Nyt Snowden-læk: Danmark deler oplysninger med NSA

30. oktober 2013 kl. 16:2215
Et nyt lækket dokument i NSA-sagen placerer Danmark i en gruppe af lande, der har et ‘fokuseret samarbejde’ med den amerikanske efterretningstjeneste.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der har været meget spekulation om Danmarks eventuelle samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA, især efter flere kryptiske svar fra justitsminister Morten Bødskov og statsminister Helle Thorning Schmidt.

Men nu kaster endnu et lækket dokument fra whistlebloweren Edward Snowden lidt lys over, hvad der foregår i det skjulte mellem Danmark og USA.

Danmark tilhører ifølge dette dokument den næsthøjest rangerende gruppe af samarbejdspartnere til NSA. Den såkaldte ‘Tier B’-gruppe består foruden Danmark af 13 andre lande, hvoraf de fleste er europæiske.Det skriver Information, på baggrund af en artikel i den spanske avis El Mundo.

Ifølge Information indeholder det lækkede dokument en beskrivelse af de regler og forventninger, NSA har til samarbejdspartnere, som er ordnet i et hierarki, der angiveligt skulle være delt op i fire kategorier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den øverste består således af den såkaldte alliance, ‘The Five Eyes’. Foruden USA består denne gruppering af England, Canada, Australien og New Zealand. I den næste gruppe, 'Tier B', ligger Danmark sammen med blandt andet Tyskland, og i tredje lag ligger lande som Frankrig, Israel, Indien og Pakistan.

Af dokumentet fremgår det blandt andet, at NSA i deres samarbejder med andre lande forventer adgang til landets 'efterretninger, herunder metadata', skriver Information. På Danmarks niveau er det ligeledes påkrævet, at landet ikke må 'rette netværksangreb (...) mod USA' og skal 'være i stand til at beskytte klassificerede oplysninger', fremgår det af Informations artikel.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
31. oktober 2013 kl. 00:04

Er det mon her, man finder forklaringen på, at Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre tvang Villy Søvndal til at skifte mening om brug af oplysninger fremkommet v.h.a. tortur? At det ganske enkelt ville komplicere det tætte samarbejde med NSA? Og at det tydeligvis er vigtigere end "flyvske" ting som menneskerettigheder?

10
30. oktober 2013 kl. 22:00

Jeg har i mange år fortalt studerende, at når man sender klartekst på Internettet, så kan det måske aflyttes. De har altid været venlige - "Ja, ja, hr. lærer".

En del af løsningen er, og har altid været, end-to-end kryptering.

Selv når 2 personer i en virksomhed, med eget mail-system, sender hinanden emails, der reelt aldrig forlader matriklen.

(Disclaimer: selv om du ikke er paranoid, er de alligevel efter dig)

13
31. oktober 2013 kl. 03:57

Vi ved alle at en del firmaer som laver disse krypterings apps er blevet tvunget til at lave og/eller udlevere såkaldte "master koder eller bagdøre" til NSA som vil kunne skaffe dem adgang til krypterede info, det er der bla blevet skrevet om herinde engang. Nej jeg ved ikke hvilke man kan bruge men opensource vil være en start.

14
31. oktober 2013 kl. 08:36

Krypteringssoftware skal være open source.....og så er det heller ikke nogen garanti, men chancen for at bagdøre opdages er trods alt større...men men men open source på et close source system heller ikke giver mening, dataene kan jo stjæles før man får dem krypteret, eller også har NSA fuld kontrol over random number generatoren osv

8
30. oktober 2013 kl. 20:48

For god ordens skyld kan logningsoplysninger ikke udleveres lovligt. Det som NSA også kalder Metadata.

De opbevares af teleselskaberne, der kun må udlevere efter retsplejelovens bestemmelser. For det er nemlig en betingelse efter teleloven, som mange har overset, bl. a. SKAT.

9
30. oktober 2013 kl. 20:54

@Mogens Ritsholm - Det har Du helt givet ret i. NSA kan næppe lovligt aflytte telefonopkald i Spanien, men det synes ikke at være en hindring.

3
30. oktober 2013 kl. 19:12

Det er vel ikke specielt overraskende? Vi er med i NATO alliancen, så ville jeg da forvente, at der sker en del samarbejde på tværs af efterretningsenhederne.

/ Carsten

4
30. oktober 2013 kl. 19:56

@Carsten Gehling - Samarbejde, du mener på den måde, at USA giver den danske stat uindskrænket adgang til at masseovervåge amerikanske statsborgere i USA ;-).

7
30. oktober 2013 kl. 20:30

@Carsten Gehling - Du er opmærksom på, at Danmark er placeret i samme gruppe (fokuseret samarbejde) som Spanien. 60 millioner spanske telefon opkald er efter det oplyste aflyttet af NSA - hvad får dig til at tro, at det skulle forholde sig anderledes med danske statsborgere?

ENHVER dansk politiker som ikke AKTIVT arbejder for at modvirke denne overvågning har efter min opfattelse diskvalificeret sig selv. Ganske uanset partifarve.

6
30. oktober 2013 kl. 20:14

@Carsten Gehling - Og derfor sker det ikke? Du er - på trods af den seneste tids afsløringer - i tvivl om, hvorvidt NSA har adgang til alle dine aktiviteter? Du sidder ganske vidst i Danmark og sender en e-mail via en 'Dansk' teleudbyder til en anden med en tilsvarende dansk e-mail konto. Du er ikke i tvivl om, hvorvidt dit privatliv bliver respekteret?

11
30. oktober 2013 kl. 23:50

Og derfor sker det ikke? Du er - på trods af den seneste tids afsløringer - i tvivl om, hvorvidt NSA har adgang til alle dine aktiviteter?

Overhovedet ikke. Jeg tvivler bare på, at de har det med vores regerings velsignelse.

Dokumentet handler ikke om NSA's masseaflytning, men om samarbejdet med dansk efterretning. Og det finder jeg på ingen måde overraskende eller bekymrende alt den stund, at vi er NATO allierede.

Carsten

15
31. oktober 2013 kl. 13:24

Jeg synes det er svært at sige noget fornuftigt ud fra de informationer som er i den artikel. Som Carsten skriver, så er vi med i NATO, og der har givetvis altid været en udveksling af efterretninger mellem Danmark og USA. Og med garanti begge veje. Det giver jo også god mening, da vi ikke har midlerne til at have en kæmpe efterretningstjeneste som USA, mens USA ikke behøver bruge en masse midler på at have agenter i alle NATO lande.

Hvis USA uden sine allieredes vidne har overvåget politikere og sagesløse borgere, så er det selvfølgelig en anden sag. Men det synes jeg nu er svært at sige med sikkerhed at de har.

1
30. oktober 2013 kl. 17:07

Det forklarer den politiske indsats for først at fortie tingene, dernæst at forherlige samarbejdet ("det er godt for os i det lange løb"), og senest at negligere det ("så vidt jeg ved, bliver min telefon ikke aflyttet").

Så gennemskueligt kan politik på absolut topplan altså også være.

2
30. oktober 2013 kl. 17:22

Så gennemskueligt kan politik på absolut topplan altså også være.

Tja det bemærkelsesværdige er vel, at Tyskland også ligger i Tier-B sammen med Danmark. Dog er Tyskland med i den gruppe der vil smide diplomater ud grundet omfattende aflytninger.

Da det også viser sig at Spaninen aktivt selv har hjulpet med aflytningerne, kan man jo kun gætte på om det ikke også gør sig gældende for Tyskland, Danmark og en række andre lande? I hvert fald viser det sig jo, at man skal huske at feje for egen dør...