teknisk. ODF bygger på eksisterende standarder hvor dette er muligt (f.eks. MathML til formel-editor). Derfor er ODF-standarden "kun" på ca. 600 sider.

Til sammenligning har OOXML defineret alting fra bunden med alle de utroligt komplicerede "fejl" som findes i eksisterende MS Office formater. OOXML standarden fylder ca. 6000 sider. OOXML er efter min mening ikke åbent, fordi det praktisk taget er umuligt at implementere alle fejlene korrekt. Der er desuden funktioner der ikke er defineret i standarden.

ODF er lavet i åbent samarbejde med det formål at få ét fælles format til dokumentlagring og udveksling. OOXML er lavet for at Microsoft kan kalde deres dokumentformat åbent. Det er altså kun Microsoft der kan opfylde OOXML fuldstændigt (hvilket Microsoft åbenbart stadig tror tjener deres sag bedst, hvilket jeg tvivler på).

 • 0
 • 0
#9 Chris Kjær

Min opfattelse af OOXML er, at det er Microsofts forsøg på at være politisk korrekte ved at bruge et såkaldt åbent XML-format, kombineret med deres naturlige ønske om at holde kunderne låst fast i brug af Microsofts guldæg, 'Office'.

Fastlåsningen gør de ved at udforme OOXML-formatet, så det i praksis er umuligt for andre end dem selv at implementere det. Eksempelvis henvises der i OOXML-formatet til funktionalitet i forskellige Word-versioner, som det formentlig er ulovligt at forsøge at 'reverse-engineere'.

Det er uden tvivl Microsofts håb, at offentlige instanser, der ønsker at indføre åbne standarder, vil falde for kombinationen af OOXML's påståede åbenhed og af muligheden for at kunne vælge en velkendt programpakke, nemlig Office, og dermed også Windows. (Lur mig, om ikke den næste version af Office kræver at man har installeret Vista...)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere