Obama vil frigive alle offentlige data med åbne web-API’er
Mens det i Danmark kan være en kamp at få adgang til for eksempel placering af alle offentlige toiletter eller andre data, som myndighederne ligger inde med, er der andre boller på suppen i USA.
Her har præsident Barack Obama nu lanceret en ny, digital strategi for landet, og nem adgang til data fra myndighederne ligger højt prioriteret på to-do-listen.
Således bliver det nu et krav, at alle offentlige myndigheder fremover ikke må tage nye it-systemer eller hjemmesider i brug, uden at der er et åbent web-API (application programming interface, red.), som giver direkte og standardiseret adgang til at trække offentlige data ud.
Dermed kan for eksempel udviklere af mobile applikationer trække data automatisk fra myndighedernes databaser og statistikker.
Alle nuværende systemer skal også over tid laves om, så der kommer direkte adgang til dataene gennem et web-API, men det kan i sagens natur ikke ske med det samme. I stedet er kravet, at alle myndigheder her og nu vælger de to it-systemer ud, som det giver mest mening at give borgerne nem adgang til, og går i gang med at bygge et web-API til dem.
Disse krav fra centraladministrationen glæder udvikleren Kin Lane, som står bag bloggen ’API-evangelist’.
»Kan vi kalde 2012 for API-året nu? Det her troede jeg ikke ville ske før om fem år,« skriver han blandt andet i et blogindlæg.
Alle myndigheder skal desuden inden for tre måneder have oprettet en offentlig status-log for projektet med at åbne for data, i et format, der gør det nemt at hente hver enkelt status og samle dem. Dermed er det nemt for alle at oprette lister, hvor alle myndigheder, der overskrider deadlines eller slet ikke er kommet i gang, bliver hængt ud. Kin Lane har således allerede lavet en liste, der viser hvilke myndigheder, som har fået sat en status-log op.
Et andet fokuspunkt for myndighederne bliver at gøre websider og tjenester nemt tilgængelige for mobil- og tabletbrugere. I 2015 vil flere amerikanere nemlig bruge mobile enheder til at finde information på nettet, i forhold til brugen af en klassisk computer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.