Nyt NemLog-in til 250 mio. kr. skal udvikles efter traditionel og ufleksibel metode

Illustration: jamesteoh/Bigstock
NemLog-in skal udvikles efter traditionel metode, som ikke er velegnet til udviklingsarbejde. Det kan i værste fald gøre projektet vanskeligt at realisere.

Udviklingen af Danmarks dør til en række offentlige selvbetjeningsløsninger, NemLog-in, er netop sendt i udbud til en kvart milliard kroner, viser en udbudsbekendtgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

En bemærkelsesværdig detalje i udbuddet er, at udviklingen vil ske »efter en traditionel metode«.

Ifølge Adam Lebech, vicedirektør for Digitaliseringsstyrelsen, dækker »traditionel metode« i dette tilfælde over, at der indgår en traditionel vandfaldsmodel for den indledende leverance, samtidig med at der anvendes en mere agil metode i den efterfølgende udvikling.

»Udviklingen af grundleverancen kommer til at køre under en ret traditionel vandfaldsmodel, når forhandlingsforløbet med tilbudsgiverne er afsluttet, og kontrakten er underskrevet. Udviklingen af de efterfølgende leverancer sker til gengæld med en mere agil metode. Der anvendes en tilpasset K03-kontrakt, som er statens standardkontrakt for agile it-projekter,« siger Adam Lebech.

Grundtanken om at bruge en vandfaldsmodel til den del af produktet, som man kender godt, og en agil model til videreudviklingen giver god mening, mener Jan Pries-Heje, der professor i Informatik og Datalogi ved RUC og ekspert i it-udvikling.

»Det lyder faktisk, som om Digitaliseringsstyrelsen har tænkt sig godt om, for vandfaldsmodellen er god til projekter, hvor de specifikke krav kendes og ikke behøves omdefineret,« siger Jan Pries-Heje.

»Derimod er agile metoder gode til udvikling, hvor man ikke helt ved, hvordan slutproduktet skal være, og dette er vandfaldsmodellen ret dårlig til,« siger han.

Men præmissen med at anvende K03-kontrakten også til de senere agile leverancer vækker kritik af Jan Pries-Heje.

»I K03 ligger det som præmis, af man har en række absolutte krav som skal opfyldes, altså lægger man sig fast på, at man på forhånd kender kravene. Det er jo en helt vanvittig forudsætning ud fra et agilt synspunkt. Det bryder med ideen om, at man skal ud og lære hvad kunden har brug for,« siger han.

Jan Pries-Heje er dog enig i, at K03 er den mest agile model, som Digitaliseringsstyrelsen har, og altså langt mere fleksibel end K01 og K02, som er Digitaliseringsstyrelsens ældre kontrakter til udvikling af it-systemer.

Læs også: Skat-direktør: Vandfaldsmodellen er ikke måden at lave it-systemer på

Første leverance: vandfaldsmodel

Illustration: Bigstock / kalakruthi

I vandfaldsmodellen går man typisk fra udviklingsfase til udviklingsfase uden mulighed for at vende tilbage til en tidligere fase.

Dette kan eksempelvis betyde, at man først laver en helt klar opgørelse over specifikke krav. Kravene er absolutte, og dermed forudsættes det, at man har forudset alle komplikationer og designdetaljer på forhånd.

Efter fasen med kravspecifikation er overstået, kan man altså ikke omdefinere krav, efterhånden som udviklingsarbejdet skrider frem.

Hvis projektets krav senere i arbejdet viser sig uhensigtsmæssige, vil man ikke fjerne disse fejl, men er i stedet tvunget til at designe rundt om dem.

»Vandfaldsmodellen har fordele, hvis man ved, præcis hvad man vil have, noget, som man kender godt, og som ikke skal ændre sig. Hvis man har hundredvis af forskellige deltagere, som man skal koordinere, så de kan gå i takt,« siger Jan Pries-Heje.

»Her er det godt med taktstok i form af projektledere, nogle klare milepæle over leverancer, og kravspecifikationer som bliver holdt,« siger han.

Anden leverance: agile metoder

Illustration: Bigstock / Sakaidasan

Agil udvikling er, groft sagt, baseret på korte gentagelser, meget korte faser, hvor ting testes løbende. Alle arbejder mere på tværs af hele projektet, er mindre specialiserede i en fast rolle, og man har mindre klart definerede krav til, hvordan det færdige it-system skal fungere. Dette er mere fleksibelt og gør det lettere at komme med nye løsninger.

»Lige så snart man kommer hen i de nye dele af udviklingen, vil det være godt med agile metoder, for der vil dine planer ikke holde, og du vil opdage noget undervejs, som du ikke havde tænkt på. Den slags situationer er vandfaldsmodellen typisk meget dårlig til,« siger Jan Pries-Heje.

»Vandfaldsmodellen er smart, hvis man ved, hvor langt der er fra punkt A til punkt B, og hvilke forhindringer der er imellem dem - hver etape kan så planlægges nøje på forhånd. Agile metoder er bedre, hvis man er i ukendt terræn, og hvis man ikke helt, ved hvor eller hvor langt fremme målet er,« fortæller Jan Pries-Heje.

Læs også: Skat håber ny arkitektur vil forhindre EFI-gentagelse

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere