Odder-elever smadrer iPads for 100.000 kroner

Odder Kommune har uddelt iPads til elever og lærere på kommunens skoler, men mere end 100 iPads har allerede skullet repareres, og det koster 1.000 kroner hver gang.

Odder Kommune tog i januar cirka 2.500 nye iPads i brug, som blev uddelt til elever og lærere på kommunens skoler. Det var en god investering, mente it-chefen dengang, men nu er han overrasket over en uventet ekstraregning. Det skriver DR P4 Østjylland.

Indtil videre har kommunen nemlig måttet sende mere end 100 iPads til reparation, og det koster omkring 1.000 kroner hver gang.

»Antallet har overrasket os. Vi har oplevet, at frontglasset går i stykker. Det er kommet bag på os, at så mange går i stykker,« siger it- og indkøbschef Jan Møller fra Odder Kommune til DR Østjylland.

Læs også: Odder Kommune køber iPads for knap 8 millioner: God investering mener it-chefen

Odder Kommune har brugt otte millioner kroner på indkøbet, men siden er der altså kommet en ekstraregning på cirka 100.000 kroner til på grund af reparationer.

Tavlecomputerne er kommunens ejendom, og da kommunen ikke forsikrer udstyret, skal udgifterne til reparationer tages fra skolernes budget.

Kommunen vil nu registrere, hvordan skaderne opstår, og forsøge at få eleverne til at passe bedre på udstyret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Hahn

Når man giver iPads (eller andet dyrt udstyr) til børn så må man forvente at de behandler det som de børn de nu engang er. Hvis lille Louise står med en iPad i hånden og taster løs mens Rasmus og Per spiller bold, så er der ikke langt til en iPad i asfalten. Hændeligt uheld i en skolegård. Når så der er 40-50 stk. Louise i Odder skolegård og måske 30-40 Rasmus/Per emner, så er der maksimal risiko for at mindst een iPad om dagen slås i stykker.

 • 16
 • 1
#2 Laust Skinbjerg

Carsten, jeg vil til dels give dig ret. Men jeg vil nu også mene at det er en konsekvens af at det er kommunens enhed og ikke børnenes egen iPad.

I min omgangskreds er der flere iPads i hænderne på børn i alle aldre, og de kan godt finde ud af at lade vær med at smide med dem.

 • 10
 • 1
#5 Jens Peter Jensen

Man må da regne med, at udstyret er indkøbt til formålet. Så enten har kommunen glemt at sikre sig, at det indkøbte udstyr kan holde til den hårdhændede behandling (stød/slag, væsker, osv.) som man må forvente at skolebørn udsætter dem for, eller også lever producenten (Apple) ikke op til den del af kravspecifikationen.

 • 6
 • 0
#7 Nicolai Ascanius

Et smartcover koster 349kr, så groft sagt, så ville det koste 872.500 kr at købe disse til samtlige 2500 iPads... Ja-ja-ja, man kan sikkert få lidt rabat, men det kommer nok stadig til at koste et godt stykke over de sølle 100K som det nu har kostet.

Min 1-årige søn har i øvrigt ikke været i stand til at ødelægge skærmen på "sin" iPad, trods ihærdige forsøg!

 • 4
 • 0
#11 Peter Makholm Blogger

Min første kommentar da jeg så historien på dr.dk/nyheder var den samme "Det er da for galt. Hvad havde I regnet med?"

Lidt regning på bagsiden af en konvolut viser at reparationer over en tre-årig afskrivningsperiode vil komme op på 11% af indkøbsbudgettet. Selv hvis man absolut ikke har regnet med reperationer er det vel i sig selv en budgetoverskridelse der næsten bare fortjener kommentaren: mehhh

Specielt hvis det viser sig at man med relativt simple midler kan halverer antallet af reparationer. Det afhænger selvfølgelig af hvornår skaderne sker. Hvis det er mens tavlerne ligger i elevernes tasker, så tror jeg ikke på det.

 • 6
 • 0
#13 Brian Schmidt Pedersen

Når IT-Chefen siger det kommer som en overraskelse, beviser det bare, at han ahr stukket hovedet i jorden ved implementeringen, og valgt at ignorere det faktum, at der vil være iPads der går i stykker.

Der var massere af kommentarer der påpegede netop dette problem, da nyheden om at Odder gav alle deres elever iPads, kom ud.

Skoleelever der ikke selv har været ude at investere i iPads og ikke selv har nogen økonomisk (kan ikke lige finde ordet jeg leder efter) tab ved skade på iPad, passer altså ikke lige så godt på udstyret som de som selv har brugt penge på det, eller hvis forældre har brugt penge på det. De ved jo at den bare bliver repareret og de får en ny, det er jo deres skole redskab, som de ikke kan undvære.

 • 8
 • 0
#15 Kim Østergaard Christiansen

Jeg har fortalt mine kollegaer om og om igen, når de kommer og siger iPad. Det er og bliver et stykke elektronik som ikke hører til in den danske folkeskole. Apple har allerede tjent kassen på deres iphone 4 design, med glas over alt. En hurtig rundt kig i de fleste overbygningsklasser viser smadret iphone ved langt størstedelen delen af eleverne. Det er logik for burhøns at det vil ende endnu værre ved iPads og der er ikke noget cover som kan klare dette.

Lenovo har stadig det eneste reelle bud på en tablet til folkeskolen.

 • 7
 • 1
#17 Carsten Hahn

Ved ikke om det gælder alle elever men knægtens iPad er i hvert fald udleveret med hard-cover på bagsiden og det der flip-flap cover på forsiden. De kammerater han har haft med hjem har alle haft samme cover - i forskellige farver - så mon ikke alle har fået udleveret cover ?!

 • 1
 • 1
#18 Carsten Hahn

Ved ikke om det gælder alle elever men knægtens iPad er i hvert fald udleveret med hard-cover på bagsiden og det der flip-flap cover på forsiden. De kammerater han har haft med hjem har alle haft samme cover - i forskellige farver - så mon ikke alle har fået udleveret cover ?!

 • 0
 • 0
#19 Peter Hansen

Lenovo har stadig det eneste reelle bud på en tablet til folkeskolen.

Hvad med Panasonic Toughpad og Motorola ET1? Panasonic Toughpad siges at være verdens hidtil mest hårdføre tablet og mere hårdfør end både Lenvovo ThinkPad Tablet og Motorola ET1. http://www.panasonic.com/business/toughpad/us/durable-tablet-videos.asp

Et par Panasonic Toughpad specifikationer: IP65 certificeret støv- og vandtæthed: http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code MIL-STD-810G certificeret til at modstå støv og vibrationer: http://en.wikipedia.org/wiki/MIL-STD-810 (Drop specifications: Multiple 120 cm drop per MIL-STD-810G)

Motorola ET1 er kun IP-certificeret til IP54 og Lenovo ThinkPad Tablet er hverken MIL-STD-810-certificeret eller IP-certificeret. Desuden har Panasonic Toughpad 3 års garanti, som den eneste af disse tre professionelle tablets.

Competitive Comparison (Professional) [Panasonic Toughpad A1 vs. Lenovo ThinkPad Tablet & Motrola ET1] ftp://ftp.panasonic.com/pub/Panasonic/business/toughpad/downloads/Toughp...

Competitive Comparison (Consumer) [Panasonic Toughpad A1 vs. Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab, RIM Blackberry PlayBook & Apple iPad 2] ftp://ftp.panasonic.com/pub/Panasonic/business/toughpad/downloads/Toughp...

 • 2
 • 0
#20 Adrian Grau

Jeg må indrømme at jeg faktisk er overrasket, jeg havde regnet med at tallet af ødelagt ipadder var meget højere.

Havde jeg selv været en af dem har havde fået udleveret sådan en ipadde, havde jeg da nok også brugt den til at spille fodbold eller basketball. Det er vel det eneste sådan en dims kan bruges til. Sådan som den dims er nu, kan den ikke bruges til noget som helst fornuftigt

 • 5
 • 6
#23 Deleted User

Jeg har grundet mange anmeldelser og et sprog som gik over grænsen valgt at fjerne Kenneth Sørensens to kommentarer. Her på Version2 går vi meget op i at holde en ordentlig tone i debatten og skabe et godt flow.

VH

Michelle, Version2

 • 6
 • 1
#25 Kim Østergaard Christiansen

Panasonic tablet er da helt sikkert også en mulighed. Men jeg mener klart at der skal være indbygget pen og kan hænge i en tether og alle de stylus man kan købe løst er altså ikke i nærheden af hvad en rigtig stylus kan. Håndskriften er stadig en del af folkeskolen og man bliver også ret træt af det virtuelle tastatur når man skal illustrere, som også er en vigtig del af de færdigheder det skal have med sig.

Hvis man så oven i købet fik sig Lenovo's keyboard folio med, så vil jeg påstå at den er ganske godt beskyttet.

 • 0
 • 0
#28 Rasmus Johansen

Fordi sådan noget gør man det ikke i, i kommunerne. Jeg er sikker på at samtlige kommuner kunne spare massere af penge med kompetente folk bag deres valg. Men tilsynladende virker det oftest ikke det at det er sagen, desværre.

At 1/25 af iPads går i stykker, ja jeg havde næsten regnet med det var større, men at det kommer som en overraskelse, er nok det der overrasker mig mest. Børn er og bliver børn, hvilket ikke skal tages fra dem, men nærmere ansvaret der skal tages fra Indkøbschefen :)

 • 3
 • 0
#29 Peter Mogensen

Men jeg vil nu også mene at det er en konsekvens af at det er kommunens enhed og ikke børnenes egen iPad

Jeg har svært ved at forestille mig hvordan et scenarie, hvor det er børnenes egen iPad skulle hænge sammen. * Vil du stille krav om anskaffelse af et specifikt propritært produkt for at gå i skole? Hvad blev der af åbne standarder? * Tror du alle forældre har råd til at købe en ny, når det hændelige uheld indtræffer?

Det eneste rationelle svar er, at den anskaffede dims ikke lever op til de mest selvfølgelige krav man burde stille til hårdførhed i det ønskede miljø.

 • 4
 • 0
#30 Jakob Damkjær

Så kan man godt nok sende en iPad eller lignende til reperation mange gange før den kommer til at koste lige så meget som en toughpad.

og at komunen ikke tegnede a forsikring og b ikke købte nogen form for etui til iPadsne er klar idioti men det er jo heldigvist noget der er en hurtig løsning på (at fikse etuier og forsikring, der er ingen nem løsning på inkompetente IT indkøbere)...

Skoler sørger også for at lånebøger bliver bundet ind i den ekstratykke plastvariant så de ikke bliver slidt så hurtigt... Så få covers på, få tegnet en bulk reperationsaftale og eller en forsikring der dækker mod at børn ikke altid passer på de ting de får udleveret.

NB! jup iOS platformen er lukket men den følger åbne standarter (HTML, CSS javascript, EPUB, PDF osv osv) så hvad med at samtidigt huske på de små ulemper der er ved en "wild wild west" åben platform som fx android (fx malware ikke opdaterede enheder når de bliver orphaned af hardware producenten) som helt præcist ville forhindre det der er hændt i Odder ?

Måske kunne skolen også bruge det som en branding mulighed at få lavet et hårført cover med skolen logo på... men det ville kræve lidt faktisk tankeaktivitet fra skolens side...

 • 0
 • 1
#33 Patrik Gustavsson

Teknik i al ære, men hvad med at bruge den pålidelige og afprøvede teknologi "bogen"? Ved godt at man har lidt sværere at få animationer og lyd ind i en bog, men den viden der skal formidles er jo det vigtigste - det andet er jo ren indpakketering?

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere