Obama vinder kampen: Får en topsikret Blackberry

?Blackberry-striden? for præsident Obama er nu endt med, at han kan fortsætte med at bruge sin elskede Blackberry. Det bliver i en ekstra-sikret version, og den må kun bruges til kommunikation med en snæver kreds.

Er Obama blevet frataget sin livsnerve til omverden, efter han flyttede ind i Det Hvide Hus? Nej, lyder svaret nu fra præsidentens talsmand: Obama kan beholde sin uundværlige Blackberry, om end med nogle begrænsninger.

Der var ellers lagt op til, at Obama måtte opgive en moderne bekvemmelighed som e-mail, da det ikke tidligere har været tilladt for en amerikansk præsident at kommunikere ad den vej. Men i afvejningen mellem sikkerhed og produktivitet har Det Hvide Hus altså fundet frem til et kompromis, skriver Infoworld.com.

Præsidentens Blackberry udstyres med en kraftig kryptering af kommunikationen, og den må kun bruges til at skrive til topfolk i administrationen og få, udvalgte familiemedlemmer og venner.

Ifølge en politisk blogger vil Obama heller ikke kunne diskutere følsomme sager via e-mail, så kun rutine-prægede og private mails er tilladt. Chat er i øvrigt stadig helt forbudt i Det Hvide Hus.

Men loven om åbenhed i forvaltningen bliver der ikke lavet om på, så alt, hvad præsidenten nedfælder på skrift, skal gemmes og bliver offentligt tilgængeligt efter 12 års fortrolighed. Det vil i sig selv kunne lægge en dæmper på, hvad Obama kommer til at sende via e-mail.

Som en ekstra krølle på sagen er Research-In-Motion, der står bag Blackberry-løsningen, et canadisk firma. Det betyder, at præsidentens kommunikation vil komme en tur forbi en fremmed magt, hvilket heller ikke er populært, uanset hvor stærk en kryptering, der bruges.

Kan bruges til aflytning

Op til indsættelsen har sikkerhedseksperter spekuleret over, hvordan den første it-afhængige præsident i USA kunne finde en løsning, der var sikker nok.

Nogle har vurderet, at en udbredt teknologi som en Blackberry vil være for stor en sikkerhedsrisiko at have liggende i lommen på USA's præsident. Her er et offentligt tilgængeligt Software Developer Kit, og sikkerhedshuller i softwaren bliver hurtigt offentligt kendt.

Lykkes det en hacker at tage kontrol over PDA'en, vil det være muligt at lytte med på, hvad der sker omkring Obama, ligesom en GPS-udstyret udgave vil kunne afsløre, hvor præsidenten befinder sig, har det lydt fra Phil Zimmermann, forsker på Stanford Universitet og manden bag e-mail-krypteringen Pretty Good Privacy fra 1991.

Et bud har derfor været, at Obama ville blive udstyret med en specialudviklet PDA, som de amerikanske sikkerhedstjenester bruger til fortrolig kommunikation. Men her foregår kommunikationen i et lukket kredsløb, i stedet for via internettet, hvilket ville begrænse brugen endnu mere for Obama.

At en præsident overhovedet bruger e-mail over internettet finder sikkerhedsanalytikeren John Pescatore helt uacceptabelt. Der er for eksempel ingen garanti for, at indholdet af en email ikke bliver ændret undervejs, siger han til Networkworld.com.

Andre eksperter finder det hysterisk, hvis verdens mest magtfulde mand ikke kunne få lov til at kommunikere over internettet, hvis han vil. Man kan altid finde en risiko, men det skal vejes op mod fordelene ved at have en mere effektiv præsident, lyder det fra sikkerhedseksperten Bruce Schneier, der kalder internettet den største generationskløft siden rock'n'roll.

Obama har tidligere udtalt, at han ville gøre alt for at få lov at beholde sin Blackberry, og at den skal ?vrides ud af hænderne på ham.?

Palin demonstrerede sikkerhedsproblemer

Hvordan en politiker i hvert fald ikke skal håndtere sin fortrolige kommunikation, fik vicepræsidentkandidat Sarah Palin demonstreret i løbet af valgkampen, hvor hendes Yahoo-konto blev hacket og indholdet offentliggjort.

Adgangen til kontoen krævede ikke mere end svar på et par sikkerheds-spørgsmål, som kunne besvares ud fra kendt viden om Sarah Palins liv. Udover at vise den elendige sikkerhed ved denne løsning, førte sagen også til kritik af politikeren, fordi hun brugte en personlig e-mail-konto til at diskutere politiske sager. Dermed kunne hun undgå, at diskussionerne kunne udleveres gennem aktindsigt i forvaltningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Supersmart at man udstyrer præsidenten med en wireless enhed som altid fortæller hvor præsidenten er.

Det er der nok angribere som vil blive glade for.

Diskussionen er iøvrigt interessant fordi den understreger at systemet beskytter sine egne, men ikke borgerne. Vi er nået til en tidsalder hvor "demokratiet" ser borgerne som truslen mod systemet istedet som samfundets vigtigste aktiv som har sikkerhedsrettigheder.

 • 0
 • 0
Anonym

Jeg er helt enig i at det vildt farligt at udstyre verdens mest beskyttede person med et tracking-device som en BB. Godt nok er der rigtig mange ting som man skal vide før man kan finde en specific BB enhed men alligevel. E-mail kan jeg bedre forstå er muligt da det trods alt ikke er noget der følger personen selv.

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Det er muligvis ikke en blackberry han får, men derimod en gadget, udviklet af NSA til CIA til anvendelse hvor man overhovedet ikke vil have at folk kan spores.

Noget med spread-spectrum og satellitter og så vidt jeg kan gennemskue kun messaging og ikke voice.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Anonym

Selvfølgelig er det ikke en Blackberry - men det ændrer ikke på pointen.

Hvorfor er der ingen myndigheder som tænker på almindelige menneskers sikkerhed når man kan finde ud af at give præsidenten sikker kommunikation?

 • 0
 • 0
Anonym

Jeg taler ikke om at lave en gavebod, men når man alligevel gør noget i statsligt regi - burde man så ikke tænke borgernes sikkerhed med? Kritisk infrastruktur er en stærkt styret statsligt område.

Man kan altid designe balanceret. I en simpel variant at ens spouse har en nøgle der skal indgå for at kunne lokalisere dig.

Det ville jo være selvfinansierende fordi det ville eliminere mange af barriererne for f.eks. lokationsbaserede services.

Men nej - vi skal side og se på hvordan demokratiet gradvist bliver stadigt mere autoritært uden anden årsag end at nogen vil magten.

 • 0
 • 0
Anonym

Inden vi får nogle misforståede kommentarer så 2 tilføjelser

a) Der skal selvfølgelig mere end en simpel model til. F.eks. ansvarlighed kan etableres på mange måder men i sidste ende hænger det på domstolene.

b) At skjule at en enhed kommunikerer er meget svært (skal reelt være umulig at skelne fra hvid støj), men problemet er kun at sikre at man ikke kan udpege en specifik enhed blandt mange. Den bedste måde at skjule en præsident er blandt 100.000 andre som den ikke kan skelnes fra.

Det har vi kendte modeller til. Problemet er ikke teknisk men vilje.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere