Nyt sundheds-it-system har haft mere end 9000 fejl på to uger

Danmarks største sundheds-it-system er smækfyldt med fejl, og møder nu kritik fra personalet.

For knap to uger siden gik Sundhedsplatform i luften. Platformen er Region Hovedstadens sundhedsvæsens store, nye it-satsning, som har erstattet op mod 30 forskellige systemer.

Men selvom hensigten var at gøre det lettere, møder Sundhedsplatformen nu stor kritik fra læger, sygeplejersker og sekretærer. På de to uger er der nemlig blevet rapporteret mere end 9000 episoder, hvor systemet ikke fungerede, som det skulle. Det skriver DR.

Læs også: Danmarks største sundheds-it-projekt udrulles nu: Gentofte og Herlev hospitaler først

»Det er foruroligende, at der er så mange indmeldinger om ikke helt uvæsentlige fejl,« siger formand for Lægeforeningen i Region Hovedstaden, Helene Hvidman til P4 København.

Hun erkender, at en vis mængde fejl i opstartsfasen var forventeligt, men at 9000 er langt over smertegrænsen.

Læs også: Hospital forventer op til 2.000 fejlmeldinger det første døgn med fælles EPJ-system

Region Hovedstaden bekræfter, at fejlene blandt andet omhandler bestillinger af blodprøver, der ikke går igennem, og henvisninger til kræftbehandling, der har siddet fast i systemet.

Hospitalerne har de seneste 14 dage været mindre belastet end normalt, men når der kommer flere patienter, frygter kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Vibeke Westh, at det kan få store konsekvenser.

»Vil den hjælp, der er i dag stadig være til stede? For der er mange problemstillinger, der skal løses. Ellers vil det være et rigtigt svært arbejdsmiljø for vores medlemmer,« siger Vibeke Westh.

Læs også: Læger om Danmarks største sundheds-it-projekt: Det lægger Herlev Hospital ned

Indtil videre er Sundhedsplatformen kun blevet udrullet på hospitalerne i Gentofte og Herlev, og vicedirektøren for de to hospitaler, Anne Gram, afviser over for P4 København, at der har været flere og mere alvorlige fejl end forventet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Hitch

At man ikke kan udvikle de offentlige it-systemer med henblik på testbarhed eller i det hele taget få testet systemerne FØR de rulles ud til brugerne. MEGET MEGET amartøragtigt !!

Har leveret systemet ?

 • 4
 • 1
Jesper Hitch

fremgår det også at systemet skulle udrulles på dato'en uanset systemet tilstand, bla med udtalelsen/begrundelsen »Undervisningen ville blive glemt. Vi er også kommet til et punkt, hvor klinikerne bare vil i gang,« Sikker udtalt af en IKKE-bruger og ukyndig på området. Gætter på at det er en politikker med bonusordning ;-)

 • 8
 • 1
Kevin Johansen

1) Statsforvaltningen for 1½ år siden om igen; der søsatte man til deadline et sagsbehandlingssystem, der først virkede nogenlunde efter 3-4 måneder. Det kostede mange forsinkelser i sagsbehandlingen (er også kun samvær i skilsmissefamilier, så er jo ligemeget). IT-chefen roste dog projektet for at nå deadline på Off. IT. konference i Århus før systemet overhovedet var stabiliseret.

2) Stakkels udviklere. Jeg vil ALDRIG lave sundheds-IT for jeg har ikke samvittigheden til at vide at mit arbejde, fordi det politisk besluttes at skulle idriftsættes før jeg er tryg ved det, vil betyde lidelser og ultimativt døden for patienter og pårørende. Jeg håber leverandørerne holder op med at byde ind på de her opgaver, eller at udviklerne i det mindste siger fra. Vil sgu hellere være arbejdsløs end have sådan noget på samvittigheden.

 • 6
 • 1
Martin Nielsen

Problemet er jo ikke kun et nyt system, men ligeså meget mentaliteten fra dem som nu skal bruge systemet, der er rigtig mange som vælger at stille sig på bagben fordi at de skal lærer nye ting, i stedet for at tage det med oprejst pande og være en del af implementeringen! Bevares der er fejl, men glemmer man ikke også at der rent faktisk sidder et kæmpe bagland og fisker fejlene når de bliver indrapporeret. Hvis vi alle skal have en nej hat på, hvorfor så bruge IT i det hele taget, der er altid problemer med IT, om man vil det eller ej. Det kræver tilpasning i mange tilfælde, og det kræver brugere som også er indstillet på at være en del af det her!

 • 5
 • 7
Christian Münster

Helt enig. Jeg gav min kæreste en ny gaming computer til ca. kr. 10.000 for lidt tid siden. Det første hun siger, efter jeg har siddet og brugt en aften på at samle og installere styresystem var: Ej, et grimt baggrundsbillede. Det gider jeg da ikke ha'.

Hvis man leder efter ting at brokke sig over, så findes de overalt.

 • 5
 • 6
[tidligere bruger]

være en del af implementeringen

Personalet på hospitalerne har faktisk været en del af Sundhedsplatformen fra starten af. Man har taget sygeplejersker/læger/laboranter ud af afdelingerne og "ansat" dem i Sundhedsplatforms-projektet så de i perioder har arbejdet hos Epic i USA (firmaet der står bag Epic Care som er det originale navn for Sundhedsplatformen), og i andre perioder arbejdet i den danske afd. for Sundhedsplatformen som ligger i KBH. De har været med til at tilpasse programmet til arbejdsgangene på deres afdelinger, så de rigtige termer, skemaer, workflows og andet er med i programmet. En af de store forandringer ved skiftet til Sundhedsplatformen er nemlig at hospitalerne skal være papirsløse. Så alle nuværende skemaer på papir er lagt digitalt ind i programmet.

Derudover har man taget andre sundhedspersonaler fra afdelinger og udlært dem til "undervisere", og igen har man taget andre sundhedspersonaler og udlært dem til "superbrugere". Alle resterende personaler skal gennemgå obligatorisk undervisning/e-learningsmoduler for overhovedet at få åbnet deres login til Sundhedsplatformen.

Undervisere og superbrugere bliver så taget ud af deres respektive afdelinger/hospitaler for at hjælpe med implementeringen på andre hospitaler og afdelinger, til "Go Live" som de kalder det når et hospital skifter fra CSC's OPUS (og alle de andre nuværende programmer) til Epic's Sundhedsplatform - hvilket gradvist sker frem til november 2017 - Men det sker altid lørdag nat kl. 03, da der statistisk set er færrest patienter og mindst aktivitet på dette tidspunkt. Tidsplanen for både Region Hovedstaden og Region Sjælland kan ses på: http://www.regionsjaelland.dk/Sundhedsplatformen/Tidsplan/Sider/default....

(Jeg er sygeplejerske på et hospital i Region Hovedstaden)

 • 9
 • 0
René Nielsen

Hvis man leder efter ting at brokke sig over, så findes de overalt.

Enig.

Antallet af fejl siger ikke noget om systemet. Den samme fejl kan optræde mange gange og kan lige så godt skyldes brugerenes manglende ”evner” eller modstand imod at ”lære nyt” og så er det jo lettere at skyde skylden på det nye system.

Det er ikke mit indtryk at forandringer modtages venligt i sundhedssektoren, jeg vil nærmere tillade mig at kalde det en ”brokkerøvskultur” hvor alle har travlt med at kritiserer alt og alle.

 • 2
 • 1
Thomas Watts

Version2 - det er for ringe.

Nul research, ingen kritisk stillingtagen til udtalelser og tal.

Det er sgu en ommer!

Jeg gider ikke engang bruge krudt på at pille "artiklen" fra hinanden - det er så himmelråbende dårligt, at I sgu selv skal kunne se det.

 • 1
 • 3
Kevin Johansen

Ja, det gør man:

Det er ikke forandringsangst.

Det er fordi der ikke på nogen som helst måde er plads til det MINDSTE fejltrin, så forandringer SKAL forbedre vilkårene fra første sekund. Ellers koster det i bogstaveligste forstand menneskeliv (yderste konsekvens).

Sektoren er så hårdt presset, at der ikke er tid til afprøvninger og forkerte beslutninger.

 • 5
 • 0
Jn Madsen

En af mine venner er overlæge, og han har snakket en del om det her system. Jeg har intet reelt kendskab til det, men som jeg forstår, så har man virkeligt udvist enorm omhu med udviklingen. Masser af brugere har været involveret, læger og overlæger og andre grupper som skulle benytte systemet har brugt megen tid som bidragsydere.

Så det kunne være at applikationerne er ok? Problemet er måske mere "systemteknisk". Om det kan tåle presset når mange benytter det.

Det bliver spændende at høre mere om. (Hvis sandheden kommer frem)

 • 3
 • 0
[tidligere bruger]

Det er ikke mit indtryk at forandringer modtages venligt i sundhedssektoren

Jeg ser personligt frem til kun at skulle bruge ét samlet program - Sundhedsplatformen- kontra det nuværende: OPUS - Skrive og læse i journaler GS - Ambulante patienter EPM - Medicin-dosering og administration Orbit - Oversigt over operationer RIS - Oversigt over scanninger Labka - Blodprøver

Desuden er vi mange som glæder os til langt om længe at komme af med den noget aldrende Motorola MC55 til fordel for en iPod Touch - på hvilken der installeres en app der kommunikerer med Sundhedsplatformen, så man kan se mange vigtige informationer inde hos patienten efter at have scannet deres CPR-nummer på det armbånd patienterne får på.

 • 4
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Enig, Frithiof.

"Undervisere og superbrugere bliver så taget ud af deres respektive afdelinger/hospitaler for at hjælpe med implementeringen på andre hospitaler og afdelinger"

Har man så husket at tilføre ekstra personaleressourcer, eller har man tvært imod besluttet at høste effektiviseringsgevinsterne på forhånd?

Her er overlægeudgaven af historien: http://ugeskriftet.dk/nyhed/overlaege-efter-start-paa-sundhedsplatform-j...

Han nævner ikke noget om en grim baggrundsskærm...

 • 0
 • 0
Michael Aggerholm

Som John Glenn så smukt udtrykte det:

“I guess the question I'm asked the most often is: "When you were sitting in that capsule listening to the count-down, how did you feel?" Well, the answer to that one is easy. I felt exactly how you would feel if you were getting ready to launch and knew you were sitting on top of two million parts -- all built by the lowest bidder on a government contract.” ― John Glenn

 • 3
 • 0
Peter Sørensen

Kunne personalets brok tænke sig at have relation til den (meget uheldige!) arbejdsglidning der sker med implementeringen, hvor læger i særdeleshed nu skal til at bruge enormt meget tid på dokumentation.

I skal tænke på, at systemet er udviklet til amerikanske hospitaler, hvor der er en anden dokumentationskultur (sikkert pga evt retssager), og i USA er det normalt at læger bruger tid på den dokumentation, som sygeplejersker og lægesekretærer laver i DK.

Eksempelvis har regionen valgt (imo fuldstændig hovedløst) IKKE at tilkøbe diktationsmodulet, og lægerne skal nu selv sidde og skrive i fritekst, det, som ikke kan krydses af i systemet fremfor hurtigt at diktere det.

 • 5
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Så kom det tæt på.... Et familiemedlem med en potentielt alvorlig kronisk lidelse havde aftale om lægetid mandag d. 6/6 formiddag Herlev hospital for opfølgning på prøvesvar, behandlingsplanlægning og nye recepter.

Her til aften ved 18-tiden kommer der besked i e-boks: Pga. platformsproblemer er hans tid udsat til.........trommehvirvel....ta ta ta ta.......................28/9 !!!!!!!

Det er da godt nok nogle platformsproblemer, der vil noget!

Og oven i købet er brevet formuleret således: Din tid d. 28/9 er udsat til d. 28/9 !!???!!!???

Så sidder han tilbage med stor uvished - har en læge vurderet, at det ikke hastede, eller har platformen på egen hånd fået solstik?

Han må håbe på at kunne komme igennem på telefonen ¨på mandag - men jeg tvivler...

 • 2
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

http://ugeskriftet.dk/nyhed/region-hovedstaden-skal-redegoere-sundhedspl...

En bekendt fik pr. e-boks udsat sin lægesamtale på Herlev 4 måneder pga. bøvl med sundhedsplatformen. Da han selv kontaktede hospitalet viste det sig, at hans medicindosis (skrap medicin med mange bivirkninger) skulle halveres. Hvis han ikke selv havde været kvik, havde han altså været overmedicineret i 4 måneder!

 • 0
 • 0
Bent Jensen

"Hvis han ikke selv havde været kvik, havde han altså været overmedicineret i 4 måneder!" Sundhedsvæsnet har før også kunne lave mange sådan fejl, hvor de får slået mennesker i ihjel før tid. Nu er det så åbenbart bare blevet systematiseret.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere