Nyt projektkontor skal redde politiet fra flere it-skandaler

5. juli 2010 kl. 06:592
Nyt projektkontor skal redde politiet fra flere it-skandaler
Illustration: Pressefoto Rigspolitiet.
Efter fem års Polsag-ørkenvandring kommer professionel it-projektledelse nu til politiet. Det kommende ESDH-system har fået ny projektleder - med erfaring.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvordan kunne det gå så galt for det store Polsag-projekt, der skulle bringe politiets sagsbehandling på teknologisk omdrejningshøjde med resten af samfundet?

Foreløbigt er det endt med flere års forsinkelse og en regning, der er gået fra 153 millioner kroner til 425 millioner. Men nu er implementeringen på vej, og Rigspolitiet har strammet kraftigt op på håndteringen af it-projekter, lyder det fra den nyligt ansatte Camilla Borchorst, der skal oprette og lede et projektkontor med ansvar for de store it-projekter.

Der er plads til forbedring i håndteringen af it-projekterne, medgiver hun.

»Der er jo en årsag til, at jeg er tiltrådt og skal oprette en projektafdeling. Politiet ønsker jo generelt en professionalisering af det at styre og gennemføre projekter. Det er tidligere noget af det, der har gjort det svært. Man har konstateret, at man med fordel kunne kigge på, hvordan man kunne professionalisere hele det her område,« siger hun.

Inkompetent organisation bliver ændret

Det drejer sig blandt andet om mere professionel release management, bedre styring af leverandørerne og at Politiet bliver bedre til at specificere, hvad et it-system skal kunne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det har også været svært for organisationen at få fat i de nødvendige kompetencer - men der er arbejdsmarkedet mere med os nu,« siger hun.

Den mere positive vinkel er, at der er et kæmpe potentiale og fuld opbakning til at få vendt skuden, fortæller afdelingschefen, der før jobskiftet til Rigspolitiet i marts har arbejdet som it-projektansvarlig i finanssektoren i 12 år.

Andre grunde til forsinkelsen er, at kravene til Polsag blev ændret undervejs. Der kom blandt andet ny lovgivning, der betød ændringer.

Ny lovgivning har også forsinket Polsag

»Det skulle CSC have noget ekstra tid til at få indarbejdet. Og så er der også kommet ændringer undervejs fra vores side, fordi vi er blevet klogere,« siger Camilla Borchorst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de politiske dokumenter til Folketingets Retsudvalg gennem årene er skylden for forsinkelserne generelt blevet placeret hos leverandøren CSC. Men afdelingschefen vil ikke kommentere, hvordan CSC har klaret opgaven gennem årene. Både fordi hun som nyansat helst kun vil kigge fremad, men også fordi Rigspolitiet lige nu genforhandler aftalen med CSC.

Den sidste forklaring på de voldsomme forsinkelser er en forlængelse af tiden til implementering af Polsag, fordi man ikke ønsker for voldsom en belastning af politiet som helhed.

Tidsplanen lyder nu på pilotdrift på Bornholm fra efteråret, hvor der kun er omkring 80 brugere, og så en fuld udrulning i en større politikreds i løbet af foråret 2011. Den oprindelige plan var en udrulning på 6 måneder, som siden blev ændret til 15 måneder, svarende til et sidste punktum sommeren 2012. Men nu er det heller ikke sikkert, at det er nok tid. Det er et af punkterne i de igangværende forhandlinger med CSC.

Sund implementeringsplan

»Vi ved ikke præcist, hvornår den sidste kreds kommer på. Det afgørende er, at det bliver den rette kvalitet. Og i mine øjne har vi nu en sund implementeringsplan, med pilotdrift på Bornholm i et kvartal, så vi kan få luget ud i de fejl og mangler, der vil være,« siger Camilla Borchorst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun mener, at det bliver en kæmpe udfordring at få det nye og helt centrale it-system kørt ind i alle politikredse, inklusiv uddannelse af alle de kommende 12.000 brugere. Skiftet fra det gamle Polsas-system, som betjentene bruger nu, er et stort spring.

Ikke alle politibetjente er it-hajer

»Det er ikke som i finanssektoren, hvor alle er vant til at bruge en computer, fordi det er en forudsætning for at udføre finansielt arbejde. Politiet har ikke samme it-modenheds-niveau, og derfor har vi også lavet modenheds-analyser af alle kredse. Det er vigtigt, at vi sikrer os, at folk kan følge med,« siger afdelingschefen.

Med Polsag får alle politikredse et fælles system, som med sin SOA-arkitektur hurtigt kan bindes op på webservices og lignende integrationer. Det skal effektivisere arbejdsgangene, men hvor meget, politiet kan spare, er der ikke regnet på endnu.

»Vi er ved at lave en business case og se, hvad vi skal måle på før og efter, det er kommet i drift. Men som det oprindeligt blev lagt ud, skulle det være en moderne infrastruktur, som afløste Polsas én til én,« siger Camilla Borchorst.

Når Polsag så er implementeret, måske engang i 2012, syv år efter der blev givet grønt lys til projektet, kan der så bygges oven på med nye, smarte og effektiviserende tiltag.

Her er Camilla Borchorst fyr og flamme:

»Det er det, der gør det til et superspændende projekt. Så kan vi få integreret hele sagsbehandlingen på justitsområdet, med blandt andet domstolene. Lige nu bliver alle sager håndbåret rundt, men med Polsag får politiet fundamentet for, at vi kan integrere på tværs,« siger hun.

Polsag er et ESDH-system, som der blev givet grønt lys for politisk i 2004-2005. I 2006 kom opgaven i udbud, og i starten af 2007 blev CSC valgt som leverandør.

Siden har projektet været plaget af forsinkelser, og efter flere evalueringer af forløbet valgte Rigspolitiet 1. januar i år at oprette et nyt projektkontor, som skal lede de store it-projekter.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger