Odder Kommune efter iPad-satsning i skolen: Vi kan godt skifte platform

29. september 2011 kl. 13:067
Odder Kommune efter iPad-satsning i skolen: Vi kan godt skifte platform
Illustration: Anne-Sofie Nielsen.
Vi har sikret os, at vi kan skifte platform og leverandør, fortæller it-chefen i Odder Kommune om den massive investering i iPads til samtlige elever i folkeskolen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Onsdag kunne Version2 fortælle om, at Odder Kommune vil udlevere en iPad 2 til hver enkelt af kommunens 2.300 skoleelever og 280 lærere og pædagoger. En millioninvestering i hardware fra Apple og et farvel til den traditionelle pc som udgangspunkt for undervisning i den digitale tidsalder. Men er det nu også en god idé, har Version2-læserne spurgt og debatteret heftigt.

Ja, mener it-chefen i Odder Kommune, Jan Møller, om den beslutning, han selv har været med til at tage.

»Vi stod i en situation, hvor vi skulle have nye computere til undervisningen i kommunen. Samtidig virkede vores trådløse netværk ikke alt for godt. Derfor besluttede vi os for at udbygge alle netværk på skolerne med nogle meget kraftige netværk, der kan tåle, at alle eleverne er på samtidig,« fortæller Jan Møller til Version2 og fortsætter:

»Vi kom frem til, at tavlecomputere var den platform, vi synes, var den rigtige for fremtiden. Så i stedet for at investere i en masse fysiske computere besluttede vi os for at gå på udkig efter en løsning med tavlecomputere.«

Dyrt legetøj til seks-årige

Løsningen kom i udbud og Atea vandt. Herefter faldt valget på Apples iPad 2. Men kan alle lærere og elever, helt ned til seks år, virkelig være i stand til at få noget ud af at have deres egen tavlecomputer? Det mener Jan Møller helt bestemt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»iPad’en er så intuitiv, at langt de fleste elever ikke vil have problemer med at bruge den. Heller ikke de seks-årige. Vi har blandt andet set et forsøg fra England, der tydeligt viser det. Og vi er ikke bekymrede for, hvordan de yngre børn håndterer tavlecomputeren. Erfaringen er, at det er så forbavsende få ting, der bliver smadret. iPad’en er et undervisningsredskab på lige fod med alt andet, så der er ikke nogen forskel på, om de låner en bog fra skolen eller en iPad,« siger Jan Møller til Version2 og fortsætter:

»Vi er sikre på, at lærerne nok skal kunne finde ud af at bruge iPad’en i undervisningen. Vi har også fået undervisning fra Apple med i udbuddet, så lærerne bliver klædt ordentligt på til at løse opgaven. Og så indfaser vi det løbende, så lærerne først får udleveret tavlecomputerne, og først efter nytår får eleverne dem.«

For Jan Møller er det altså ikke et problem at putte så dyr hardware i hænderne på elever i børnehaveklassen. Han mener, at det er en del af børnenes opdragelse, at man lærer at håndtere noget, der er dyrt og som skal passes godt på. Men ikke bare lærer man at passe godt på tingene, der er også noget pædagogisk i at have tavlecomputerne, mener Jan Møller:

»Der er nogle elever, primært drenge, der måske er svære at fange i nogle undervisningssituationer. Hvis de får noget teknologi at lege med, er vi sikre på, at vi fanger dem på den måde. Nogle har måske også deres primære styrke inden for det teknologiske område.«

Strømslugende underholdning

På trods af, at batteriet i iPad 2 kan holde til intensivt brugt i op til 10 timer, så vil der være brug for strøm til tavlecomputerne. Derfor vil kommunen sørge for, at der er strømskinner i alle klasser, hvor det er nødvendigt, så eleverne altså kan få strøm til at læse H. C. Andersen eller endda spille Angry Birds på deres iPad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det vil eleverne kunne komme til. For alle eleverne må tage deres iPad med hjem efter skole og installere lige præcis de apps, de vil. Og så opstår der jo en risiko for, at en hel skoleklasse sidder og synkront skyder sure fugle mod tyvagtige grise. Det er et problem, Jan Møller anerkender, men han tager det med ro:

»Den risiko er der altid. Den er der med bærbare computere og den er der med smartphones. Det er noget, vi skal være opmærksomme på, men jeg tror på, at eleverne nok skal kunne finde ud af det. Hvis ikke, må vi tage den derfra,« siger Jan Møller til Version2.

Biblioteket lukkes ikke

Med den nye aftale vil eleverne kunne tilgå de primære undervisningsmaterialer på tavlecomputeren. Blandt andet har Gyldendal gjort næsten alle deres undervisningsmaterialer tilgængelige til iPad’en, oplyser Jan Møller. Men det betyder ikke, at bibliotekerne på skolerne skal lukkes af den grund:

»Der vil stadig være bøger at finde på skolerne. Skønlitteratur vil for eksempel være der længe endnu. Men om tre år, når aftalen udløber, har vi gjort alle undervisningsmidler digitale. Og så er der ikke rigtig nogen vej tilbage. Så skal vi se på, hvordan markedet ser ud på det tidspunkt, men løsningen står til at blive digital. Det er fremtiden,« siger Jan Møller.

Odder Kommune har fået lavet en lukket App Store til formålet, hvor eleverne kan få adgang til de ressourcer, som Odder Kommune har betalt for. Det vil sige, at de kan gå ind og hente betalingsapps, som kommunen har godkendt og indkøbt, kvit og frit.

Men det betyder ikke, at der skal til at placeres Apple-logoer på skolernes facader i Odder Kommune. For ifølge Jan Møller er det ikke en selvfølge, at valget falder på Apple-hardware igen, når aftalen skal fornys om tre år. Kommunen har nemlig sørget for, at de rettigheder, de køber - eksempelvis på undervisningsmaterialer fra Gyldendal - er uafhængige af platform. De vil altså kunne bruge de licenser, de har indkøbt til bøger i Apples App Store på Android-enheder eller lignende i fremtiden.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
30. september 2011 kl. 10:49

I modsætning til visse andre mavesure personer som åbenbart mener undervisningen ikke skal udvikle sig til længere end bøger og skolekridt så er jeg positiv over at der er nogen der tør følge med udviklingen. I årtier har folkeskolerne været håbløst bagefter og elver er blevet udstyret med 20 år gamle slidte bøger som eneste undervisningsform, derfor er det positivt man rent faktisk ser på de mange muligheder der er i at bruge fx tablets i undervisningen.

Dermed ikke sagt at en tablet kan erstatte en computer endnu men det er heller ikke et spørgsmål at finde et "be all, end all" device. På samme måde som en tablet ikke kan erstatte en computer så kan en computer heller ikke erstatte en tablet. En tablet er uendeligt mere intuitivt at bruge og giver en lang række muligheder for interaktion som en bærbar computer ikke gør. Det giver mulighed for at udvikle rige undervisnings applikationer der er intuitive at bruge, gør undervisnignen sjov(Og det er IKKE negativt at gøre undervisningen sjov, tværtimod), mulighed for at undervisningsmateriale altid er up-to-date istedet for gamle slidte og forældede bøger osv. Der er RIGTIG mange fordele man kan opnå hvis man virkelig tør satse og indtil videre tyder alle pilotforsøg jo på at brugen af tablets i undervisningen har en positiv effekt.

Det lyder jo også som om at Odder kommune har gjort sit hjemmearbejde ordentligt og sikret sig at man ikke er bundet op på en given platform. Så til de mavesure folk der primært råber op fordi der står Apple på produktet så tag det roligt... Der skal nok dukke en Android tablet op engang ;)

Det er på høje tid at vi forstår at undervisning via traditionelle bog og tavleundervisning langt fra er den mest effektive måde at gøre det på. Når vi kan udvikle os på alle andre områder, så kan vi også i undervisningen!

7
30. september 2011 kl. 18:38

I forbindelse med lanceringen af Kindle Fire fra Amazon har kommentarerne ellers lydt, at nu var Android lagt død på tavlerne. Markedet var »for altid« delt mellem Amazon til det billige marked, med tavler med begrænsede anvendelsesmuligheder (kun inden for hvad Amazons butik tilbyder), og Apple i den dyre ende.

I øvrigt har jeg svært ved at se en 7" tavle som en rigtig tavle. iPad'ens A5-format er i forvejen temmelig lille.

5
29. september 2011 kl. 16:02

Det glæder mig at der rent faktisk findes interaktiv app/webbaseret lærings værktøj.

Så er jeg mere rolig omkring de Ipads. Så er det kun op til skolen/læreren at bruge dem.

2
29. september 2011 kl. 13:56

»Der er nogle elever, primært drenge, der måske er svære at fange i nogle undervisningssituationer. Hvis de får noget teknologi at lege med, er vi sikre på, at vi fanger dem på den måde. Nogle har måske også deres primære styrke inden for det teknologiske område.«

Ja, de drenge han taler om vil jo helt sikkert følge med i undervisningen, nu hvor de har fået iPads. De vil da ikke bruge tiden på at spille Angry Birds eller lignende i stedet....Ej men helt ærlig!

4
29. september 2011 kl. 15:12

Fordelen ved flere af de læringsplatforme, der allerede eksisterer, er, at det ikke er "døde" produkter, men at de netop er interaktive. Dette hjælper med at fastholde eleverne, når de sidder og lærer, og minimerer lysten til f.eks. at spille Angry Birds.

Som Per nævner, så er vi hos MatematikFessor.dk også kommet langt med webbaseret undervisning, hvilket bl.a. dækker over både spil, video, lyd og billede - ting, der er væsentligt mere fangende for mange end statiske bøger. For det er ganske rigtigt - eleverne skal fastholdes og tilbydes en interessant modpol mod bare at spille undervisningen væk.

1
29. september 2011 kl. 13:45

Skal de også skrive stile på disse?

Eller er de "kun" til interaktiv brug (internet) og læsning?

Er der allerede nu, Apps der kan lære børn at stave, regne og lign. som de kan bruge interaktivt i undervisningen?

Eller er det hensigten at Odder kommune vil finansere udvikling af denne type Apps? (til fri brug for andre skoler der skulle vælge denne løsning i fremtiden, så man ikke skal genudvikle)

Findes der i dag intranet undervisningsværktøjer / websider til læring på kommune/stats plan?

Eks. interaktive:

  • regne opgaver
  • diktat
  • sprogundervisning
3
29. september 2011 kl. 14:00

Er der allerede nu, Apps der kan lære børn at stave, regne og lign. som de kan bruge interaktivt i undervisningen?

[...]

Findes der i dag intranet undervisningsværktøjer / websider til læring på kommune/stats plan?[/quote] Der findes idag adskillige web-baserede elearning produkter på dansk, til alle slags fag. Vi hos Clio Online (clioonline.dk) har leveret digitale løsninger til adskillige fag i årevis som markedspionerer, og Gyldendal og Alinea er så småt ved at komme ind i kampen også, sammen med mindre spillere såsom Matematikfessor fra Edulab, som vi har et samarbejde med.

Markedet har været klar til digital undervisning i et halvt årti. Det er kun skolerne vi venter på :)