Nyt single sign-on skal løse 50 minutters logon-mareridt for københavnske læger

En læge kan spare 50 minutter om dagen, hvis hospitalerne får single sign-on. Nu konkurrerer tre forskellige løsninger om at blive valgt i Region Hovedstaden og siden hele Danmark.

De potentielle gevinster er enorme, så regionerne arbejder nu på flere fronter mod den evindelige indtastning af passwords dagen lang. Al den loggen ind koster i gennemsnit 50 minutters spildtid om dagen for en læge, oplyser Region Hovedstaden.

Nu er spørgsmålet bare, hvilken teknologi der skal hjælpe personalet med at komme hurtigere i gang med arbejdet. Tre forskellige løsninger på hvert sit hospital i Region Hovedstaden konkurrerer sammen med en løsning i Region Nord om at være den bedste løsning, så man kan få rullet den bedst mulige løsning ud til alle brugerne.

»Region Hovedstaden har afsat penge til at afprøve det i stor skala, så vi kan fortsætte direkte mod implementering, så klinikerne hurtigt får gavn af løsningen ,« forklarer Niels Larsen, afdelingschef fra Koncern IT i Region Hovedstaden.

Løsningerne bliver kaldt Effektiv Systemadgang og er en kombination af single-sign-on, og hvad han kalder 'fortsætter hvor du slap'-teknologi. Ved hjælp af desktop-virtualisering kan personalet kalde deres session frem på den computer, der nu er nærmest, på få sekunder.

Problemer med robusthed
Bispebjerg Hospital begyndte i 2008 med en løsning baseret på Citrix-virtualisering og tynde klienter fra Sun. Men selvom princippet var godt, var der også problemer.

»Vi havde driftsmæssige udfordringer med robusthed i den løsning, så vi besluttede systematisk at afprøve forskellige installationer,« siger Niels Larsen.

Derfor er Glostrup og Frederiksberg hospital nu også kommet med på vognen i et pilotprojekterne, så i alt 1000 brugere kommer til at teste de forskellige muligheder.

To steder bliver det med fuld virtuel desktop (VDI), mens det sidste er såkaldt server-based computing, der holder brugeren i strammere tøjler og ikke tillader individuel konfigurering. Både Citrix- og VMware-løsningen på Bispebjerg Hospital og Frederiksberg Hospital er taget i brug, sammen med kortlæseren fra SunRay-forsøget på Bispebjerg Hospital, og HP's kortlæser-teknologi. Så kan personalet hive den igangværende session frem ved at putte deres kort i maskinen.

»Der er fordele og ulemper ved alle løsninger. Jeg tror, at vi i sidste ende kommer til at kombinere lidt på tværs. Så kan det blive kortlæserne fra det ene projekt, og den underliggende teknologiske løsning fra det andet,« siger projektchefen.

Skal rulles ud i hele Danmark
Tidsplanen lyder på en evaluering og en anbefaling af den bedste løsning til efteråret, og så en udrulning til hele regionen, så alle brugerne er omfattet inden udgangen af 2011. Evalueringen sker i samarbejde mellem Region Nord og Region Hovedstaden og efter princippet 'størst nytteværdi først'.

****»Vi vil ramme flest mulige klinkere hurtigst muligt. Så vi vælger de applikationer, som har flest brugere, først. Fordelene er så store, at vi bliver nødt til at lægge et koncernperspektiv på det,« siger Niels Larsen.

I Region Sjælland arbejder man med 'ægte' single-sign-on, hvor login via Windows AD'et også giver adgang til de store systemer på hospitalerne. Den slags er også undervejs hos Region Hovedstaden.

Læs også: Single-sign-on sparer Region Sjælland tusindvis af support-timer

Og når der er fundet gode tekniske løsninger til begge dele, skal hele landet efter planen omfattes af løsningerne, der kan spare personalet for så meget tid og besvær. Det skal ske gennem den nye, fælles it-organisation for regionerne, RSI, hvor Effektiv Systemadgang er et af de mål, der netop er sat op.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere