Med et omfang på 27,8 millioner linjer kode i Linux-kernen er der ikke noget at sige til, at der har samlet sig lidt lommeuld hist og her.
Det vil den ungarske kerneudvikler Ingo Molnar gøre noget ved. Ifølge Zdnet og et indlæg fra Ingo Molnar er målet en omfattende oprydning og omarbejdning af Linux-kernens header-hierarki og headerfilernes indbyrdes afhængigheder.
En headerfil i C specificerer en funktions signatur, lidt på samme måde som et interface i andre sprog. Linux indeholder omkring 10.000 primære headerfiler i kernen.
»I løbet af de sidste mere end 30 år er de vokset til et kompliceret og smertefuldt sæt af krydsafhængigheder, som vi kærligt kalder 'Dependency Hell',« skriver Ingo Molnar i sit indlæg.
Han foreslår som løsning at foretage 2.200 commit-ændringer i koden.
»Da jeg startede projektet i slutningen af 2020, forventede jeg, at der måske ville være 50-100 patches. Jeg foretog et par grove målinger, der viste, at der kunne opnås en forbedring af build-hastigheden på ca. 20 procent ved at reducere header-afhængigheder uden at have en væsentlig kørselstidseffekt på kernen. Det virkede væsentligt nok til at retfærdiggøre 50-100 commits.«
Det gav dog ikke den forventede forbedring, så Ingo Molnar øgede antallet af patches - kodeændringer- til 1.000, som gav 10 procents bedre ydelse. Da han ramte 1.500 rettelser, nåede tallet 20 procents forbedring i kompileringstid. I dag har han nået en ydelsesforbedring på mellem 50 til 80 procent.
Det vil kræve en del arbejde at få ændringerne i hus i det officielle kodetræ, men Greg Kroah-Hartman, som vedligeholder den stabile udgave af kernen, kan godt se fidusen i projektet.
Opdateret kl. 11.50. Det fremgik tidligere, at ydelsesforbedringen var på 20 procent. Tallet er nu rettet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.