For tre uger siden fik 2.300 folkeskoleelever i Odder Kommune hver udleveret en iPad 2, og allerede nu er projektleder Rasmus Ditlev Borch fra Odder Kommune klar til at kalde projektet for en delvis succes.
Det var konklusionen, da han onsdag præsenterede projektet på konferencen App Day, der afholdes af foreningen FDIM.
Kommunens investering på 8 millioner kroner er blevet kritiseret fra flere kanter, blandt andet fordi man med indkøbet af iPad 2 valgte at basere sig udelukkende på Apples platform.
Det argument skød Rasmus Ditlev Borch onsdag ned foran et talrigt publikum i Nordisk Films studier i Valby, da han påpegede, at platformen egentlig var ligegyldig, men at man havde kigget på, hvad der virkede godt hos brugerne.
»Jeg ved, at iPads ikke er perfekte og har sine begrænsninger. Men det er det bedste, vi har lige nu. Normalt bruger vi alle pengene på servere og konsulenter, nu har vi i stedet smidt pengene ind i klasselokalet,« sagde han.
Læringsprojekt - ikke et it-projekt
Forudsætningen for hele projektet er, at de nuværende it-investeringer i folkeskolen ikke har givet resultater. Derfor er det også vigtigt for Rasmus Ditlev Borch at betegne det som et læringsprojekt og ikke et it-projekt.
»Vi har arbejdet med it i folkeskolen i 20 år uden at få andet ud af det end spildte penge og sure lærere. De mindst it-kyndige personer i Danmark er SOSU-assistenter og folkeskolelærere. Der er gjort en kæmpefejl, når man har indført it i folkeskolen og ikke har kigget på lærerne. De er dygtige formidlere, men totalt uinteresserede i teknologi,« lød det fra ham.
Derfor kom det også som en positiv overraskelse for kommunen, at udleveringen af iPads til 280 lærere førte til meget få henvendelser, fordi lærerne selv kunne få det til at virke og havde siddet op hele natten og udforsket den nye platform.
Odder Kommune har hidtil brugt 2.100 kroner i snit om året per elev på it. Med iPad-investeringen er det i stedet 2.300 kroner om året, og her er ikke indregnet besparelser på eksempelvis papir og indkøb af bøger.
Apps som værktøjer
Efter nogle uger med iPad i klasselokalerne er oplevelsen, at de er gledet lige ind i undervisningen og allerede har medført mærkbare forandringer.
»Vi har aldrig haft så meget arbejdsro som nu, og der er aldrig blevet nået så meget i timerne,« sagde Rasmus Ditlev Borch.
For eleverne sker arbejdet på den nye tablet-platform primært i værktøjs-apps som Apples regneark Numbers, Apples præsentationsprogram Keynote og backup-tjenesten Dropbox, der alle gør det muligt at skabe og dele indhold.
Det andet ben i værktøjskassen er apps fra danske leverandører af undervisningsmaterialer som Gyldendal og Alinea, mens det tredje ben er andre apps, der på den ene eller anden måde egner sig til undervisning.
Hver elev har to kontoer - en til skolebrug og en til privat brug.
Du kan herunder se hele værktøjskassen med apps, som eleverne kan vælge blandt - billedet er taget fra Rasmus Ditlev Borchs præsentation på App Day.
For folkeskolerne er næste udfordring at udvide værktøjskassen. Rasmus Ditlev Borch har fået mange henvendelser fra andre kommuner, som går med planer om lignende projekter, men en af forhindringerne er udviklingen af ordentlige læremidler til tablets.
Som en sideeffekt af projektet har Odder Kommune regnet ud, at 13 procent af befolkningen og mindst 40 procent af husstandene i kommunen nu er i besiddelse af en iPad 2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.