Nyt projekt skal hjælpe kommuner med kompliceret tilslutning til EFI-afløser

Illustration: pressmaster / Bigstock
Ifølge KL er overgangen til Skatteministeriets nye inddrivelsessystem, kaldet PSRM, uhensigtsmæssig at løfte for de enkelte kommuner. Et nyt projekt for alle landets kommuner skal hjælpe med at blive tilsluttet det nye system i fællesskab.

Et nyt fællesprojekt under navnet DOS skal hjælpe de danske kommuner med at blive tilsluttet til det inddrivelsessystem, der i fremtiden skal afløse det kuldsejlede EFI-system.

Sådan lyder det fra Kommunernes landsforening og Kombit, der har indgået et samarbejde om projektet med at få tilsluttet landets kommuner til Skatteforvaltningens nye system til inddrivelse af offentlig gæld, der har projektnavnet PSRM.

Det nye inddrivelsessystem stiller kommunerne og andre fordringshavere overfor en række ændrede krav til datakvaliteten, som fremtidige gældsfordringer såsom biblioteksbøder eller parkeringsbøder skal leve op til, før de kan sendes til inddrivelses i det nye PSRM-system.

Disse ændrede krav betyder, at kommunerne skal lave væsentlige ændringer i deres systemer, og det er disse tilpasninger, som projekt-DOS skal hjælpe kommunerne med, lyder det fra KL.

»Overgangen til det nye inddrivelsessystem forventes derfor at blive relativt kompliceret og uhensigtsmæssig at løfte for kommunerne individuelt, idet mange kommunale systemer skal tilrettes. KL har gennem en tæt dialog med Skatteforvaltningen, leverandører og kommunerne afdækket, at kommunerne i den forbindelse står overfor en række opgaver, der ikke kan isoleres til opkrævningsområdet,« lyder det i en pressemeddelelse fra KL om det nye projekt.

Læs også: Frustration over Skats EFI-afløser vokser i kommunerne: »Vi føler os magtesløse«

Frustrationer og magtesløshed

DOS-projektet kommer i kølvandet på, at Skatteforvaltningens PSRM-system har ført til frustrationer og magtesløshed i danske kommuner. Det har Version2 tidligere beskrevet, og også Søren Lauesen, der er professor ved IT-universitetet, har stillet sig skeptisk overfor de ændrede datakrav, der skal sikre lovlig inddrivelse af gæld.

»Det er for indviklet. Der er ikke sket nogen radikale forbedringer siden EFI. Reglerne er næsten lige så indviklede, selvom der er kommet et par lempelser, men ellers er det samme kompleksitetsgrad,« sagde han tidligere i år i et interview med Version2.

It-professoren påpegede samtidig, at kravet om at tilpasse systemerne især stillede de små kommuner stod overfor en opgave, der var »fuldkommen håbløs«.

Læs også: Professor i it-projekter tvivler på succes med EFI-afløser: »Det er for indviklet«

Læs også: Forstå projektet: 120 it-systemer skal få 4,4 mia. kroner sikkert hjem i kommunekasserne

Ændringer i 120 fagsystemer

Nu samles samles opgaven så i det fælles DOS-projekt, og ifølge KL har hver enkelt kommune omkring 10 systemer, som skal tilpasses til de nye krav fra Skatteforvaltningen.

På grund af forskellige system- og leverandørsammensætninger i kommunerne er der alt i alt behov for at lave ændringer i omkring 120 fagsystemer og tre debitorsystemer fra leverandørerne KMD, Fujitsu og EG, vurderer KL.

Det nye projektsamarbejde mellem KL og Kombit skal hjælpe kommunerne med at løse de problemer, der måtte opstå i forbindelse med systemændringer, så gældsinddrivelsen kan foregå lovmedholdeligt, når alle fordringshavere er onboardet.

Læs også: Minister begejstret over gældsinddrivelse - men nyt it-system er ikke oppe i omdrejninger

Pilottest i Horsens

Indtil videre er der stadig ingen kommunale fordringshavere, som er tilsluttet til det nye gældsinddrivelsessystemover, og over hundrede tekniske milepæle mangler at blive klaret, før de kan onboardes.

Efter planen med det nye DOS-projekt, skal Horsens være den første pilot-kommune, der tilknyttes PSRM, og her forventer KL og Kombit at lave en prøvetilslutning i udgangen af august 2019, hvor inddrivelsen af p-afgifter vil blive testet gennem det nye system.

»Når Horsens er succesfuldt onboardet, vil der blive åbnet for de øvrige kommuner, som opkræver P-afgifter, samt for de øvrige to debitorleverandører, EG ØS Indsigt og Fujitsu Prisme. Efter succesfuld test af inddrivelsen af P-afgifter, onboardes endnu en fordringstype. Det vil forventeligt ske i udgangen af 2019,« lyder det fra Kombit i en pressemeddelelse om projektet.

Læs også: Kovending: Fujitsu kan alligevel løse »uoverkommelige« udfordringer med EFI-afløser

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Knud Larsen

Skattestyrelsen har slet ikke de samme bekymringer.[bekymrende]

Nu bekymrer kommunerne sig måske for tidligt. Skattestyrelsen har ikke den bekymring. I Skattesyrelsen sender man uden videre krav til systemet uden beviselig retskraft. Kun er der en virtuel forsinkelse den dato kravet sendes til Gældsstyrelsen - men dette krav kan være væk ved opgørelse af Årsopgørelsen. Noget der er sendt til Gældsstyrelsen lever sit eget liv, og hvis ikke de påståede gæld er fjernet ved protest til fordringshaveren inden 3 måneder er gælden helt ustoppelig og kører videre med en rente på 8%. Det bliver et mareridt for skatteborgerne - det er allerede dokumenteret. se mere forklaring her: http://skat-uret.dk/nyheder/2014-efi-skattekonto-it-system.aspx

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere