Obama vil frigive alle offentlige data med åbne web-API’er

En ny digital strategi for USA skal gøre offentlige data meget lettere at gå til. Alle nye it-systemer skal have åbne web-API’er for nem adgang til data, og alle nuværende systemer skal med tiden få det.

Mens det i Danmark kan være en kamp at få adgang til for eksempel placering af alle offentlige toiletter eller andre data, som myndighederne ligger inde med, er der andre boller på suppen i USA.

Her har præsident Barack Obama nu lanceret en ny, digital strategi for landet, og nem adgang til data fra myndighederne ligger højt prioriteret på to-do-listen.

Således bliver det nu et krav, at alle offentlige myndigheder fremover ikke må tage nye it-systemer eller hjemmesider i brug, uden at der er et åbent web-API (application programming interface, red.), som giver direkte og standardiseret adgang til at trække offentlige data ud.

Dermed kan for eksempel udviklere af mobile applikationer trække data automatisk fra myndighedernes databaser og statistikker.

Alle nuværende systemer skal også over tid laves om, så der kommer direkte adgang til dataene gennem et web-API, men det kan i sagens natur ikke ske med det samme. I stedet er kravet, at alle myndigheder her og nu vælger de to it-systemer ud, som det giver mest mening at give borgerne nem adgang til, og går i gang med at bygge et web-API til dem.

Disse krav fra centraladministrationen glæder udvikleren Kin Lane, som står bag bloggen ’API-evangelist’.

»Kan vi kalde 2012 for API-året nu? Det her troede jeg ikke ville ske før om fem år,« skriver han blandt andet i et blogindlæg.

Alle myndigheder skal desuden inden for tre måneder have oprettet en offentlig status-log for projektet med at åbne for data, i et format, der gør det nemt at hente hver enkelt status og samle dem. Dermed er det nemt for alle at oprette lister, hvor alle myndigheder, der overskrider deadlines eller slet ikke er kommet i gang, bliver hængt ud. Kin Lane har således allerede lavet en liste, der viser hvilke myndigheder, som har fået sat en status-log op.

Et andet fokuspunkt for myndighederne bliver at gøre websider og tjenester nemt tilgængelige for mobil- og tabletbrugere. I 2015 vil flere amerikanere nemlig bruge mobile enheder til at finde information på nettet, i forhold til brugen af en klassisk computer.

Læs hele den digitale strategi for USA (pdf)

Læs også: CVR-hackere forpurrede styrelses guldæg: Datasalg har fortjeneste på 60 procent

Læs også: Ekspert om CVR's betalingsmur: Katastrofalt spild af data

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
Søren Louv

Stærkt, endnu en stat der åbner op.

England gik for flere år siden, anført af Tim Berners Lee, i front hvad "opening data" angår:
http://www.guardian.co.uk/technology/2010/jan/20/tim-berners-lee-free-data

Efter utallige fejlslagne IT-systemer og dårlige selvbetjeningssystemer, har jeg mistet tiltroen til staten, CSC, KMD og andre involverede.

Staten bør udelukkende agere som platform, og blot stille åbne API'er til rådighed. Herefter er jeg sikker på at kreative virksomheder og individuelle vil formå at skabe fremragende services. Man kunne endda forestille sig et voksende marked indenfor dette felt.
Jeg vil med kyshånd tage imod og betale for at benytte Skat's tast-selv løsning, hvis den er lækkert og intuitivt lavet, og dermed kan spare mig blod, sved og tårer... mange tårer.

Jonas Midstrup

Som Søren Louv skriver så er USA virkeligt på rette spor med det her.

USA har også været facilitator for "Open government" (OPG), som Danmark også har tilsluttet sig. Digitaliseringsstyrelsen arbejder således også på at finde frem til hvordan Danmark kan gå med ind i OGP:
http://www.digst.dk/da/Styring/Open-Government

Forhåbentligt betyder det også at Danmark i fremtiden vil gøre som USA og andre foregangslande og stille offentlige data til rådighed.

Det at åbne op for at virksomheder og andre kan få adgang til de offentlige data er netop også (til dels) beskrevet i Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi for 2011-2015 under initiativ 2.6:
"Offentlige data kan være værdifulde for private virksomheder, når de fx udvikler digitale services til deres kunder, gennem-fører testforsøg mv. Det kan eventuelt mod betaling i højere grad gøres muligt for virksomheder at gøre brug af sådanne data under iagtt agelse af persondataloven mv."

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder