Dansk ESDH-aktivist udvikler eget system til skyen

Det er absurd, at selv den mindste virksomhed skal køre serverne selv for at drive et ESDH-system. Det mener Morten Holk Maate, derfor har han sat sig for at bygge ESDH til skyen.

Brugerne skal kunne arkivere deres dokumenter gnidningsfrit uden at tage stilling til en masse indstillinger. Det er den væsentligste målsætning bag open-source ESDH-systemet Ocase. Morten Holk Maate er manden bag Ocase og har indtil videre udviklet projektet i tre år og forventer at have første version klar om et år. Han tror på, at han med mere automatisering kan gøre det nemmere for brugeren at benytte ESDH.

»Brugerne er ligeglade med arkivering, de vil bare gerne lave det arbejde, de er ansat til,« siger Morten Holk Maate til Version2.

Han mener, det er misforstået, når man digitaliserer arkivsystemer, men stadig forlanger, at brugerne skal registrere en masse for at arkivere dokumenter korrekt. Derfor er målet med Ocase, at brugerne bare skal gemme deres dokumenter, og så tager systemet hånd om resten.

Med automatisering mister man selvfølgelig noget kontrol over arkiveringen, men Morten Holk Maate tror, det er en myte, at brugeren er den bedste til at arkivere sine dokumenter.

»Hvis de skal vælge imellem en masse kategorier for at kunne gemme et dokument, så vælger de måske bare den øverste i ni ud af ti tilfælde,« siger Morten Holk Maate.

Han mener, at forudsigeligheden i et automatisk system opvejer de fejl systemet laver, fordi den arkiverer på samme måde hver gang, og derfor gør det let at finde dokumenterne på trods af fejl.

Åbne kilder skal give magten tilbage til kunderne

Ocase står nærliggende for Open Case og hentyder til projektets open-source licens. Det giver som bekendt alle adgang til kildekoden og derfor også alle muligheden til at tilpasse systemet efter eget behov.

»Det er som om, der er to problemer ved leverandørerne. Den ene er, når de ikke tjener penge nok og får en angst for at estimere opgaverne. Den anden er, når leverandørerne tjener penge nok, og det bliver svært for en lille kunde at få noget lavet, fordi leverandøren har for travlt,« forklarer Morten Holk Maate.

Derfor tror han, at især de mindre kunder kan få stor gavn af et open-source ESDH-system, fordi de ikke er afhængig af en bestemt leverandør, men selv kan udvikle på det eller hyre en udvikler med de rigtige kompetencer til det.

Der var i begyndelsen af projektet en bagtanke med projektets åbne natur. Morten Holk Maate håbede på, at han kunne lokke andre udviklere til at bidrage til koden. Men som har selv formulerer det, så er der ikke så mange, der brænder for ESDH-systemer.

Ocase svæver på skyerne

Som det ser ud i dag, kører de fleste ESDH-systemer på egne servere. Det gør Ocase op med, fordi det ifølge Morten Holk Maate ikke giver mening for mindre virksomheder at køre sine egne servere, når større udbydere er meget bedre til at varetage den opgave.

»Det er absurd, at hver enkelt lille kommune i Danmark skal have sit eget 10-serversystem for at drifte en ESDH-løsning,« siger Morten Holk Maate.

Han tror der kan være store driftsfordele ved at lægge ESDH-systemer ud i skyen. Derfor er Ocase programmeret med skalering i mente, så det kan tilpasses efter behov.

Der er endnu ingen seriøse kunder, som planlægger at bruge Ocase, men Morten Holk Maate tror, det kommer med tiden. Indtil videre er der ingen forretningsplan.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Morten Maate

Hej, projektet findes her: https://github.com/maate/ocase. Der er en wiki, som indeholder lidt dokumentation af varierende kvalitet:-) Bemærk, at projektet endnu ikke er i Præ-Beta.

Jeg skriver herudover løbende om projektet og dets fremgang på Esdh-Blog (http://esdh-blog.blogspot.com/search/label/Ocase).

Må også hellere tilføje, at jeg ikke har arbejdet på projektet i tre år, som nævnes, men knap to et halvt år, men at det, hvis jeg ellers formår at følge releaseplanen, vil have mindst 3 år på bagen, til den første produktionsrelease.

Vh. Morten

  • 0
  • 0
Morten Maate

Hej, jeg er helt enig. Mange kunder får driftet deres setup hos en ekstern driftsleverandør, og i mange tilfælde er det den rigtige beslutning:-)

Jeg vil dog stadig mene, at cloud-teknologi til forskel fra almindelig drifts-outsourcing har den store fordel, at infrastrukturen skalerer langt bedre (altså billigere) end de esdh-miljøer, jeg har set.

Min anke går med andre ord ikke på, om kunderne drifter systemet selv eller ej, men den går på, at det skulle være nødvendigt med så store setups for hver eneste kunde. Tag uddannelses- og testmiljøer som eksempel. Det er (logisk set) små miljøer, men ofte med enorme driftsmæssige setups. I et cloud-setup vil det ikke være den store forskel, om man drifter uddannelse og test for én kunde, eller om man drifter det for 100 kunder.

Det virker altså skørt, at hver eneste lille esdh-kunde skal have så store miljøer, som dem jeg ser rundt omkring:-)

Vh. Morten

  • 2
  • 0
Morten Maate

Helt eng - Alfresco er ret sejt. De arbejder oven i købet i øjeblikket på en cloud-version, der i øvrigt er åben for Beta-tilmelding, og det er helt afgjort moden software + at de, som du skriver, har en open source-udgave foruden den kommercielle udgave.

Før jeg startede udviklingen af Ocase var Alfresco derfor et af de systemer, jeg kiggede på, om man kunne bruge som bagende til en esdh-løsning.

Min vurdering var, at jeg ville ende med at bruge al min tid på at mase Alfresco ind i en sagskasse (eller omvendt) frem for at skabe den software, jeg i virkeligheden godt kunne tænke mig. Og den type projekter med at mase ting ind i hinanden har jeg set for mange af til, at jeg ville kunne bevare gejsten:-) Fx synes jeg, at dokumenthåndteringsdelen i Alfresco er for tung at arbejde med for brugeren, ligesom sagsbegrebet, som jeg vurderede det, ikke er stærkt nok. Den klassifikationsstruktur, der ligger i Alfrescos Records Management-modul, er jeg mildest talt heller ikke begejstret for. Cirka samme bekymringer havde jeg efter at have evalueret Nuxeo.

Alfresco er en super stærk ecm-løsning og en virkelig vigtig aktør på dét marked, som mange flere burde se i retning af, men jeg synes ikke (med min begrænsede viden vel at mærke), at det er et godt alternativ som esdh, omend man sikkert godt kan mase noget sammen, der nogenlunde vil virke:-)

Vh. Morten

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere