Nyt system skal overvåge elevers eksamen

4 kommentarer.  Hop til debatten
Nyt system skal overvåge elevers eksamen
Illustration: singkham | BigStockPhoto.
Ifølge Undervisningsministeriet er eksamenssnyd et stort problem, som skal til livs. Derfor skal der nu udvikles et overvågningssystem, som holder øje med elevernes færden under eksminerne.
16. januar 2018 kl. 08:37
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I politikernes øjne er eksamenssnyd et meget stort problem - og et, som skal bekæmpes. Derfor sætter Undervisningsministeriet nu gang i udviklingen af et nyt system, som skal overvåge de pressede eksamensgængere på de skæbnesvangre dage i slutningen af gymnasietiden.

Det skriver Berlingske.

Forventningen til systemet er, at det både skal afsløre snydere ved overvågning og samtidig virke præventivt mod eleverne, så de ikke fristes til lige at spørge en ven på Facebook, hvad svaret til spørgsmål B er.

Skyder gråspurve med kanoner

I slutningen af 2017 offentliggjorde Undervisningsministeriet en undersøgelse, hvori de spurgte 5.000 eksamensvagter og censorer om, hvorvidt de har haft mistanke om, at elever har snydt til eksaminer - og hvor ofte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet af undersøgelsen blev, at ministeriet vurderede, at omkring 3-5 pct. af gymnasieeleverne snød til deres skriftlige eksamener, men at maksimalt 10 pct. af disse rent faktisk blev opdaget. Ligeledes konkluderede undersøgelsen, at kun hver tredje eksamenscensor reagerede på mistanken.

I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) mener man, at det er en unødig mistænkeliggørelse af eleverne, at man vil overvåge dem til eksaminerne:

»Det er at skyde gråspurve med kanoner. Det er ærgerligt, at der udtrykkes mistillid til os gymnasieelever. Når man overvåger vores computere til eksamen, er det et skridt i en uheldig retning af mere kontrol og mindre tillid. Det er atypisk for det danske uddannelsessystem og en ærgerlig udvikling,« siger Jens Philip Yazdani, formand for DGS.

Kort fortalt vil systemet med korte intervaller tage et screenshot af elevens computer, og disse kan senere bruges til at dokumentere elevens handlinger.

Systemet skal integreres med det i forvejen eksisterende system netprøver.dk, og der afsættes fem millioner kroner til udviklingen af det.

Det forventes, at systemet endeligt kan rulles ud i 2019.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. januar 2018 kl. 09:49

Hvis ikke der er er overvågning , kan Jens Philip Yazdani, så garanterer at der ikke er en eneste elev der snyder ?

2
16. januar 2018 kl. 22:38

Det er fuldkommen tåbeligt og hvis programmet så ligefrem skal installeres på maskinen, så havde jeg sagt nej tak. HVIS der endelig skal sættes ind, så skal det som minimum være noget der ikke tvinger adgang til elevernes PC'er.

1
16. januar 2018 kl. 09:18

Er det mig, eller ligner det her mere og mere en fiks ide (grænsende til en tvangstanke) på linje med elektroniske valg?

Dels er det svært at se behovet i første omgang, og dels prøver at man løse problemer skabt af teknik med mere teknik?