Nyt system til 1,1 milliarder er ikke meget bedre end EFI

16. juni 2017 kl. 02:5913
Skatteministeriet er ved at udvikle et nyt it-system til gælds­inddrivelse. Det kan stort set det samme som det dødsdømte EFI – som modsat manges opfattelse faktisk anvendes af Skat i dag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et helt nyt it-system skal inddrive gæld fra borgere og virksomheder til det offentlige i stedet for det skandaleramte EFI, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) stoppede i september 2015.

Det nye system udvikles helt fra bunden af it-selskabet Netcompany for Skatteministeriet og er budgetteret til 1,1 milliarder kroner. Men på papiret kan det teknisk ikke mere end det omstridte EFI-system, der løb op i 700 millioner kroner. Det viser en gennemgang af udbudsmaterialet foretaget af Inge­niøren, som efterfølgende er blevet bekræftet af kilder i bl.a. Skatte­ministeriet.

Ifølge Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, er der ‘umiddelbart ikke nogen forskel på, hvad der står i det udbud, og hvad EFI kan i forvejen’.

»Så der er andre årsager til, at man vælger at bygge et helt nyt system,« siger han og understreger, at han udtaler sig på egne vegne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lukningen af det 700 millioner kroner dyre EFI, der er udviklet af it-selskabet KMD, skete, efter at Kammeradvokaten havde påpeget, at systemets forvaltning af løn­indeholdelse var ulovlig.

Men Søren Lauesen mener, at man i stedet kunne have ændret lovgrundlaget, så EFI kunne forvalte lønindeholdelse lovligt. Og herefter gennemføre de nødvendige ændringer i EFI. Sådanne lovændringer er i øvrigt også nødvendige for at få EFI’s afløser til at lave lønindeholdelse, påpeger professoren:

»Det virker som spild af penge, at man ikke fik lovliggjort det gamle EFI, så det automatisk kunne inddrive gæld, mens man ventede på det nye. KMD siger, at det var muligt.«

Situationen er i dag, at EFI – trods dødsdommen i 2015 – anvendes af over 1.600 medarbejdere i Skat og andre myndigheder. Omkring 80 flere, end før Skatteministeriet i 2015 valgte at standse ‘alle automatiserede inddrivelsesskridt via EFI’, som skatteministeren kaldte det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge et skøn fra KMD bruges over halvdelen af det oprindelige EFI-system stadig, sågar med automatiserede processer.

‘En mærkelig prioritering’

Anvendelsen af EFI foregår samtidig med, at skatteministeren så sent som i februar i år bekræftede, at man har taget en beslutning om ‘at suspendere den automatiske inddrivelse i EFI’. En formulering, der har fået flere – heriblandt folketings­politikere – til at ytre sig, som om EFI er lukket helt ned.

Professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, Bent Greve, mener som Søren Lauesen også, at det er en mærkelig prioritering af pengene:

»Hvis man er ved at ændre lovgivningen, så den bliver enklere, så mindsker det behovet for at have et nyt system, specielt når man kan se, at der faktisk er flere, som bruger det,« siger han og tilføjer:

»Det virker, som om man er ved at bruge nogle penge, som kunne være brugt bedre på at gøre EFI mere brugervenligt.«

En intern rapport fra KMD, som Ingeniørens it-medie, Version2, er i besiddelse af, underbygger, at EFI kunne lovliggøres. KMD var klar til at rette systemet, så det kunne tilpasses et nyt lovgrundlag, men blev ifølge andre interne rapporter ‘af for KMD ukendte grunde – [bedt om, red.] ikke at implementere disse rettelser’ og i øvrigt se bort fra både nuværende og kommende rettelser.

Ifølge Dansk Told & Skatteforbund bruges EFI i dag primært som et bogholder- og analyseværktøj. Det fortæller sagsbehandlerne, hvilken gæld der er udestående, men det er sagsbehandlerne, som manuelt beslutter, hvordan den skal inddrives.

EFI er i dag delt op i flere forskellige processer, hvor enkelte sags­behandlere sidder med enkelte dele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Du kan godt finde nogle, som er helt vilde med EFI. Men det er én bestemt del, som fungerer for dem. Billedet er anderledes andre steder i Skat,« siger fællestillidsrepræsentant i Skat Inddrivelse Lene Höilund.

EFI vil blive taget gradvist ud af drift, efterhånden som det nye milliardsystem bliver færdigt.

Ingeniøren har været i kontakt med Skatteministeriet, som ikke ønsker at kommentere sagen. Tirsdag meddelte regeringen, at Skat skal nedlægges og erstattes af syv nye styrelser, heriblandt en til it-­udvikling og vedligeholdelse.

Den artikel stammer fra den trykte udgave af avisen Ingeniøren.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
4. marts 2019 kl. 15:14
 • Grundkontoen er stadig totalt forvirrende - og udsendes i øvrigt ikke til borgeren.
 • Det er fortsat årsopgørelsen borgeren alene må henholde sig til, som det eneste retvisende
 • Under Skattemappen er der detaljerede oplysninger om indbetalte skatter - disse oplysninger stemmer ikke med grundkontoen- og der blandes flere år pr skatteår - og frivillige indbetalinger medtages ikke
 • Restancer=påståede kan stadig posteres tilfældigt uden at borgeren får noget at vide og 4 år tilbage i tid
 • Det er stadig helt umuligt, at kontrollere Skat's tilskrivning af renter, der fortsat sker efter 2 regler Kildeskattelovens §62 og strafrenter. -Frivillige skatteindbetalinger bogføres aldrig - hvis Skat husker dem, medtages de kun i selve den tilhørende kalenderårs opgørelse uden nogensinde at give rentekompensation og på den måde ofte forkert i forhold til borgerens ønske om dækning af udestående
 • Post mod post som moderne systemer har haft i 50 år findes ikke hos Skat Skat ændrer helt uden regler ved de faktiske indbetalinger - uden lov medhold!
 • De to renter og udeladelse af frivillige indbetalinger gør det umuligt at lave et retvisende renteberegning
 • Skat drager ikke fordel af helt almindelige og retvisende debitor programmer, men må opfinde sit eget og tilmed altid manuelt gå ind og tilpasse årsopgørelsen.
 • B-skatteydere diskrimineres på det groveste i forhold til A-skatteydere. Beregningerne er rent fiktive.
 • Det værste er, at der ikke er nogen der vil ændre på svindelen, hverken politikere eller embedsmænd.https://skat-uret.dk/ret/2019-skats-fup-og-svindel-med-din-konto.aspx
12
18. februar 2019 kl. 08:50

Hej Rasmus. Nej det tror jeg ikke men der er væsentlige nye oplysninger de nu viser hvor galt det står til.

 • Gældsstyrelsen kører sit eget løb
 • Gældsstyrelsen il ikke oplyse på hvilket grundlag den holder pebege tilbage
 • Skattestyrelse sender hemmelige dokumenter til Gældstyrelsen men ikke til skatteborgeren
 • Skattestyrelsen fortæller og begrunder ikke sine handlinger
 • Ankestyrelsen blåstempler det hele på en forældelsesfrist uden substans i øvrigt
 • Dette er russsiske tilstande
11
16. februar 2019 kl. 23:15

Hej Knud

Jeg håber noget er gået galt i Version2's systemet, men det ser ud som om du kommenterer på en 1.5 år gammel tråd...

10
16. februar 2019 kl. 20:41

Gældsstyrelsen har ikke disse skrupler, som Kammeradvoakten advarer imod. Men det har Skat da vist aldrig haft. Kammeradvokaten advarer specielt fordi det kan gå galt i forb. med lønindeholdelse. Det forstår jeg ikke det kan også gå galt i forb. med fogedsager. Fogeden indriver den påståede gæld uden at vurdere substasen i kravet - går slet og ret ud fra at Skat bare har ret. Men når nu Skat flere gange ikke har ret, sker der overgreb. Med dagens lovgivning er borgeren fuldstændig prisgivet. Hvorfor? Jo for alle regler om Skat går på ansættelsen af Skat dvs. årsopgørelsen. Der er intet angviet om fejl i KOBRA, EFI, PSRM, Grundkonto etc. Disse fejl benægtes direkte af Kammeradvokaten. Kammeradvokaten påstår slet og ret, at Skat altid har ret. Hvis man protesterer kæver Kammeradvokaten, at borgeren skal bevise fejlene. Det er en stor løgn. Skatterådsformand Lida Hulgård siger direkte: citat 1: " Skattevæsenets opgørelser over forfaldne skatter og indbetalte skattebeløb samt renteberegning af skatterestancer er ofte ikke til at finde ud af.." 2 citat: " Kammeradvokaten har ikke ret i, at borgeren har bevisbyrden i sagen. Enhver skatteopkrævning sker på grundlag af skattevæsenets opgørelse, og det er som udgangspunkt skattevæsenet, der skal godtgøre, at denne opgørelse er rigtig."

8
19. juni 2017 kl. 22:06

"Men Søren Lauesen mener, at man i stedet kunne have ændret lovgrundlaget, så EFI kunne forvalte lønindeholdelse lovligt"

Så det han siger er at når man forvalter ulovligt så skal man bare ændre loven. Det harmonerer som jeg ser det ikke med grundlæggende retssikkerhedsprincipper /Jakob

7
16. juni 2017 kl. 12:07

Før noget andet og specielt før et nyt system udvikles, er det strengt nødvendigt at harmonisere de mange regler for f.eks. gæld, så antallet falder til noget håndterligt.

I modsat fald risikerer man at udvikle et system med lige så mange problemer som EFI, bare med andre farver på skærmen.

6
16. juni 2017 kl. 11:06

alt efter hvad tabloidpressen serverer af skandaler med efterfølgende kø af ivrige opportunister med forslag til endnu mere knopskydning på det i forevejen uigennemskuelige skattelov-sammensurium, så kommer der ikke et dueligt system. Med mindre man da køber et nyt system efter hver folketingssamling - og nogen lige har overblik nok til at implementere de nye påfund...

5
16. juni 2017 kl. 10:54

Men det er der nok !

4
Redaktionschef -
16. juni 2017 kl. 08:44
Redaktionschef

Kære Rasmus

Tak for debat. Vi refererer KMD for at EFI kunne gøres lovligt.

Og ja, en professor for at de væsentligste fejl og mangler i EFI kunne være fixet. Og hvis du læser artiklen, vil du se, at ansatte i Skat er citeret, nemlig en tillidsmand.

Vh Henning Mølsted, redaktør.

3
16. juni 2017 kl. 07:52

Det her er ikke en rigtig artikel.

2
16. juni 2017 kl. 07:33

Hvilke medarbejdere? er der andet end chefer tilbage? og de bruger ikke den slags systemer de holder sig til regneark der holder styr på deres bonus mål.

1
16. juni 2017 kl. 06:28

Så du citerer KMD for, at det nye system de ikke har leveret ikke bør virke?

Og citerer en professor for, at den manglende funktionalitet i EFI kunne være fixet med et bedre UI?

... Hvad synes SKATs medarbejdere om det nye system?